Σεμνά και ταπεινά κινήθηκε ο Νίκος Κωστένογλου στην πρώτη παρουσία του στον «θρόνο» της ΑΕΚ (όπως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον πάγκο της), αποφασισμένος ωστόσο να εφαρμόσει με το «καλημέρα» δικές του ιδέες και πρακτικές. Ο υπηρεσιακός προπονητής της «Ενωσης» παρέταξε στο γήπεδο ένα συγκροτημένο σχήμα με καλή αμυντική λειτουργία που δεν θα έδινε δικαιώματα στους Ισπανούς να προκαλέσουν ρήγματα, γνωρίζοντας πολύ καλά τις αμυντικές αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν...
Το παιχνίδι δεν του πήγε όπως θα ήθελε, μια και πριν υποπέσει ο Ενσαλίβα στο σοβαρό προσωπικό λάθος, η ΑΕΚ δεν είχε αξιοποιήσει καμία από τις λίγες ευκαιρίες που δημιούργησε και έδειχνε «μουδιασμένη». Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα γραφής του Νίκου Κωστένογλου είναι ενθαρρυντικά. Κάθισε στον «θρόνο» με απόλυτη γνώση των δυνατών και αδύναμων σημείων της ομάδας, διατεθειμένος να αφήσει το προσωπικό του στίγμα. Χωρίς φόβο και με πάθος.
Τα νέα στοιχεία που εισήγαγε στη «δική του» ΑΕΚ στο σύντομο διάστημα που κρίνεται είναι τέσσερα.
Ανακοίνωσε την ενδεκάδα την παραμονή του αγώνα. Ετσι «ξεθόλωσε» άμεσα το τοπίο, μια και οι παίκτες ήταν φυσιολογικά μπερδεμένοι μετά την αλλαγή προπονητή και οι έντεκα που ξεκίνησαν είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν ψυχολογικά και να «δουν» καλύτερα το παιχνίδι, γνωρίζοντας με ποιους και πώς (σε γενικές γραμμές) θα έπαιζαν. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, αυτό είχε και αρνητικές προεκτάσεις. Ο Λάουντρουπ δεν είχε... ιδέα για την ομάδα που θα αντιμετώπιζε (όπως ο ίδιος είχε δηλώσει), αφού θα την επέλεγε ένας νέος προπονητής, αλλά του δόθηκε η δυνατότητα να τη μάθει από πολύ νωρίς...
Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι αλήθεια. Για πρώτη φορά έπειτα από καιρό οι παίκτες που ρίχτηκαν στον αγώνα είχαν ξεκάθαρες και ακριβείς οδηγίες για το τι έπρεπε να κάνουν. Είχαν συγκεκριμένους προσανατολισμούς για τον συγκεκριμένο αντίπαλο, αφού ο Κωστένογλου δεν είχε αντιμετωπίσει τον αγώνα με αφέλεια: «Η Χετάφε δεν είναι η καλύτερη ομάδα της Ισπανίας, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη, ειδικά από τα άκρα. Αν ανοιχτούμε πολύ, θα το πληρώσουμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σεβασμό. Δεν πρέπει να δεχθούμε γκολ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη ρεβάνς».
Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ομάδας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο Κωστένογλου δούλεψε πολύ και στο ξενοδοχείο. Χώρισε τους βασικούς ανά γκρουπ, σύμφωνα με τις γραμμές που θα κάλυπταν, και προχώρησε σε επί μέρους αναλυτικές οδηγίες. Μίλησε απλά και ποδοσφαιρικά, αποφεύγοντας τις... γενικόλογες διαλέξεις του προκατόχου του: «Πρέπει να είμαστε σφικτοί, να έχουμε κοντά τις γραμμές. Δεν θέλουμε να γίνει "τρελό" παιχνίδι με πολλά γκολ. Πρέπει να κρατήσουμε το "μηδέν" στην εστία μας. Πρέπει να έχουμε υπομονή, διότι δεν θα κάνουμε πολλές ευκαιρίες. Εγώ θα είμαι ευχαριστημένος αν νικήσουμε 1-0 και πάμε έτσι στην Ισπανία». Επιλέγοντας σχήμα με έναν επιθετικό (Λυμπερόπουλος) και δύο αμυντικούς μέσους (Ζήκος, Καφές), ο Κωστένογλου επένδυε σε επιθέσεις από τα άκρα και κάλεσε τους Μαντούκα και Παππά να σηκώσουν το βάρος: «Πρέπει να γυρίζετε πίσω για να ελέγχετε την πλευρά όταν αμυνόμαστε, αλλά μη συγκλίνετε προς το κέντρο. Να μένετε ψηλά όταν παίρνουμε την μπάλα για να μπορείτε να τη δεχθείτε και να δημιουργήσετε επικίνδυνες καταστάσεις».
Εχοντας μιλήσει με τους παίκτες που θα σήκωναν το βάρος του αγώνα, ο Κωστένογλου δεν αδιαφόρησε για τους υπόλοιπους. Με δεδομένο ότι είχε πάρει 24 παίκτες στο ξενοδοχείο, έκρινε σκόπιμο να μιλήσει τόσο με αυτούς που θα έμεναν αρχικά στον πάγκο όσο και με αυτούς που θα άφηνε εκτός αποστολής. Στα τετ α τετ που είχε, τους εξήγησε γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη ενδεκάδα και τι είχε στο μυαλό του για το συγκεκριμένο ματς. Ούτε αυτό συνέβαινε με τον Σέρα Φερέρ. Πλην κάποιων εξαιρέσεων με 2-3 έμπειρους παίκτες, ο Ισπανός τεχνικός δεν εξηγούσε ποτέ τις αποφάσεις του στους παίκτες που έμεναν εκτός ενδεκάδας ή αποστολής. Ο Μαντούκα, π.χ., δεν κατάλαβε ποτέ γιατί ενώ ξεκίνησε βασικός στο ματς με τον Πανιώνιο (έστω και χωρίς να είναι καλός), δεν ακολούθησε καν την ομάδα στη Λάρισα. Πολλοί παίκτες αισθάνθηκαν κατά καιρούς εκτεθειμένοι και δεν είχαν καμία ψυχική επαφή με τον προπονητή τους.
Σε γενικές γραμμές, ο Νίκος Κωστένογλου δείχνει να... αδιαφορεί για το αν είναι υπηρεσιακός ή... ισόβιος προπονητής της ΑΕΚ. Κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίνεται και η πίεση δεν τον έχει καταβάλει. Αντιμετωπίζει τα καθήκοντα του προπονητή με χαρά και συναίσθηση της ευθύνης, με χρονικό ορίζοντα το αμέσως επόμενο ματς.