Για να έχει τον γάιδαρό της δεμένο, αλλά και για να μην αφήνει ελπίδες στους Βρετανούς –που ανακίνησαν το θέμα–, η ΟΥΕΦΑ διευκρίνισε πως κανένα από τα 15 ύποπτα ματς που ερευνά δεν ανήκει στα προκριματικά του Euro 2008.
Οπότε, αυτό το μέτωπο το έκλεισε και μάλιστα γρήγορα. Με την ουσία, όμως, τι γίνεται; Αυτή η διαδικασία των προκριματικών αγώνων μες στο καλοκαίρι και κυρίως το… αμαρτωλό Ιντερτότο ήταν τόσο μεγάλες προκλήσεις για τους επιτήδειους Ασιάτες που και λίγα ακούγονται τα 15 παιχνίδια. Ειδικά σε αυτή την αστεία διοργάνωση, που κάποιοι μπαίνουν στο ΟΥΕΦΑ από την πίσω πόρτα, η διαφθορά είχε κάνει και παλιότερα την εμφάνισή της. Με τη δικαιολογία πως είναι ακόμα Ιούλιος και πως πολλές ομάδες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας, τα ανάποδα αποτελέσματα έχουν κάνει πολλούς να κλαίνε τα λεφτά τους. Ομως, κάποιοι αετονύχηδες μπορούν και χρησιμοποιούν αυτά τα ματς, κυρίως ομάδων του πρώην ανατολικού μπλοκ, για να αυξάνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ο ίδιος ο Μισέλ Πλατινί εξήγησε στη Λουκέρνη πως κάποια παιχνίδια στην Ασία έρχονται με προκαθορισμένα αποτελέσματα, ακόμα και 4-4, με τα περισσότερα πονταρίσματα επάνω τους να είναι μικρά. Τα τελευταία χρόνια, είπε, αυτό άρχισε να γίνεται και στην Ευρώπη, με τη διαφορά πως κάποια πονταρίσματα έγιναν πολύ υψηλά. «Εχουμε βάλει όμως δικλίδες και προλαβαίνουμε», είπε, αλλά η απάντησή του προκαλεί ρίγος. Αρα, ο φόβος που έχουν πάρα πολλοί παίκτες του στοιχήματος, πως υπάρχουν παιχνίδια που δεν παίζονται τίμια, επιβεβαιώνεται ξανά και από επίσημα χείλη. Η ερώτηση είναι κατά πόσο οι δικλίδες που βάζει η ΟΥΕΦΑ (αλλά και η ΦΙΦΑ, όπως έγινε πριν από το Μουντιάλ το 2006) εξασφαλίζουν τον παίκτη και κατ’ επέκταση το ίδιο το άθλημα;
Οι ομάδες που είναι ανακατεμένες στην υπόθεση, της οποίας ο φάκελος έφτασε στην Ιντερπόλ, είναι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Γεωργία και μία χώρα της Βαλτικής. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», που αποκάλυψε το θέμα, έκανε κουβέντα ακόμα και για 26 ματς, αλλά αυτός ο αριθμός δεν επιβεβαιώνεται από κύκλους της ΟΥΕΦΑ. Η επισήμανση ανθρώπου της ΟΥΕΦΑ στους κυριακάτικους «TIMES», πως αυτοί που στήνουν τέτοια ματς επιλέγουν μικρές συναντήσεις και όχι υψηλού επιπέδου, δεν ικανοποιεί. Είτε ένα ματς είναι μεγάλο, είτε μικρό, είτε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε ένα ματς πρώτου γύρου στο ΟΥΕΦΑ, καλό είναι να αντιλαμβανόμαστε πως το αδίκημα είναι το ίδιο. Και επειδή όποιοι βάζετε τα χρήματά σας στο στοίχημα καλό είναι να αισθάνεστε πως δεν σας κοροϊδεύουν, το θέμα σας αφορά.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φράνκο Φρατίνι, τόνισε πως σύντομα, μέσα στο 2008, μαζί με τον Μισέλ Πλατινί και την ΟΥΕΦΑ η Ευρωπαϊκή Ενωση θα οργανώσει ένα συνέδριο για τη διαφθορά γενικότερα στο ποδόσφαιρο, είτε αυτή είναι στο στοίχημα, είτε στο ξέπλυμα χρήματος, είτε στις παράνομες μίζες. Αυτό όμως κατά πόσο κάνει τον απλό οπαδό να κοιμάται πιο ήσυχος; Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα η ΟΥΕΦΑ είχε αρχίσει έρευνα για το ματς του Ιντερτότο ανάμεσα στη βουλγαρική Τσέρνο Μόρε και τη Μακεντόνια από την ΠΓΔM που έληξε στις 7 Ιουλίου 4-0 υπέρ των πρώτων. Οι δικηγόροι της Τσέρνο Μόρε μιλούν για σκευωρία και πως δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό.
Ο,τι και να συμβεί με αυτή την έρευνα, η ουσία είναι μία: κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.