Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης χθες το μεσημέρι έκανε την έκπληξη της χρονιάς και επί της ουσίας αποδέχτηκε το αίτημα για πολυμετοχικότητα. Μίλησε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά 80 εκατ. ευρώ και ξεκαθάρισε πως η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα διατηρήσει το 50% των μετοχών. Τι σημαίνουν, όμως, πρακτικά όλα αυτά και πώς μπορεί κάποιος να γίνει μικρομέτοχος ή μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με βάση αυτή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα προχωρήσει και επισήμως στην προκήρυξη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εκδώσει ένα νέο συγκεκριμένο αριθμό μετοχών, η συνολική αξία των οποίων θα είναι ακριβώς 80 εκατ. ευρώ. Πώς θα προκύπτει αυτή η συνολική αξία; Η κάθε μετοχή θα έχει μία ονομαστική αξία, η οποία θα είναι Χ ευρώ, και θα έχει μία τιμή διάθεσης, η οποία μπορεί να είναι και αυτή ίδια με την ονομαστική αξία, μπορεί να είναι και διαφορετική (π.χ. 2Χ). Για να μην μπλέκεστε, όμως, με την ονομαστική αξία, αυτή που πραγματικά έχει σημασία είναι η τιμή διάθεσης. Από αυτήν άλλωστε θα εξαρτηθεί και ο αριθμός μετοχών που θα διατεθούν. Αν, για παράδειγμα, η κάθε μετοχή κοστίζει 10.000 ευρώ, τότε θα βγουν προς διάθεση 8.000 μετοχές (8.000 Χ 10.000 ευρώ μας κάνουν 80 εκατ. ευρώ) κ.ο.κ.

Η διαδικασία

Από τη στιγμή που θα γνωστοποιηθούν ο αριθμός μετοχών και η τιμή διάθεσης της καθεμίας (είπαμε, ο πολλαπλασιασμός τους θα μας κάνει σύνολο 80 εκατ. ευρώ), ο καθένας θα έχει δικαίωμα να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών. Πώς και πού θα εκδηλώνεται αυτό το ενδιαφέρον; Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση αγοράς μετοχών, ορίζοντας συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένο σύμβουλο έκδοσης και συγκεκριμένο ανάδοχο. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κάνει γνωστό επισήμως σε όποιον ενδιαφέρεται για την αγορά μετοχών ότι μπορεί να αγοράσει από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου (οι ημερομηνίες είναι τυχαίες και χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα) μετοχές της ομάδας. Ταυτόχρονα θα γνωστοποιήσει την τράπεζα μέσα από την οποία θα γίνεται η αγορά των μετοχών (πιθανότατα θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς) και θα γνωστοποιήσει και τον σύμβουλο έκδοσης, ο οποίος επίσης πιθανότατα θα είναι η Τράπεζα Πειραιών. Με λίγα λόγια, η ΠΑΕ θα πει: «Από τις τάδε του μηνός μέχρι τις τάδε του μηνός όποιος θέλει μπορεί να απευθυνθεί στην τάδε τράπεζα και να αγοράσει μετοχές του Παναθηναϊκού».

Το πλαφόν

Εδώ βεβαίως προκύπτει ένα ερώτημα. Τι γίνεται στην περίπτωση που αυτοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να αγοράσουν μετοχές του ΠΑΟ θα είναι τόσοι ώστε το ποσό να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ; Ή τι γίνεται στην περίπτωση που εμφανιστούν δύο ή τρεις ή τέσσερις άνθρωποι και πουν «ορίστε 80 εκατ. ευρώ, δώστε μου όλες τις μετοχές». Αν φανταστεί κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μαζευτούν 100 ή 200 ή 500 εκατ. ευρώ κάνει λάθος. Οσοι κι αν θέλουν μετοχές, όσα χρήματα κι αν θελήσουν να βάλουν, το ποσό που θα μαζευτεί είναι 80 εκατ. ευρώ απλώς γιατί τόσες μετοχές θα είναι προς πώληση. Θα αναρωτηθείτε βεβαίως τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση; Οχι πάντως το «όποιος πρόλαβε, αγόρασε». Θεωρείται βέβαιο σε τέτοιες περιπτώσεις ότι θα υπάρχει πλαφόν αγοράς μετοχών και στην περίπτωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκτιμάται ως σίγουρο. Τι σημαίνει πλαφόν; Σύμφωνα με την προκήρυξη, θα υπάρχει όρος που θα αναφέρει ότι δεν μπορεί κανείς να πάρει πάνω από (π.χ.) 10 μετοχές ή από (π.χ.) 5% του διαθέσιμου αριθμού μετοχών. Αλλωστε, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εξασφαλιστεί η πολυμετοχικότητα για την οποία μίλησε χθες ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος (π.χ.) ακόμα κι αν θέλει να πάρει όλες τις μετοχές καταβάλλοντας 80 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να το κάνει. Από την άλλη, όμως, σημαίνει ότι ακόμα κι αν ο Τζίγκερ ήθελε να τον αποκλείσει και να μην πάρει καμία μετοχή επίσης δεν θα μπορεί να το κάνει. Οι μετοχές των 80 εκατ. ευρώ που θα βγουν προς διάθεση είναι βέβαιο ότι θα περάσουν στα χέρια πολλών και όχι ενός ή ολίγων.

Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν βρεθούν τα 80 εκατ. ευρώ

Παραπάνω εξηγήσαμε τι γίνεται στην περίπτωση που οι προσφορές που υπάρχουν ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν δεν φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ και είναι 40 ή 50 εκατ. ευρώ. Τότε η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει δύο δρόμους. Ο πρώτος θα είναι να καλύψει το υπόλοιπο ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να φτάσει το ποσό στα 80 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό των μετοχών της από 50% θα αυξηθεί σε 60 ή 70% ανάλογα με τα λεφτά που θα χρειαστεί να βάλει προκειμένου να φτάσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στα 80 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη εκδοχή είναι να μην καλύψει το υπόλοιπο ποσό και η αύξηση να είναι μικρότερη από 80 εκατ. ευρώ.

Ποιοι μπορούν να πάρουν μετοχές;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλό: «Ολοι». Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να αγοράσει μετοχές. Είτε ο απλός φίλος του Παναθηναϊκού είτε όμως και μία εταιρεία. Και μάλιστα όχι μόνο ελληνική εταιρεία, αλλά και ξένη, ακόμα και ξένη που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα. Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή που πιθανόν να έχετε ακούσει κάποια στιγμή να αποκαλείται ευρέως με το περίφημο «ξένοι θεσμικοί επενδυτές». Ερχεται, δηλαδή, μία εταιρεία με έδρα το Κουβέιτ και αγοράζει μετοχές στον Παναθηναϊκό. Δεν την εμποδίζει κάποιος. Με τον ίδιο τρόπο πάει στην τράπεζα και ο περιπτεράς της γειτονιάς σας, ο οποίος είναι Παναθηναϊκός, και αγοράζει μετοχές. Η διαδικασία, όπως σας αναφέραμε, είναι πολύ απλή, αρκεί να έχετε τα χρήματα. Διότι εδώ υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Δεν φτάνει να πας στην τράπεζα και να πεις «Γεια σας, είμαι ο τάδε και θέλω μετοχές του ΠΑΟ 100.000 ευρώ. Οταν θα κλείσει η διαδικασία και αποφασίσετε ότι μπορώ να τις πάρω, φωνάξτε με να σας δώσω τα 100.000 και να μου δώσετε τις μετοχές». Αν πεις ότι θέλεις μετοχές 100.000 ευρώ θα πρέπει να έχεις στην τράπεζα αυτά τα χρήματα, τα οποία μέχρι να τελειώσει η διαδικασία θα δεσμευτούν. Αν πάρεις τις μετοχές θα κρατηθούν, αν δεν τις πάρεις θα αποδεσμευτούν. Οποιος λοιπόν θέλει να αγοράσει πρέπει να έχει τα λεφτά στην τσέπη, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα καταφέρει να αγοράσει ή όχι.

Τα τυπικά

Το τυπικό σκέλος αυτής της ιστορίας πρέπει να έχει ήδη δρομολογηθεί από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Για να προχωρήσει στην προκήρυξη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει εκ των προτέρων να πάρει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μία καθαρά τυπική διαδικασία. Επιπλέον, χρειάζεται σύμβολλο έκδοσης, ο οποίος, όπως προείπαμε, θα είναι λογικά η Τράπεζα Πειραιώς, και έναν ανάδοχο, ο οποίος επίσης μάλλον θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube