Στην Αγγλία, τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίζει να εμφανίζεται ένας νέος όρος γι' αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τα οικονομικά του ποδοσφαίρου. Soccernomics είναι ο όρος. Είναι μία σύνθετη λέξη, με πρώτο συνθετικό τη λέξη ποδόσφαιρο –αυτήν που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί αντί για το football που χρησιμοποιεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος– και δεύτερο τη λέξη economics.

Ο νέος αυτός όρος είναι μάλλον αμερικανικής έμπνευσης, αφού ανάλογες γλωσσικές συνθέσεις είχαμε και στο παρελθόν σε διάφορες περιπτώσεις, με πιο τρανταχτή τον όρο Reaganomics. Την οικονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ρίγκαν, που στην Ευρώπη συνηθίσαμε να περιγράφουμε ως θατσερισμό, αφού η θητεία της βαρόνης και οι οικονομικές της επιλογές συνέπεσαν χρονικά με τη θητεία του Αμερικανού προέδρου. Ας επιστρέψω, όμως, στον όρο Soccernomics, που μου φαίνεται πολύ ταιριαστή περίπτωση για να περιγράψει κάποιος τον οικονομικό παραλογισμό του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στο σημερινό σημείωμα θα ασχοληθώ με την επίσημη ανακοίνωση για τις οικονομικές επιδόσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το οικονομικό έτος που συμπληρώθηκε τον Ιούνιο του 2007. Είχε διαρρεύσει εδώ και καιρό η πληροφορία ότι τα συνολικά έσοδα της ομάδας των Γκλέιζερ ήταν λίγο περισσότερα από εκείνα της Αρσεναλ, που έφθασαν τα 302 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίσημη ανακοίνωση αποκαλύπτει ότι τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα. Σημείωσαν μια αύξηση, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, της τάξης του 21% και έφτασαν τα 367,5 εκατομμύρια. Απίστευτο νούμερο για μία ποδοσφαιρική επιχείρηση. Και πρόκειται για μία οικονομική επίδοση που ξαναφέρνει τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή της λίστας με τις 20 πλουσιότερες ομάδες του κόσμου, με πολύ μεγάλη διαφορά από τη Ρεάλ. Το στοιχείο αυτό δεν κρύβει κανενός είδους παραλογισμό φυσικά. Γίνεται, όμως, ακόμα εντυπωσιακότερο όταν πληροφορείται κάποιος ότι τα κέρδη της ομάδας του σερ Αλεξ, προ φόρων, έφτασαν τα 79,4 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μία αύξηση –σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά– της τάξης του 93%!

Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση των κερδών εξηγείται από τα έσοδα που έφερε η επέκταση της χωρητικότητας του γηπέδου της ομάδας στις 76.000, την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων, την πολύ αγωνιστική πορεία της ομάδας πέρυσι, που την οδήγησε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, στο πρωτάθλημα της Πρέμιερσιπ και στον τελικό του Κυπέλλου. Υπήρχαν και τα αυξημένα έσοδα από τη διαφήμιση της αμερικανικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ασφαλειών, της AIG. Μετά την αποφορολόγηση, τα κέρδη της ομάδας διαμορφώθηκαν στα 63.450.000 ευρώ. Δηλαδή το αγγλικό κράτος εισέπραξε κάπου 15,5 εκατομμύρια φόρους.

Το παλαβό στοιχείο της ιστορίας βρίσκεται στο γεγονός ότι 63 εκατομμύρια ευρώ είναι η ετήσια δόση που πρέπει να πληρώσει η ομάδα στις τράπεζες για να αποπληρωθεί το δάνειο των 780 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε η οικογένεια Γκλέιζερ για να αγοράσει την ομάδα. Συνεπώς, τα καθαρά κέρδη είναι μόλις 450 χιλιάδες ευρώ. Με δεδομένο ότι για την επόμενη τριετία η ομάδα θα έχει πολύ περισσότερα έσοδα από τη νέα συμφωνία πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, είναι σίγουρο ότι δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με την αποπληρωμή του χρέους.

Τα πιθανά προβλήματα μπορεί να προκύψουν μόνο μετά την πάροδο της τριετίας κι αν η νέα συμφωνία πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερη. Τότε, αν τα έσοδα και τα κέρδη δεν επαρκούν, αναγκαστικά θα πουληθούν ποδοσφαιριστές και θα περιοριστεί δραματικά η δυνατότητα της ομάδας να κάνει ανταγωνιστικές μεταγραφές.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube