Ο Ακης Ζήκος παραπέμφθηκε στην πειθαρχική της ΕΠΟ με βάση το άρθρο 25 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, που αναφέρεται στη δυσφήμηση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων. Το άρθρο αυτό προέκυψε έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν στον ΚΑΠ πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά ως διάταξη δεν είναι καινούργια. Σε όλους τους πειθαρχικούς κανονισμούς κάθε ποδοσφαιρικής αρχής υπάρχει η πρόβλεψη να τιμωρούνται όσοι δυσφημούν τις αρχές και τα όργανα. Αλίμονο αν δεν τιμωρούνταν.
Υπεράσπιση
Δεν θέλω να αναλάβω τον ρόλο του υπερασπιστή του Ακη Ζήκου. Στην προκειμένη περίπτωση η υπεράσπιση του παίκτη δεν έχει σημασία –η απόφαση, άλλωστε, βγήκε και μπορεί να θεωρηθεί και δίκαιη. Ο Ζήκος έσφαλε αποδίδοντας στους διαιτητές χαρακτηρισμούς που δεν θα 'πρεπε. Διάβασα και την απολογία του και ομολογώ ότι δεν τη βρήκα ιδιαιτέρως πειστική. Ομως όλα αυτά θα είχαν νόημα, αν ο Ζήκος ήταν ο μόνος που μίλησε απαξιωτικά για τη διαιτησία σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι έτσι.
Στημένος
Θέλω να θυμίσω μερικά πρόσφατα περιστατικά. Στο τέλος του αγώνα του Ολυμπιακού με την Ξάνθη ο Πέτρος Κόκκαλης προέβλεψε ότι οι διαιτητές μετά τα Φώτα θα σφυρίζουν καλύτερα. Προφανώς η ειρωνεία δεν θεωρείται δυσφήμηση των ποδοσφαιρικών αρχών –αλλιώς η μη κλήση του δεν εξηγείται. Θυμίζω επίσης ότι ο Λάμπρος Σκόρδας με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Σούπερ Λίγκας χαρακτήρισε το πρωτάθλημα «Στρατέγκο» και μίλησε για «διαιτητές-παγίδες» πριν παραιτηθεί. Δεν θυμάμαι να τον φώναξε κανένας για να δώσει εξηγήσεις. Δεν θυμάμαι, επίσης, καμία πειθαρχική να καλεί για εξηγήσεις τον πρόεδρο της ΕΠΟ όταν χαρακτήρισε τη διαιτησία «γάγγραινα»: πιθανότατα αυτός ο χαρακτηρισμός είναι κολακευτικός. Επίσης, κανένας αθλητικός δικαστής δεν τον φώναξε όταν στο συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας ισχυρίστηκε ότι παράγοντας ομάδας πληροφορήθηκε τους ορισμούς πριν αυτοί δημοσιοποιηθούν και προσπάθησε να επηρεάσει διαιτητή. Επειδή ποτέ δεν δόθηκαν εξηγήσεις, τη συνέχεια της ιστορίας δεν τη μάθαμε. Δεν μάθαμε π.χ. αν ο διαιτητής σφυράει ακόμα, αν ο ίδιος έκανε την καταγγελία και γιατί ο παράγοντας δεν βρήκε τον μπελά του. Εμεινε στον αέρα μια σοβαρή καταγγελία να αιωρείται, χωρίς κανένας από τον κόσμο της διαιτησίας να σκανδαλιστεί. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι για ένα διαιτητή δεν αποτελεί πρόβλημα να τον χαρακτηρίσουν στημένο, ενώ αντιθέτως είναι μέγιστη προσβολή να τον πουν «χεσμένο».
Φίλος
Φυσικά, δεν υπήρξε η παραμικρή ευαισθησία της αθλητικής Δικαιοσύνης και όταν πριν από δύο χρόνια (δύο και όχι επτά) παραιτήθηκε ο παρατηρητής διαιτησίας κ. Ιατρόπουλος, καταγγέλλοντας ότι έπειτα από ένα ματς της Καλλιθέας με την Ξάνθη τον πίεσε ο συνάδελφός του και τότε μέλος της ΚΕΔ κ. Παναγιώτης Κούτρης να μην παραπέμψει τον διαιτητή του παιχνιδιού διότι είναι οικογενειακός φίλος του! Ο κ. Ιατρόπουλος έστειλε επιστολές στις εφημερίδες, αναφέροντας ουκ ολίγες λεπτομέρειες για το περιστατικό, αλλά κανένας δεν συγκινήθηκε. Την έχω ακόμα την επιστολή. Την κρατάω για το «Μουσείο του Ποδοσφαίρου». Αν ο Ιατρόπουλος είχε πει απλώς στις κάμερες «απορώ γιατί όταν τελειώνουν τα ματς χέζεται ο Κούτρης και με παίρνει τηλέφωνο», υποθέτω ότι όλο και κάποιος θα είχε ασχοληθεί. Εστω για να τραβήξει το καζανάκι...
Ηθος
Θα πει κάποιος ότι όλα αυτά είναι πράγματα που δεν υπέπεσαν στην αντίληψη της αθλητικής Δικαιοσύνης: πολύ σωστά. Ομως ο δικός μου προβληματισμός δεν αφορά την αθλητική Δικαιοσύνη, αλλά τη Δικαιοσύνη γενικά. Πέρυσι π.χ. παραιτήθηκε από τη Σούπερ Λίγκα η πρωτοδίκης κ. Κουφούδη. Κανένας δεν τη φώναξε να τη ρωτήσει γιατί. Το να σηκωθεί στα καλά καθούμενα να φύγει μια πρωτοδίκης έχει φτάσει να θεωρείται η απλούστερη των εξελίξεων. Οταν το είχα επισημάνει κάποτε σε φίλο μου μεγαλοδικηγόρο, η απάντηση που μου έδωσε ήταν «μην το ψάχνεις, γνωρίζοντας το ήθος και την τιμιότητά της και πολύ τους ανέχθηκε».
Πρόστιμα
Το 2002 έπαιζαν για μήνες στην τηλεόραση κασέτες στις οποίες ακούγονταν κόσμος και κοσμάκης να συζητεί για τους διαιτητές με τρόπους ελάχιστα κολακευτικούς. Ακούσαμε για «περίεργους», για «ψαλίδια», για «θείους», για επιταγές, μέχρι και για παστουρμάδες! Δυστυχώς, κανένας δεν είχε αναφέρει τη λέξη «χέσιμο» και ίσως γι' αυτό κανένας δεν κλήθηκε από την αθλητική Δικαιοσύνη για προσβολή του αθλήματος. Πριν από λίγο καιρό ο Κώστας Πηλαδάκης κατήγγειλε θεούς και δαίμονες μετά το ματς της ΑΕΛ με τον Ατρόμητο. Τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο. Και ρωτάω τώρα εγώ: μπορεί κάποιος να πληρώνει και να αφήνει υπονοούμενα για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος; Αν ναι, ας οριστεί μια τιμή να το γνωρίζουμε. Δεν χρειάζεται πειθαρχική επιτροπή –ας βγει ένας τιμοκατάλογος ή ας κυκλοφορήσουν το πρωτάθλημα σε επιτραπέζιο παιχνίδι, κάτι σαν την Μονόπολη. Καταγγέλλεις παρατηρητή: τζάμπα. Λες ότι η διαιτησία είναι γάγγραινα: παίρνεις μπόνους. Ισχυρίζεσαι ότι σε στήσανε: είκοσι χιλιάδες ευρώ. Λες τους διαιτητές «χεσμένους»: δύο αγωνιστικές. Τους λες πεφωτισμένους: πολλά φιλιά. Τους λες σε κασέτες που ακούει όλη η Ελλάδα «περίεργους»: προάγεσαι από γενικός γραμματέας σε πρόεδρο. Τρομερό παιχνίδι: ανώτερο κι απ' το «Στρατέγκο» της ελληνικής διαιτησίας.
Ανακοίνωση
Η ΑΕΚ εξέδωσε μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τον χρόνο έκδοσης της απόφασης. Τη διάβασα. Ελπίζω η ΑΕΚ να κατάλαβε ότι από αυτή την ιστορία έχει ένα τεράστιο κέρδος: με πράξεις αποδεικνύεται ότι δεν συνδιοικεί, δεν συνδιαλέγεται, δεν συμπορεύεται με κανέναν. Ελπίζω ο Ντέμης να την έστειλε την ανακοίνωση και στον φίλο του, τον Γιάννη τον Ιωαννίδη…
Ενδιαφέρον
O Ανδρέας Βγενόπουλος στενοχωρήθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι την ημέρα που ο ίδιος θα ανακοίνωνε τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας του ετοιμαζόταν συλλαλητήριο κατά της διοίκησης του Γιάννη Βαρδινογιάννη από οπαδούς του ΠΑΟ. Αν ο σκοπός του Βγενόπουλου ήταν να προβληθεί ή να ασκήσει πίεση μέσω των οργανωμένων στους τωρινούς ιδιοκτήτες του ΠΑΟ, όπως κάποιοι τον κατηγόρησαν, δεν θα είχε τέτοια προβλήματα: όποιος επιδιώκει την προβολή ποντάρει σε τέτοιου είδους αναστατώσεις. Ο Βγενόπουλος δεν το 'κανε. Η πρώτη του ανακοίνωση βγήκε μετά την ήττα του ΠΑΟ με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο. Σε μια δύσκολη στιγμή για τους πληγωμένους οπαδούς των «πρασίνων» ο Βγενόπουλος θέλησε να επισημάνει ότι για την ομάδα υπάρχει ενδιαφέρον. Η δυσφορία του για το συλλαλητήριο δείχνει ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν θα το καρπωθεί κανείς: όποιος ψάχνει αρχηγούς εξεγέρσεων ας ψάξει αλλού.
Οι πιθανότητες να δεχτεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη ως συνομιλητή αρχικά και ως μέτοχο του ΠΑΟ στη συνέχεια τον Βγενόπουλο ήταν και είναι ελάχιστες. Ομως αυτό που βλέπω είναι ότι από την πλευρά του ο Βγενόπουλος παίζει σε αυτό το εξ αποστάσεως πόκερ με ανοιχτά χαρτιά. Δεν ζήτησε να αγοράσει τον ΠΑΟ, ούτε προέτρεψε την οικογένεια να φύγει. Επίσης, στις ανακοινώσεις του δεν υπάρχει τίποτα το επιθετικό ή το καταγγελτικό: ο Βγενόπουλος δεν ψάχνει τον ρόλο του εχθρού, απλώς προτείνει. Μένει να δούμε αν παρουσιάζοντας το σχέδιό του, θα εγγυηθεί και κάποια συγκεκριμένα χρήματα για επενδύσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο Βγενόπουλος θα έχει κάνει κάτι πολύ σημαντικό: θα έχει ορίσει το μελλοντικό μπάτζετ του ΠΑΟ. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει κάθε δικαίωμα να μη δεχτεί αυτά τα χρήματα και να μην παραχωρήσει μέρος των μετοχών. Πριν, όμως, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης απορρίψει την όποια προσφορά, θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν ότι ο κόσμος θα περιμένει ανάλογη επένδυση τα επόμενα χρόνια από τον ίδιο. Στον ΠΑΟ τα τελευταία χρόνια ακούστηκαν πολλές φορές συνθήματα για θεούς και σωτήρες. Ο ΠΑΟ δεν έχει τέτοιες ανάγκες. Αν ο Βγενόπουλος προσδιορίσει το ύψος της επένδυσης, θα έχει ρίξει στο τραπέζι την ατζέντα της μελλοντικής ενίσχυσης της ομάδας: αυτό είναι το ζητούμενο, ειδικά για τον κόσμο που δεν πάει στο γήπεδο. Σε αυτόν φαίνεται να στοχεύει ο Βγενόπουλος και όχι στους εξεγερμένους που ονειρεύονται συλλαλητήρια…
Κουίζ
Αντε, έπειτα από καιρό να κάνουμε κι ένα δύσκολο κουίζ. Γιατί δεν παίζει ο Γιούργκεν Μάχο βασικός στην ΑΕΚ;
Α) Διότι έχει σκίσει ο Μορέτο και η άμυνα της ΑΕΚ νιώθει μαζί του τεράστια σιγουριά.
Β) Διότι ο Φερέρ είχε υποσχεθεί όταν ήρθε θέαμα και, όπως και να το κάνουμε, τα ματς με τον Μορέτο είναι πιο θεαματικά.
Γ) Διότι όταν έπαιζε ο μάνατζέρ του, Φρανκ Σράιερ, τον είχε βγάλει προς πώληση σε όλη την Ευρώπη, τονίζοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η ρήτρα που έχει είναι πολύ μικρή, και στην ΠΑΕ το έμαθαν και τα πήραν στο κρανίο.