Ο Παναθηναϊκός έκανε διαδοχικές υπερβάσεις μέσα σε οκτώ μήνες για να βρεθεί από τον πάτο και πάλι στην ελίτ της Ευρωλίγκας. Στον τελικό, το… final boss, που λέγεται Ρεάλ Μαδρίτης, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η πιο δύσκολη πίστα.
Η «βασίλισσα» φέρει, δικαιωματικά, τον τίτλο του φαβορί, αλλά ουδείς είναι ανίκητος και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Όχι για την ομάδα που από την προτελευταία θέση έφτασε ένα βήμα από την κορυφή που φιλοδοξεί να πατήσει το βράδυ της Κυριακής.
Τι πρέπει να κάνει όμως η ομάδα του Εργκίν Αταμάν για να αυξήσει τις πιθανότητές της να ράψει το έβδομο αστέρι στη φανέλα.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
Ο Ολυμπιακός το βίωσε στον ημιτελικό στο πετσί του και έδωσε το παράδειγμα προς… αποφυγή στον Παναθηναϊκό: απαγορεύεται κακή εκκίνηση στον τελικό, γιατί αν η Ρεάλ νιώσει άνετα, μπορεί να σε διαλύσει. Οι Μαδριλένοι δεν είναι ομάδα που σηκώνει το πόδι από το γκάζι και θα θελήσουν εξ αρχής να μη δώσουν δικαιώματα στους «πράσινους». Ένα 28-10, σαν κι αυτό που βρέθηκε να χάνει ο Ολυμπιακός την Παρασκευή, είναι απαγορευτικό σενάριο. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν πρέπει να μείνει κοντά (ή ακόμη καλύτερα μπροστά) στο σκορ από την αρχή, για να μεταφέρει την πίεση στο φαβορί. Άλλωστε η Ρεάλ ελάχιστες φορές έχει… αγχωθεί φέτος με ισχυρό διακύβευμα και παρά την εμπειρία που διαθέτει, θα δοκιμαστούν οι πνευματικές της αντοχές αν ο αντίπαλος είναι ανταγωνιστικός και έχει στο πλευρό του μια καταπράσινη Uber Arena.
Η άμυνα είναι αναγκαία αλλά… περισσότερο η επίθεση
Ο Παναθηναϊκός επένδυσε κυρίως στην άμυνά του για να κάμψει την αντίσταση της Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό. Και δεν είναι παράλογο, αφού αυτή τον οδήγησε μέχρι και το Final 4. Όμως στον τελικό απέναντι στη Ρεάλ δεν αρκεί. Φυσικά και θα πρέπει-λοιπόν-να κατεβάσει την «βασίλισσα» αρκετά από τους 88,9 πόντους που πετυχαίνει (120,3 ανά 100 κατοχές), αλλά και να ρίξει τον ρυθμό καθώς αυτός βολεύει πάντα θεωρητικά την ομάδα που υστερεί σε ταλέντο. Όμως η ιστορία έχει δείξει φέτος πως η Ρεάλ στα επτά ματς που έχασε σε όλη τη σεζόν της Ευρωλίγκας δεν δέχτηκε ποτέ κάτω από 81 πόντους και ο μέσος όρος παθητικού της σε αυτά τα ματς ήταν οι 88 πόντοι. Μάλιστα, τους περισσότερους δέχτηκε από Μονακό (98) και Παναθηναϊκό (97), με το 86-97 της Μαδρίτης να δείχνει το δρόμο στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν.
Η πίεση στον Καμπάτσο
Τι κι αν στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό πέτυχε μόλις τρεις πόντους με 1/4 σουτ; Ο Φακούντο Καμπάτσο ήταν πρώτος σε… παραγωγή σκορ για τη Ρεάλ, καθώς με τις 9 ασίστ του δημιούργησε άλλους 25 πόντους για τους συμπαίκτες του. Γι’ αυτό ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται στην πίεση πάνω στην μπάλα. Ο Γκραντ αλλά πιθανώς και ο Καλαϊτζάκης θα χρειαστεί να βγάλουν από τον ρυθμό τον «εγκέφαλο» των Μαδριλένων και να περιορίσουν τη δημιουργία του. Ασφαλώς η Ρεάλ έχει και άλλους δημιουργούς, από τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ στο «1» μέχρι και στους… πλάγιους της, αλλά η σωστή αντιμετώπιση του Αργεντινού θα είναι ένα πρώτο λιθαράκι για τη νίκη.
Αναγκαία η απειλή από μακριά
Ο Παναθηναϊκός εκτέλεσε στον ημιτελικό με το συμπαθητικό 36,8% στα τρίποντα, αλλά θα χρειαστεί ίσως ακόμη καλύτερα ποσοστά απέναντι στη Ρεάλ. Φανταστείτε ότι στον Ολυμπιακό δεν έφτασε το εξαιρετικό στον ημιτελικό 14/33 πίσω από τα 6,75μ. Άλλωστε με τον Ταβάρες αγκυροβολημένο στο ζωγραφιστό, θα χρειαστεί να υπάρχει σταθερή απειλή από μακριά για να έρθει η νίκη, αφού οι διάδρομοι προς το καλάθι θα είναι ανοιχτοί μεν, αλλά θα οδηγούν πάνω στον… τοίχο των 2,21μ. εκατοστών. Κι ο Παναθηναϊκός έχει από όλες τις θέσεις, πλην του «5», παίκτες που μπορούν και πρέπει να δώσουν λύσεις με το μακρινό τους σουτ. Θα χρειαστεί, ασφαλώς, να πάρει πόντους από μακριά και από τους Μήτογλου-Χουάντσο.
Το «σκιάχτρο» να… νιώσει τον Λεσόρ
Ο Ματίας Λεσόρ μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες απέναντι στους σέντερ του Ολυμπιακού, αλλά απέναντι στη Ρεάλ έχει καλή παράδοση και θα χρειαστεί να τη… συνεχίσει στον τελικό. Διαφορετικά, αν έχει επιδόσεις ανάλογες αυτών των πενταριών των «ερυθρόλευκων» στον ημιτελικό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Πέρσι στα playoffs με την Παρτιζάν απέναντι στους Μαδριλένους είχε 11,2 πόντους (56% στα δίποντα, 70,8% στις βολές), 5,2 ριμπάουντ και 15,8 στην αξιολόγηση ανά αγώνα. Στην ίδια σειρά ο Ταβάρες μέτρησε, βέβαια, 16,2 πόντους (70,6% στα δίποντα, 85% στις βολές), 7,5 ριμπάουντ, 1,8 τάπες και 26,5 στην αξιολόγηση. Φέτος, στα δύο ματς των «πράσινων» με τη Ρεάλ ο Γάλλος σέντερ είχε 22 πόντους (62% στα δίποντα, 88,8% στις βολές), 5,5 ριμπάουντ και 26,5 στην αξιολόγηση, ενώ ο γίγαντας από το Πράσινο Ακρωτήρι φέτος στη regular season είχε απέναντι στο «τριφύλλι» 10 πόντους (90% στα δίποντα, 100% στις βολές), 6,5 ριμπάουντ και 16,5 στην αξιολόγηση.
Θέλει περισσότερα από Σλούκα και Ναν
Ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να μπορεί να ακολουθήσει τη Ρεάλ στα υψηλά σκορ που συνηθίζει, θα χρειαστεί να έχει τους Κώστα Σλούκα και Κέντρικ Ναν στην καλύτερη εκδοχή τους. Ο πρώτος εμφανίστηκε στον ημιτελικό εμφανώς όχι στο 100% μετά την θλάση που τον ταλαιπώρησε μένοντας στους 4 πόντους με 1/5 σουτ και 3 ασίστ με 2 λάθη. Ο δεύτερος είχε 14 πόντους με 50% στα σουτ, αλλά δεν ήταν όσο επιδραστικός συνηθίζει στην επίθεση, μολονότι είχε να αντιμετωπίσει την… overplay άμυνα του Καλάθη αλλά και τις βοήθειες από δεύτερο ή και τρίτο παίκτη. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» είχε μείνει χαμηλά στο 78-90 του ΟΑΚΑ απέναντι στη Ρεάλ έχοντας 6 πόντους και 1 ασίστ για 4 λάθη σε μόλις 12:36, ενώ ο δεύτερος στο ίδιο ματς είχε 24 πόντους με 50% στα σουτ αλλά και 4 ασίστ. Στη νίκη της Μαδρίτης 86-97, που αποτελεί και οδηγό για τον τελικό, ο Σλούκας είχε 16 πόντους και 6 ασίστ σε μια από τις καλύτερες φετινές εμφανίσεις του, ενώ ο Ναν ήταν πιο οικονομικός από ποτέ με 17 πόντους και 50%, αλλά και 7 ασίστ για 2 λάθη.
Οι δεύτεροι ρόλοι
Η Ρεάλ παρά την απουσία του Γκάμπριελ Ντεκ διαθέτει βάθος τουλάχιστον δέκα παικτών ικανών να κρίνουν ένα μεγάλο ματς, εξαιρουμένων δηλαδή μόνο των Αμπάλδε και Εντζάι. Ο Παναθηναϊκός, αντίστοιχα, θα χρειαστεί να πάρει πράγματα από όσους επιστρατευτούν από τον Εργκίν Αταμάν. Όπως, δηλαδή, συνέβη και στον ημιτελικό, όπου ΚΑΙ οι δέκα παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφεραν το κατιτίς τους. Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής δεν είναι απίθανο να αποδειχτούν χρήσιμοι ο Βιλντόσα, που γνωρίζει καλά τον Καμπάτσο και ίσως μπορεί να τον περιορίσει ή και ο Μπαλτσερόφσκι (αν υπάρξει ανεπιθύμητη φθορά στον Λεσόρ), που-αμφότεροι-δεν πάτησαν παρκέ στον ημιτελικό. Σε έναν τελικό, άλλωστε, κανείς δεν περισσεύει. Απλώς ο Αταμάν, αποδεδειγμένα, θα ποντάρει ΜΟΝΟ σε όσους παίκτες εμφανιστούν απόλυτα έτοιμοι να προσφέρουν.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.