Γενικά

Οι συμμετοχές και τα αποτελέσαμτα των Ελλήνων ξιφομάχων στις διεθνείς διοργανώσεις

Συνολικά 80 ξιφομάχοι από την Ελλάδα συμμετείχαν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα εφήβων/νεανίδων (U17) που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 11-13 Οκτωβρίου και στα τρία όπλα της ξιφασκίας.

Ο Βασίλης Τσώκας ήταν ο Έλληνας ξιφομάχος που ξεχώρισε απ τους 80 που συμμετείχαν ατα Ευρωπαϊκά Κύπελλα εφήβων/νεανίδων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 11-13 Οκτωβρίου και στα τρία όπλα της ξιφασκίας, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο ξίφος μονομαχίας εφήβων.
Το Σαμορίν φιλοξένησε το Κύπελλο του ξίφους ασκήσεως (11-13/10) κι η Βουδαπέστη τα Κύπελλα του ξίφους μονομαχίας και της σπάθης (12-13/10).

Ο 16χρονος Τσώκας, αθλητής του Ομίλου Ξιφασκίας Φλώρινας (ΟΞΙΦ), έφτασε μέχρι το πρώτο του διεθνές βάθρο σε διοργάνωση υψηλού επιπέδου, πρωταγωνιστώντας ανάμεσα σε 375 αθλητές από 40 διαφορετικές χώρες που έδωσαν το «παρών» στη Βουδαπέστη.

Στον προημιτελικό, άφησε εκτός συνέχειας με 15-13 τον παγκόσμιο πρωταθλητή εφήβων και χάλκινο στο Ευρωπαϊκό εφήβων του 2024, τον Τούρκο Ντόρουκ Ερόλτσεβικ, προτού «λυγίσει» στον ημιτελικό από τον Αμερικανό Άντι Ζενγκ με 15-10.

Ο ξιφομάχος από τη Φλώρινα, ο οποίος είχε αναδειχθεί και πρωταθλητής Ελλάδας ανδρών το 2024, μοιράστηκε το βάθρο με τρεις Αμερικανούς, συνεπώς ήταν ο κορυφαίος Ευρωπαίος αθλητής στη διοργάνωση. Παράλληλα, με την τρίτη θέση εξασφάλισε 60 βαθμούς για την ευρωπαϊκή κατάταξη εφήβων, στην οποία αναμένεται να «σκαρφαλώσει» από το Νο13 στο Νο4. Ο πρώτος στόχος του για την αγωνιστική περίοδο είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 που θα γίνει στην Αττάλεια της Τουρκίας, 23-26/2.

Από τις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές, η Αλίνα Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) έκανε άλλη μία αξιόλογη εμφάνιση στη σπάθη με τη 17η θέση μετά το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Τιφλίδα.

Πλασαρίσματα στους top64 είχαν ο Φώτης Μήνος (ΑΟ Θησέας Ηρακλείου), η Νεφέλη Ρασπόπτση (ΟΞΙΦ) κι η Άννα-Ραφαέλα Σαλαβούρα (ΛΟ Βάρης) στο ξίφος μονομαχίας με την 34η, την 34η και την 47η θέση αντίστοιχα, ενώ κι ο Γιώργος Φραδέλλος (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) κατέκτησε την 44η θέση στη σπάθη εφήβων.

Τα καλύτερα πλασαρίσματα στο ξίφος ασκήσεως είχαν ο Αντώνης Γκούμας (ΑΟΞ Αιγάλεω) κι η Καλλιρόη Ναΐδη (ΓΕ Φλώρινας) με την 77η και την 70ή θέση αντίστοιχα.

Συνολικά, 25 από τους/τις 80 ξιφομάχους της Ελλάδας έφτασαν μέχρι το ταμπλό των 128 στα όπλα τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x