Οι διαδοχικές ήττες της ΑΕΚ σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της σεζόν δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά μάλλον φυσική συνέπεια του λάθος σχεδιασμού της ομάδας που άρχισε το καλοκαίρι και συνεχίζεται μέχρι τώρα.
Το μέχρι πρότινος αήττητο σε μάλλον εύκολα ματς πρωταθλήματος και κάποιες σημαντικές νίκες στο Eurocup μπορεί να έκρυψαν κάτω από το χαλί το πρόβλημα, αλλά αυτό αργά ή γρήγορα θα έβγαινε στην επιφάνεια και δυστυχώς για την «Ένωση» συμβαίνει τη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή.
Οι αστοχίες στη στελέχωση του ρόστερ… πολλές. Ο Γουόρεν ήταν σούτινγκ γκαρντ παγιδευμένος στο κορμί πλέι μέικερ, ο Σκραμπ έχει πολύ ταλέντο αλλά θέλει ακόμη περισσότερο χρόνο να ωριμάσει, ο Όρτον ήταν υπερταλαντούχος πλην όμως ανεξέλεγκτος, ο Ανοσίκε ήταν φιλότιμος αλλά χαμηλής ποιότητας… Κοινώς η ΑΕΚ πέτυχε ΜΟΝΟ τις επιλογές ξένων στις οποίες απλώς δεν γινόταν να κάνει λάθος, με τους εγνωσμένων δυνατοτήτων Χέρστον και Κάρτερ, αλλά και το λαβράκι (συνυπολογίζοντας τον παράγοντα value for money) Μιλόσεβιτς που αποτελεί εύρημα Ζιάγκου.
Η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων ήταν εμφανής από τον Οκτώβριο, αλλά αυτές έγιναν με χρονοκαθυστέρηση και σε ακατάλληλο τάιμινγκ. Ουδείς αμφιβάλλει πως ο Ντι Τζέι Κούπερ και ο Μάλκολμ Άρμστεντ είναι κανονικοί πλέι μέικερ, από αυτούς που έχει ανάγκη η ΑΕΚ (αν και υπάρχουν ενστάσεις για το αν ήταν αναγκαία η παρουσία δύο γκαρντ με παρόμοια χαρακτηριστικά και σωματότυπο). Όμως η ταυτόχρονη ενίσχυση με δύο γκαρντ που προέρχονται από ομάδες του Eurocup με την ταυτόχρονη αποδέσμευση του Γουόρεν άφησε την «Ένωση» γυμνή στη θέση του οργανωτή λίγο πριν τα πιο κρίσιμα ευρωπαϊκά της παιχνίδια.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο μεν Κούπερ ρίχτηκε στη μάχη με 2-3 προπονήσεις στο καθοριστικό παιχνίδι με τον (συμπαγή και δίχως καμία προσθαφαίρεση ξένου από το καλοκαίρι) Άρη, ο δε Άρμστεντ αποκτήθηκε τραυματίας και η ομάδα ακόμη τον περιμένει να… γιάνει. Και σε όλο αυτό το διάστημα ο Γουόρεν ζούσε με την αβεβαιότητα του «μένω-φεύγω» και ο Σκραμπ συνεχίζει να βιώνει το ίδιο, βλέποντας σε ορισμένα ματς να ξεκινά στην πεντάδα και μετά το πεντάλεπτο να μην ξαναπατά παρκέ και σε άλλα να είναι απλός θεατής από τον πάγκο.
Θέλετε κι άλλα λάθη; Ο όπως αποδεικνύεται πολύτιμος Μαυροειδής δεν είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι γιατί αναζητείτο κάτι καλύτερο (που τελικά δεν ήρθε ποτέ) και λίγους μήνες μετά ντύθηκε στα κιτρινόμαυρα, όταν οι επιλογές ξένων ψηλών αποδείχτηκαν αποτυχημένες και ο Σαρικόπουλος τραυματίστηκε. Ο 37χρονος Καλαμπόκης αποκτήθηκε από σπόντα μετά τον τραυματισμό του Κάρτερ και δικαίως έχει κερδίσει ρόλο στην ομάδα, πράγμα που μαρτυρά ένα ακόμη λάθος στο αρχικό πλάνο. Οι δε επενδύσεις σε νέους παίκτες, το μέλος της κορυφαίας πεντάδας στο Ευρωπαϊκό U18 Άτιτς, το κορυφαίο ελληνικό ταλέντο στην ηλικία του Μωραΐτη, τον ζηλευτών σωματικών προσόντων Τσαλμπούρη και τον εξαιρετικό σουτέρ Καμαριανό, δεν έχουν πάρει την παραμικρή ευκαιρία. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Ντράγκαν Σάκοτα τσακώθηκε με τον κουμπάρο του, Άγγελο Κορωνιό, κάνοντας στη διάρκεια της σεζόν προσθαφαιρέσεις ΚΑΙ στο τεχνικό τιμ.
Οι λανθασμένες ή άκαιρες επιλογές παικτών σε συνδυασμό με αρκετές ατυχίες με τραυματισμούς είχαν σαν αποτέλεσμα να κάνουν υπερωρίες στο παρκέ Μαυροκεφαλίδης και Χέρστον, παίκτες με ιστορικό τραυματισμών. Οι ενοχλήσεις του Λουκά πριν το ματς με τη Νίζνι δεν είναι τίποτα περισσότερο από φυσική συνέπεια του «ξεζουμίσματος» που έχει υποστεί για να καλύψει τα κενά. Και μη χειρότερα.
Όλα τα παραπάνω επαναλαμβανόμενα λάθη έχουν στοιχίσει στην ΑΕΚ. Σε αποτελέσματα, σε δυνάμεις, αλλά ΚΑΙ σε χρήματα. Για δεύτερη συνεχή σεζόν η «Ένωση» προσπαθεί να διορθώσει πράγματα μεσούσης της περιόδου. Αν όμως για την περασμένη σεζόν υπήρχε λόγος, καθώς ο λυτρωτής Μάκης Αγγελόπουλος μπήκε στην ομάδα μετά την έναρξη των υποχρεώσεών της, φέτος δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Στο μπάσκετ, όπως και στη ζωή, το «ό,τι σπέρνεις, θερίζεις» είναι περίπου νόμος. Και η καλοκαιρινή σπορά της ΑΕΚ έγινε μεν σε πολύ πρόσφορο έδαφος, αλλά με ακατάλληλο λίπασμα.
Follow @ChristosRobolis
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.