Μετά τη ζημιά που έπαθε η ΟΥΕΦΑ με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012, γίνεται πολύ σημαντικότερο το στοίχημα που έβαλε η ΦΙΦΑ για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, που όσο μεγάλο είναι άλλο τόσο παρακινδυνευμένο θεωρείται. Υποτίθεται πως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, που θα διεξαχθεί στη Ν. Αφρική, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Ενός ποδοσφαίρου που μπορεί σε επίπεδο εθνικών ομάδων να μην έχει σταθερή παρουσία σε υψηλό επίπεδο, αλλά τροφοδοτεί με σταθερό ρυθμό το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με ιδιαίτερα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 έχει ένα ιδιαίτερο μειονέκτημα. Είναι μία διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, για την ακρίβεια πρόκειται για το δημοφιλέστερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που θα διοργανωθεί από μία αναπτυσσόμενη χώρα σε μία υπανάπτυκτη ήπειρο. Το μειονέκτημα διογκώνεται αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι αναγκαστικά θα συγκριθεί με το αμέσως προηγούμενο, που έλαβε χώρα στη Γερμανία. Σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όπου η οργανωτικότητα είναι εθνική αρετή. Σε διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου το πρώτο βήμα είναι η ύπαρξη και η λειτουργία σύγχρονων υποδομών.

Στη Ν. Αφρική οι υποδομές για ένα Μουντιάλ δεν υπάρχουν. Οι άνθρωποι της ΦΙΦΑ και της οργανωτικής επιτροπής πιστεύουν ότι θα είναι έτοιμες στην ώρα τους, παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, οι οποίες ακόμα δεν έχουν φτάσει στο κόκκινο. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, οι άνθρωποι της ΦΙΦΑ αρχίζουν να πιέζουν την οργανωτική επιτροπή. Τα μεγάλα προβλήματα δεν αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι των γηπέδων, παρ' όλες τις ιδιομορφίες που υπάρχουν.
Οι εργασίες βρίσκονται μέσα στο χρονοδιάγραμμα, με μικρές αποκλίσεις που δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ο μεγάλος κίνδυνος και οι σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζονται στους χώρους των υποδομών. Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη οργανωτική πρόκληση. Στις τηλεπικοινωνίες, τη φιλοξενία, τις οδικές υποδομές και την προσβασιμότητα στους αγωνιστικούς χώρους. Μόνο για τη βελτίωση των υποδομών των μεταφορών η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής είχε προϋπολογίσει ότι θα ξοδέψει περίπου 430 εκατ. ευρώ και η εξέλιξη των εργασιών μέχρι τώρα καταγράφει ήδη μία υπέρβαση της τάξης των 220 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχουν και σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις.

Εκτός, όμως, από τους τομείς των υποδομών, η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια της διοργάνωσης από ενδεχόμενους τρομοκρατικούς κινδύνους και την προστασία των επισκεπτών από τα μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας, που είναι από τα πιο υψηλά στον κόσμο. Στα οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης η οργανωτική επιτροπή υπολογίζει ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 150.000 θέσεις εργασίας και οι υπολογισμοί -που, όμως, είναι κάπως αυθαίρετοι- για το συνολικό κέρδος της διοργάνωσης το τοποθετούν στα 5 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι θα επισκεφθούν τη χώρα 450.000-500.000 άνθρωποι.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν χαμηλές τιμές στα εισιτήρια για να διευκολυνθεί η μετακίνηση πολλών -φτωχών- φιλάθλων στη διοργανώτρια χώρα, δεν μπορεί η μέση τιμή να βρίσκεται κάτω από τα 150 ευρώ, ποσό ακριβό για το επίπεδο ζωής των ανθρώπων. Πόσω δε μάλλον που σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα μετάβασης και διαμονής. Το κόστος της διοργάνωσης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι όταν η χώρα πήρε τη διοργάνωση υποστήριζε πως δεν θα ξεπερνούσε το 1,6 δισ.
Το κόστος, φυσικά, μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, διότι υπάρχουν φόβοι για τη δημιουργία «άσπρων ελεφάντων». Εγκαταστάσεων που μετά τη διοργάνωση δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θα έχουν τρομακτικό κόστος συντήρησης. Ξέρουμε εμείς από αυτά. Μας άφησαν αρκετούς «ελέφαντες», που θα πρέπει να προστεθούν στα παχύδερμα, τα οποία υποστήριζαν ότι θα είχαμε κέρδος.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube