Η λογική του νομοθέτη για τη βία ή μια άλλη λογική, αυτή που αντιλαμβάνεται ένας αστυνομικός που αναπτύσσει μοναδικές ιδιότητες, σαν αυτές του αστυνόμου Μπέκα; Τι ακριβώς ισχύει στα ελληνικά γήπεδα;

Βρέθηκε, λέει, το τσαντάκι του εκεί που «έδρασαν» οι αλήτες και τον συνέλαβε. Τον έστειλε με τον νόμο Ορφανού στη φυλακή και έπειτα από 40 μέρες αθωώθηκε πανηγυρικά. Γιατί, πολύ απλά, το τσαντάκι του, με ταυτότητες και όσα άλλα «ενοχοποιητικά» στοιχεία, δεν μπορούσε να σπάσει, δεν μπορούσε να κάψει ούτε και να χτυπήσει κανέναν αντίπαλο φίλαθλο ή αστυνομικό. Τι να σου κάνει ένα τσαντάκι πεταμένο στον δρόμο; Να σε σκοτώσει; Να σε βρίσει; Να βάλει φωτιά;

Κι όμως, ο αστυνομικός, νομίζοντας ότι έκανε τη σύλληψη της καριέρας του, περιμάζεψε το τσαντάκι, βρήκε τον κάτοχό του, τον συνέλαβε και τον έστειλε φυλακή. Σκέφτηκε ότι εφόσον υπήρχε το τσαντάκι του στο πεδίο της μάχης, ήταν και ο κάτοχός του κάπου εκεί κοντά, μαζί με όσους αλήτες έκαιγαν και κατέστρεφαν στις εγκαταστάσεις στα Πηγάδια της Ξάνθης. Και φτάνει μια μέρα, έπειτα από μερικές εβδομάδες ταλαιπωρίας, που το δικαστήριο δεν δίνει βάση σε όσα υποστηρίζει ο αστυνομικός και αθωώνεται ο δύσμοιρος οπαδός του ΠΑΟΚ.

Πάμε και στον αγώνα με τις φωτοβολίδες. Ο διαιτητής Κουκουλάκης περίμενε την έκτη φωτοβολίδα για να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ούτε για τη Γιορτή των Αγγέλων, που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη με πολλά πυροτεχνήματα. Αφήνει να τελειώσει το ημίχρονο. Τι τον νοιάζει που οι πέντε φωτοβολίδες έπεφταν έξω από το γήπεδο, στην οδό Παπαναστασίου; Δεν πάνε να καούν όσοι περνούν έξω από το γήπεδο... Αυτόν τον ενδιέφεραν μόνον οι 22 ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο. Και όταν η έκτη φωτοβολίδα λίγο έλειψε να χτυπήσει τον Δέλλα, ούτε και τότε έκανε τίποτε. Περίμενε να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο. Και μετά πήρε αποφάσεις. Καλά που δεν υπήρχαν αντιρρήσεις από τους συντελεστές του αγώνα. Ειδάλλως, ακόμα θα γελούσαμε με το παρασκήνιο αν διέκοπτε οριστικά το παιχνίδι.

Οχι γιατί το διέκοψε και αποφάσισε την εκκένωση της θύρας 4 από τους οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά γιατί το αποφάσισε έπειτα από έξι (μπορεί να ήταν και περισσότερες) φωτοβολίδες. Δηλαδή, η σωματική ακεραιότητα ενός ανθρώπου απειλείται στην έκτη φωτοβολίδα. Οι προηγούμενες πέντε είναι... αναγνωριστικές για να εντοπίσουμε τον στόχο και περιμένουμε πού θα σκάσει η έκτη για να αντιδράσουμε.

Οσο για τις συλλήψεις, φαίνεται πως η Αστυνομία ό,τι δεν βρήκε σε δύο ελέγχους πριν από την έναρξη το βρήκε στο ημίχρονο σε έναν τρίτο έλεγχο, όταν οι οπαδοί της ΑΕΚ αποχωρούσαν από την κερκίδα. Ποτέ δεν είναι αργά. Συμπερασματικά, ο καλύτερος έλεγχος δεν γίνεται κατά την είσοδο, αλλά κατά την έξοδο των οπαδών.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube