Από το καλοκαίρι έχει περάσει αρκετός καιρός ώστε να αξιολογηθούν οι μεταγραφές που έκανε ο Ολυμπιακός και κυρίως να εκτιμηθούν τα κενά της ομάδας, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
Μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι ο πάγκος των Πειραιωτών δεν μπορεί να προσφέρει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ξεκουράσουν ποδοσφαιριστές της βασικής ενδεκάδας. Μιας ενδεκάδας που έχει κι αυτή κάποια κενά που πρέπει να συμπληρωθούν, αν φυσικά οι φιλοδοξίες των «ερυθρολεύκων» δεν σταματούν στην πρόκριση στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο πρόεδρος των «ερυθρολεύκων», μετά τη νίκη επί της Βέρντερ, δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τη μεταγραφική ενίσχυση, «η ομάδα θα κάνει αυτό που πρέπει». Είναι, όμως, το ταμείο των «ερυθρολεύκων» σε κατάσταση τέτοια που να επιτρέπει στην ομάδα «να κάνει αυτό που πρέπει», να πραγματοποιήσει μεταγραφές απαιτήσεων τον Ιανουάριο; Η απάντηση, για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία χρόνια, είναι θετική.
Η ομάδα φέτος, με την πορεία που έχει το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων της, μπορεί να βγάλει χρήμα από το ταμείο της για να κάνει μεταγραφές, χωρίς ο πρόεδρος να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη του. Κι αυτός είναι ο κεντρικός μακροπρόθεσμος οικονομικός στόχος της ΠΑΕ. Η οικονομική αυτάρκεια. Αυτός, άλλωστε, ήταν κι ένας από τους βασικούς στόχους που έχει σκοπό να υλοποιήσει η αλλαγή στο διοικητικό σχήμα της ομάδας που έγινε φέτος την άνοιξη. Τα φετινά έξοδα της ομάδας που αφορούν συμβόλαια ποδοσφαιριστών και τεχνικού τμήματος, τα λειτουργικά έξοδα και τα ποσά που ξοδεύτηκαν για μεταγραφές το καλοκαίρι φθάνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ο προϋπολογισμός των εσόδων όσο η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας συνεχίζεται είναι «ανοικτός». Τα στάνταρ έσοδα φθάνουν τα 54,6 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά οι «ερυθρόλευκοι» εισπράττουν 10 εκατομμύρια από την πώληση των διαρκείας, 9 εκατομμύρια από τους χορηγούς, 5,5 εκατομμύρια από την πώληση των δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος στην ΕΡΤ, 15 εκατομμύρια από την πώληση του Καστίγιο στη Σαχτάρ και 15,1 από το Τσάμπιονς Λιγκ.
Τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, μπορεί να μεγαλώσουν κι άλλο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την αποτυχία της ΑΕΚ να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός πήρε και το μερίδιο που θα έπαιρνε ο «Δικέφαλος» από την πίτα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, του λεγόμενου market pool.
Αναλυτικά, από την πρόκριση στους ομίλους οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 3 εκατομμύρια συν 2,4 εκατομμύρια (από τις 400 χιλιάδες ευρώ που δίνει επιπλέον η ΟΥΕΦΑ για κάθε παιχνίδι στους ομίλους). Σε αυτά τα 5,4 πρέπει κάποιος να προσθέσει τα 9 εκατομμύρια από το market pool. Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν και 700 χιλιάδες ευρώ, τα έσοδα από τα δύο εντός έδρας παιχνίδια για το Τσάμπιονς Λιγκ, με Ρεάλ και Βέρντερ.
Θυμίζω ότι το πρώτο παιχνίδι με τη Λάτσιο, λόγω τιμωρίας, έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Ενα σημείο που αξίζει την προσοχή σας αφορά τα μη προϋπολογισμένα έσοδα. Στο ποσό των 54,6 εκατομμυρίων θα πρέπει να προστεθούν 2,4 εκατομμύρια ακόμα που αφορούν τα πριμ της ΟΥΕΦΑ από τις νίκες με τη Βέρντερ (1,2 εκατ. ευρώ) και με τη Λάτσιο στη Ρώμη (600 χιλιάδες ευρώ) και από 300 χιλιάδες ευρώ για καθεμία από τις δύο ισοπαλίες με Ρεάλ και Λάτσιο.
Με την πρόκρισή τους στους «16» οι «ερυθρόλευκοι» θα πάρουν ένα πριμ από την ΟΥΕΦΑ, που φθάνει στα 2,2 εκατομμύρια, στο οποία πρέπει να προστεθούν 350 χιλιάδες ευρώ από τις εισπράξεις του εντός έδρας παιχνιδιού στη φάση των «16», συν 900 χιλιάδες ακόμα από το market pool. Σύνολο εσόδων μέχρι τώρα 60,4 εκατομμύρια ευρώ. Αρα, το ταμείο των «ερυθρολεύκων» μπορεί να χρηματοδοτήσει όνειρα για μία ακόμα καλύτερη πορεία τον επόμενο χρόνο.