Αντίθετα με τον «Κάρπετ», πιστεύω ότι ο Ντέμης Νικολαΐδης παραμένει ο μάστορας της επικοινωνίας. Η μαστοριά της οποίας έγκειται στο να υπερτονίζεις αυτό που σε εξυπηρετεί και να παραβλέπεις αυτό που σου κάνει ζημιά. Η εμφάνισή του μετά την ήττα από τον Πανιώνιο αποτελεί κλασικό παράδειγμα.

Το κόλπο της καλής επικοινωνίας είναι να λες ένα «δεν παραβλέπουμε ότι χάσαμε από λάθη μας, αλλά…». Και το «αλλά» να το ακολουθεί ένας ποταμός λέξεων. Οπότε δίνεις τη δυνατότητα στους υπερασπιστές σου να υποστηρίζουν πως «είδες ότι παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη από την ΑΕΚ», αλλά και τη δυνατότητα να γίνει η συζήτηση εκεί που βολεύει. Στο παρασκήνιο, δηλαδή, που στέρησε τη νίκη από την ΑΕΚ. Προσέξτε τώρα το δεύτερο επικοινωνιακό τρικ.

Ξεκινάμε με μια συγκλονιστική φράση. Οπως είναι το «όσο οι διοικήσεις κάποιων ομάδων έχουν σχέσεις με κυβερνήσεις και δουλειές εκτός ποδοσφαίρου, αυτή θα είναι η κατάσταση». Την επόμενη μέρα η δήλωση μαζεύεται. Ακόμα και κυριολεκτικά, μια και άλλα sites στο Ιντερνετ την έχουν και άλλα όχι. Ουσιαστικά, όταν έπειτα από αντίδραση του Γιάννη Ιωαννίδη ο Ντέμης Νικολαΐδης λέει ότι η δήλωσή του δεν έχει σχέση με το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Με ποιο κομμάτι, λοιπόν, της κυβέρνησης έχει σχέση; Με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Επεισόδια δεν έγιναν. Με το ΥΠΕΧΩΔΕ, επειδή οι διοικήσεις «κάποιων ομάδων» παίρνουν λεφτά; Με κάποιο άλλο; Αμ δε…

Τώρα ο στόχος αλλάζει. «Να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες σε προέδρους και διαιτητές». Τώρα το θέμα είναι σε ποιους προέδρους; Στον Σωκράτη Κόκκαλη; Στον Θοδωρή Ζαγοράκη; Σε όλους τους προέδρους των επαγγελματικών κατηγοριών; Και στον Παναθηναϊκό, που πρόεδρος είναι ο Αργύρης Μήτσου, τι νόημα υπάρχει να γίνει έλεγχος; Οπότε πρέπει να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οπότε πρέπει να ελεγχθεί και το πόθεν έσχες των μεγαλομετόχων της ΑΕΚ, του Νοτιά, του Γκούμα, του Παππά και του Κανελλόπουλου. Αλλά, μια στιγμή. Ο Νοτιάς και ο Γκούμας είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Θα ζητήσουμε το πόθεν έσχες τους από τη βρετανική εφορία και το Internal Revenue Service των Ηνωμένων Πολιτειών; Οχι. Διότι έχουμε κάνει λάθος.

Μοιάζει τώρα ο Ντέμης Νικολαΐδης να εννοούσε τον Βασίλη Γκαγκάτση με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΠΟ και φυσικά τους διαιτητές. Μόνο που εδώ μπλέκεται η υπόθεση ακόμα περισσότερο, όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης λέει ότι, για να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του προέδρου της ΕΠΟ και των διαιτητών, πρέπει να περάσει νόμος. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε αν είναι εύκολο να περάσει, να περιμένουμε τις αντιδράσεις του Γκαγκάτση και της ΚΕΔΚΕ και να σκεφτούμε την πραγματικότητα. Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: «Και που έχουμε στη Βουλή πόθεν έσχες, μήπως ξέρουμε πού ακριβώς βρήκε τα λεφτά ο κάθε βουλευτής για να έχει αυτά που έχει;». Μήπως, λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε ένα αποτελεσματικότερο σύστημα για το πόθεν έσχες;

Οπως, λοιπόν, είπε και ο Ντέμης μετά το ματς με τον Πανιώνιο: «Τώρα θα μιλάμε για το γιατί μπήκε στο ματς ο Παππάς και γιατί έχασε το γκολ ο Μπλάνκο». Ας μην ανησυχεί. Η συζήτηση γίνεται για το πόθεν έσχες.


Στα έθιμα και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού υπάρχει και η υποχρέωση κάθε υφυπουργού Αθλητισμού να ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που θα θεραπεύσει «πάσαν νόσον και μαλακίαν». Αν η χθεσινή ανακοίνωση του νομοσχεδίου του Γιάννη Ιωαννίδη ανήκει σε αυτή την κατηγορία, έχει καλώς και βγήκε η υποχρέωση. Αν, όμως, το νομοσχέδιο πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν κάτι που θα εφαρμοστεί πρακτικά, τα δεδομένα αλλάζουν. Ακολουθεί μια κριτική προσέγγιση στο νομοσχέδιο που χθες παρουσίασαν ο Μιχάλης Λιάπης και ο Γιάννης Ιωαννίδης.

«1) Καταργούνται οι σύνδεσμοι οπαδών. Αντικαθίστανται από λέσχες, που για να λειτουργήσουν θα πρέπει να έχουν την άδεια της Αστυνομίας».

Μια παπαριά καμαρωτή. Είτε «σύνδεσμος» ονομάζεται ένα σωματείο, είτε «λέσχη», είτε «μάζωξη», παραμένει να υπάγεται στις διατάξεις του αστικού περί σωματείων κώδικα. Για παράδειγμα, οι «Κιτρινόμαυροι» είναι η επωνυμία συνδέσμου φίλων του Αρη. ΠΑΛΕΦΙΠ σημαίνει «Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Παναθηναϊκού». Οι «Κιτρινόμαυροι» θα πρέπει να αλλάξουν την επωνυμία τους, ενώ η ΠΑΛΕΦΙΠ δεν έχει πρόβλημα; Και εάν το κάνουν, ποια θα είναι η ουσιαστική διαφορά; Εκτός εάν οριστούν νέες διατάξεις του αστικού κώδικα για αθλητικές λέσχες, η μετατροπή των συνδέσμων σε λέσχες είναι ένα πυροτέχνημα για τα μάτια του κόσμου. Η προχειρότητα έρχεται και δένει με το επόμενο. «Για να λειτουργήσουν θα χρειάζονται άδεια της Αστυνομίας».

Τι στο διάολο θα ελέγχει η Αστυνομία για να δίνει άδεια στις λέσχες; Αν τα μέλη τους έχουν ναρκωτικά ή όπλα; Αυτό καλύπτεται και από τον ποινικό κώδικα. Εκτός αν το πρόβλημα της Αστυνομίας μετά τη σύγκρουση στη Λαυρίου και την ανεύρεση όπλων σε συνδέσμους ήταν το νομοθετικό κενό για να συλλάβει τους ενόχους. Θα ελέγχει το ποινικό μητρώο των μελών τους; Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία, που βλέπει αδικήματα να διαπράττονται μπροστά στα μάτια της και όπλα να βρίσκονται σε γραφεία συνδέσμων, θα φρυάξει επειδή ένα μέλος λέσχης έχει καταδικασθεί. Επίσης, από πότε απαγορεύτηκε σε πολίτες που έχουν προηγούμενες καταδίκες να είναι μέλη λεσχών; Από ποτέ. Εκτός αν μαζί με τον νέο νόμο περί αθλητισμού περάσει και διάταξη που θα αναφέρει ότι λόγω της ευαισθησίας του χώρου του ποδοσφαίρου, μέλη λεσχών μπορούν να γίνουν μόνο πολίτες με λευκό ποινικό μητρώο. Αυτό ίσχυε και με τον προηγούμενο νόμο, που για να πάρει άδεια ένας σύνδεσμος έπρεπε να καταθέσει τα μητρώα των μελών του και τα ποινικά τους μητρώα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η τήρηση της διάταξης μπορεί να κράτησε και δύο εβδομάδες.

Μετά τις δύο εβδομάδες παρουσιάστηκε η δικηγόρος του συνδέσμου οπαδών του ΠΑΟΚ και είπε στον τότε πρόεδρο της ΕΕΑ, Κωνσταντίνο Παπαλάκη, ότι πιστεύει πως ο νόμος αντιτίθεται στην αρχή περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, πως ο σύνδεσμος αδιαφορεί για τον Παπαλάκη και όλη του την επιτροπή και αν επιμείνει, θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πεισμένος από τα επιχειρήματα της δικηγόρου ή –πιθανότερο– από τη συμβουλή του Ευάγγελου Βενιζέλου να αφήσει τις ομάδες της Θεσσαλονίκης ήσυχες, ο Παπαλάκης ξέχασε τα περί ποινικών μητρώων. Ας πούμε, όμως, ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν μασάει και δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη των οπαδών της Θεσσαλονίκης. Φυσικά, το γράφω χάριν του κειμένου, αλλά ακόμα κι αν συμβεί, τι εμποδίζει τους συγκεκριμένους οπαδούς να δημιουργήσουν τη νέα λέσχη «Η ασπρόμαυρη λαίλαπα», που σύμφωνα με το καταστατικό της θα έχει αντικείμενο τη διάδοση του αθλητισμού και του πολιτισμού; Θα χάσουν τα ομαδικά εισιτήρια; Αφού ούτως ή άλλως ο νόμος απαγορεύει να δίνονται μπλοκ εισιτηρίων. Θα ελεγχθεί από την Αστυνομία αν η λέσχη δεν τηρεί τους σκοπούς της; Δηλαδή θα πηγαίνει στις συνεδριάσεις ένας αστυφύλακας για να παρατηρεί αν τα μέλη μιλάνε για τον βαρόνο ντε Κουμπερντέν ή τον Σάλμον; Κι αν πράγματι μιλάνε για τον Σάλμον ή ακόμα κι αν στις ελεύθερες ώρες τους ασχολούνται με μικροκαταστροφές, τι θα κάνει η Αστυνομία; Θα αναφέρει το γεγονός στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για να τιμωρηθεί η ΠΑΕ; Σε αυτό το σημείο πάμε στο δεύτερο σκέλος του νέου νομοσχεδίου περί αθλητισμού. Στην αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ.

«2) Επεκτείνεται η αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τις πράξεις βίας των μελών τους, των μελών των λεσχών και γενικότερα των οπαδών τους».

Οι ομάδες μπορούν να κάνουν κάποια σημαντικά πράγματα. Να μη δίνουν μπλοκ εισιτηρίων σε οργανωμένους, να δέχονται τις ευθύνες των οπαδών τους και να μη ρίχνουν την ευθύνη πάντα στην Αστυνομία, αποθρασύνοντας τους χούλιγκαν. Ως έσχατο όριο, να απαγορεύουν τη χρήση του ονόματος και σήματός τους από λέσχες, όπως είχε κάνει ο Γιώργος Βαρδινογιάννης όταν τα είχε βάλει με ορισμένα clubs φίλων του Παναθηναϊκού. Δεν μπορούν, όμως, να είναι υπεύθυνες για τις ενέργειες λεσχών ή μεμονωμένων ατόμων που δηλώνουν οπαδοί της ομάδας. Πάει, ας πούμε, στη Νέα Μάκρη κάποιος με κασκόλ του Παναθηναϊκού και μαχαιρώνει οπαδό του Ολυμπιακού. Υπεύθυνος είναι ο Τζίγκερ; Δημιουργείται η λέσχη «Το μαλλί του Ντέμη», χωρίς καμία συνεργασία με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Μέλη της λέσχης καταστρέφουν τη μισή Λιβαδειά. Τι θα γίνει; Θα τιμωρηθεί η ΠΑΕ ΑΕΚ; Θέλετε να καραφλιάσει ο Ντέμης και να ξαναφορέσει τον σκούφο για άλλον ένα μήνα; Ακόμα και για τα μέλη ομάδων η τιμωρία της ΠΑΕ μπάζει από παντού. Τρελαίνεται ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, το μαλλί του από κομοδινί γυρίζει στο μπλου αρζάν και πηγαίνει και μαχαιρώνει τον Αλούπη. Πού είναι η ευθύνη της ΠΑΕ Ολυμπιακός; Οτι δεν πέρασε από ψυχιατρικό τεστ τον χαλκέντερο ηγέτη;

Οσο για τα υπόλοιπα μέρη του νομοσχεδίου, τα περί ύπαρξης ιδιωτικής ασφαλείας με αυξημένες αρμοδιότητες στα γήπεδα και το δικαίωμά της να ελέγχει και να συλλαμβάνει, την κάρτα φιλάθλου, την αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΑΒ και την αύξηση των ποινών για αθλητικά αδικήματα, καλά είναι, φτάνει να μας πουν πώς εκλέγονται τα μέλη της ΔΕΑΒ και πώς θα σωθεί ο επόμενος σεκιουριτάς που θα προσπαθήσει να συλλάβει οπαδό, όπως στο τσακ σώθηκε εκείνος που το δοκίμασε πριν από λίγο καιρό στη Λεωφόρο.


Με τον αθλητισμό, όπως και με άλλους χώρους, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ύπαρξη του νόμου, αλλά η εφαρμογή του. Το νομοσχέδιο, για παράδειγμα, αναφέρει ότι θα απαγορεύεται να υπάρχει χώρος στα γήπεδα για τους οπαδούς των φιλοξενουμένων. Πριν από μερικούς μήνες στην Τρίπολη οι οπαδοί του ΠΑΟΚ όχι μόνο μπήκαν με ντου, αλλά έδιωξαν και τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας του Αστέρα για να πάρουν τις θέσεις τους. Ποιο ήταν το πρόβλημα της Αστυνομίας; Οτι δεν υπήρχε ο αθλητικός νόμος. Και μην πουν στο Υφυπουργείο Αθλητισμού ότι αυτό είναι πρόβλημα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Καλοί νόμοι είναι αυτοί που μπορούν να εφαρμόζονται. Το καλό με τον νέο νόμο είναι ότι πράγματι έχει σχέση με το ποδόσφαιρο, μια και γράφτηκε στο ποδάρι. Οσο για το εάν θα εφαρμοστεί, είμαι σίγουρος ότι και οι ίδιοι δεν το πιστεύουν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube