Για τους φόβους του Αρσέν Βενγκέρ έγραφα την περασμένη εβδομάδα. Από ό,τι φαίνεται, οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει για τη φυγή –αρχικά– των Φλαμινί και Χλεμπ επιβεβαιώνονται. Ο πρώτος ήδη υπέγραψε στη Μίλαν κι ο δεύτερος προβάρει τη φανέλα της Ιντερ. Ομως, ο Αλσατός εκείνο που φοβάται περισσότερο είναι η απώλεια του μεγαλύτερου αστεριού που έχει στην ομάδα του. Του «προστατευόμενού του» 20χρονου Ισπανού, Σεσκ Φάμπρεγκας.
Ενός ιδιαίτερα ταλαντούχου ποδοσφαιριστή που ήρθε στα 16 του στην Αρσεναλ και ωρίμασε χάρη στην αποφασιστική συμβολή και καθοδήγηση του Βενγκέρ. Ενός ποδοσφαιριστή που, αν και μπορεί να κόβει και να πασάρει πολύ καλά, από τη φετινή χρονιά άρχισε να σκοράρει κιόλας, δείχνοντας ότι η ποδοσφαιρική πληρότητα είναι κάτι που το πετυχαίνεις και με σκληρή δουλειά, γιατί μόνο το ταλέντο δεν αρκεί.

Αυτόν τον ποδοσφαιριστή, που ο Βενγκέρ έχει επιλέξει ως τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας ομάδας που έχει δημιουργήσει, ήδη λιγουρεύονται πολλές ομάδες, με πρώτη από όλες τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία φέρεται πρόθυμη να προσφέρει μέχρι και 45 εκατομμύρια ευρώ. Λένε ότι όταν ο Βενγκέρ ήθελε να βοηθήσει τον Φάμπρεγκας να αποβάλει το άγχος που τον είχαν φορτώσει οι προσδοκίες των φίλων της ομάδας αλλά και του Τύπου, του είχε πει στην αρχή της χρονιάς ότι «το νούμερο που φοράς στην πλάτη (ο Φάμπρεγκας φοράει το 4) είναι ενός αμυντικού χαφ και ως τέτοιο θα σε κρίνουν. Εκείνa που έχoυν σημασία είναι οι αμυντικές σου τοποθετήσεις και ο τρόπος που θα σταματάς τις επιθέσεις των αντιπάλων. Τα γκολ και οι πάσες στους επιθετικούς είναι δευτερεύοντα». Επειτα από αυτό ο Φάμπρεγκας άρχισε να σκοράρει.

Η τακτική του Βενγκέρ είχε ως στόχο να τον απαλλάξει από το άγχος του σκοραρίσματος, κάνοντάς τον να σκέπτεται κάτι άλλο. Ο προπονητής της Αρσεναλ κατάφερε να δημιουργήσει μια βελτιωμένη έκδοση του Βιεϊρά, που θα μπορούσε να γίνει ο κινητήριος μοχλός της ομάδας των ονείρων του. Μιας ομάδας που αρχίζει να σκορπάει πριν ακόμη ολοκληρωθεί.
Ο Φάμπρεγκας αντιπροσωπεύει ένα νέο τύπο ποδοσφαιριστή. Αυτόν του νεαρού ποδοσφαιριστή –όχι ψηλότερου από το 1,70 και όχι μεγαλύτερου από τα 24– που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στην ομάδα. Οπως ο Τέβεζ στη Γιουνάιτεντ, ο Ντιέγκο στη Βέρντερ, ο Ριμπερί στην Μπάγερν, ο Αγκουέρο στην Ατλέτικο, οι Ρομπίνιο και Σνάιντερ στη Ρεάλ ή ο Μέσι, με τον οποίο ο Φάμπρεγκας ήταν «συμμαθητής» στη Masia. Την ακαδημία ταλέντων της Μπαρτσελόνα. Εκεί τον εντόπισαν οι σκάουτς της Αρσεναλ, που είναι κάτι σαν τους πράκτορες της Στάζι. Βλέπουν τα πάντα παντού.

Ο σκάουτ της Αρσεναλ που πρώτος εντόπισε τον Φάμπρεγκας ήταν ο Φράνσις Καχιγκάο, γιος Ισπανών που εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο στη δεκαετία του '70. Μάλιστα, ο Καχιγκάο έπαιξε με την ομάδα των «κανονιέρηδων» στον τελικό του Κυπέλλου των Νέων το 1988. Από την ώρα που ο Φάμπρεγκας έφτασε στο «Χάιμπουρι», άρχισε να γράφει ιστορία. Εγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής της Αρσεναλ που έπαιξε στην πρώτη ομάδα στα 16 του και αμέσως μετά έγινε και ο νεαρότερος Ισπανός που φόρεσε τη φανέλα των «φούριας ρόχας» τα τελευταία 70 χρόνια.

Το σουλούπι του, ένα αδύνατο παιδί όχι ψηλότερο από 1,70, ήταν σαν να έβλεπες ένα χαμίνι, ένα μικρό σκυλί σε ένα χωράφι με λιοντάρια. Ενα σκυλί πανέξυπνο που μπορούσε να προσαρμόζεται με εκπληκτική ταχύτητα. Ο Ολλανδός επιθετικός της Αρσεναλ, ο Φαν Πέρσι, είχε πει πριν από καιρό στο ολλανδικό περιοδικό «Hard Gras» ότι «ο Σέσκ είναι αργός στις κινήσεις του, αλλά σκέφτεται 3 δεύτερα γρηγορότερα από όλους μας. Βλέπει την εξέλιξη της φάσης προτού ακόμη συμβεί». Γι’ αυτό το χαμίνι ο Κακά μίλησε με τα καλύτερα λόγια μετά τη νίκη της Αρσεναλ στην Ιταλία και τον αποκλεισμό της Μίλαν από το Τσάμπιονς Λιγκ. Και να σκεφθεί κάποιος ότι είναι μόλις 20. Και ο Βενγκέρ «τρελαίνεται» με το ενδεχόμενο να τον χάσει.


Η Ευρώπη για τον αθλητισμό
Tο Ευρωκοινοβούλιο προχθές ψήφισε την έκθεση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μ. Μαυρομάτη που αποτελεί τη θέση της Ευρωβουλής για τη «λευκή βίβλο» για τον αθλητισμό. Ενα κείμενο που δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα στην Ελλάδα -και για ποιο λόγο άλλωστε; Εμείς εδώ ασχολούμαστε με σπουδαιότερα πράγματα. Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα –και για το ντόπινγκ– που περιλαμβάνονται στην έκθεση απομονώνω μερικά σημεία από το τελικό ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο.

Το Σώμα, λοιπόν, αναγνωρίζει τον ρόλο και τη σημασία των βασικών παραγόντων στα επαγγελματικά ομαδικά αθλήματα, δηλαδή των σωματείων, που τα θεωρεί ως τη βασική ομάδα, η οποία απασχολεί παίκτες και αποτελεί τον κύριο σύνδεσμο με τους φιλάθλους, τις ενώσεις παικτών και τις λίγκες ως φορείς διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο.
Συνιστά επίσης την ουσιαστική εκπροσώπηση των συνδικαλιστικών ενώσεων όλων των παραγόντων του αθλητισμού (προπονητές ή τεχνικοί, διαιτητές κ.λπ.) στα όργανα λήψης αποφάσεων των διεθνών και εθνικών ομοσπονδιών.

Παράλληλα θεωρεί ότι εξαιτίας της μεγάλης κίνησης κεφαλαίων στο πλαίσιο των μεταγραφών, οι χρηματικές συναλλαγές θα πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφάνεια μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων και πιστεύει ότι, ανάλογα με το άθλημα, το σύστημα πρέπει να το διαχειρίζεται ο αρμόδιος διαχειριστικός φορέας. Μια διατύπωση που χρειάζεται μεγαλύτερη διευκρίνιση. Νομίζω, όμως, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο ψήφισμα η προτροπή του Ευρωκοινοβουλίου προς τα κράτη-μέλη και τα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών φορέων να προωθήσουν ενεργά τον κοινωνικό και δημοκρατικό ρόλο των οπαδών, στηρίζοντας τη δημιουργία και την ανάπτυξη ομοσπονδιών φιλάθλων και προωθώντας τη συμμετοχή αυτών στη διαχείριση και τη διοίκηση του παιχνιδιού. Μάλιστα, το Σώμα θεωρεί ότι η πρωτοβουλία Supporters Direct αποτελεί από αυτή την άποψη εξαιρετικό παράδειγμα και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και τους αθλητικούς φορείς να προωθήσουν τη διάδοσή του.

Δυνατό «χαστούκι» σε Μπλάτερ
Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ έχει μια ιδιότυπη αντίληψη για τον ρόλο του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και συχνά αναλαμβάνει διάφορες «σταυροφορίες» για τη σωτηρία του ποδοσφαίρου, χωρίς καμία αίσθηση του χρόνου, του χώρου, του αντικειμένου και των συνεπειών αυτών των «σταυροφοριών». Η τελευταία αποστολή σωτηρίας που είχε αναλάβει ο Μπλάτερ είχε να κάνει με τον αριθμό των γηγενών ποδοσφαιριστών που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να αγωνίζονται στις ποδοσφαιρικές ομάδες. Προχθές, όμως, το Ευρωκοινοβούλιο με τροπολογία στην έκθεση του Βέλγου ευρωβουλευτή Ιβο Μπέλετ που αφορούσε το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, απέρριψε την πρόταση του Μπλάτερ για την υποχρεωτική χρησιμοποίηση έξι γηγενών ποδοσφαιριστών στις ομάδες των χωρών της Ε.Ε., με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο συνιστά σαφή διάκριση με βάση την εθνικότητα, κάτι που αντιβαίνει τους κανονισμούς και τις συνθήκες της Ε.Ε.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube