Η «Σταχτοπούτα» που βρήκε τον… πρίγκιπά της ή καλύτερα ο νέος πρίγκιπας του Μονακό; Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» στην Ευρώπη, καθώς η Μονακό απέκτησε με κάθε επισημότητα τον Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε μείνει ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ, αφού η ρήξη στη σχέση του με τον Δημήτρη Ιτούδη δεν… χωρούσε και τους δύο στην αχανή Μόσχα.

Με την κίνηση αυτή, οι μισοί έλεγαν ότι οι Μονεγάσκοι προχώρησαν στην απόκτησή του για να κάνουν μία αξιοπρεπή πορεία στην Ευρωλίγκα, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά. Όμως, υπήρχαν κι άλλοι που περίμεναν ότι με τον 31χρονο στο ρόστερ της, η ομάδα του Πριγκιπάτου -αν και πρωτάρα στη διοργάνωση- θα έθετε υποψηφιότητα για την πρώτη οκτάδα. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι δεύτεροι έπεσαν μέσα στην πρόβλεψή τους.

Όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται στην Ευρώπη, ο Μάικ Τζέιμς έχει δείξει την αξία και το ταλέντο του. Αγωνιστικά, δηλαδή, η απόκτησή του από μία ομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ως «βόμβα». Όμως, παράλληλα ο ιδιόρρυθμος και δύσκολος χαρακτήρας του τον καθιστά και ως μία… βόμβα για τα αποδυτήρια. Δεν μπορείς να τον πεις και παίκτη που λατρεύει τους προπονητές του. Από τον τσακωμό με τον Αργύρη Πεδουλάκη όταν ήταν στον Παναθηναϊκό, τη διαμάχη με τον Δημήτρη Ιτούδη στην «ομάδα του στρατού», μέχρι και τα επεισόδια με τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς στη Μονακό.

Τα «θερμά» επεισόδια με Μίτροβιτς





Οι Αργύρης Πεδουλάκης και Δημήτρης Ιτούδης διατήρησαν τις θέσεις τους, αλλά ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς ήταν η τρίτη και… φαρμακερή. Τα πρώτα επεισόδια ανάμεσα στον Τζέιμς και τον Μίτροβιτς ξεκίνησαν νωρίς στη σεζόν. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2021 και στην εκτός έδρας αναμέτρηση της Μονακό με την Εφές. Ο Αμερικανός… στράβωσε με τον Μαυροβούνιο κόουτς όταν τον έστειλε στον πάγκο και εκείνος στη συνέχεια πήρε την πρωτοβουλία να πάει μόνος του στα αποδυτήρια. Αυτή, ουσιαστικά ήταν η αρχή του… τέλους.



Περίπου 20 ημέρες αργότερα, τον Δεκέμβριο, στο ματς των Μονεγάσκων με την Αρμάνι Μιλάνο ήρθε η δεύτερη… σύγκρουση. Αυτή τη φορά, η διαφωνία δεν έμεινε μόνο στις… κοφτερές ματιές, αλλά οι τόνοι ανέβηκαν με ένα μέλος του επιτελείου να παίζει τον ρόλο του «πυροσβέστη». Αυτό, όπως φάνηκε, ήταν και το τελευταίο επεισόδιο ανάμεσά τους, καθώς σχεδόν την επόμενη ημέρα η Μονακό ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς.



Στη συνέχεια, η ομάδα του Πριγκιπάτου προχώρησε στην πρόσληψη του Σάσα Ομπράντοβιτς στον πάγκο και με την εικόνα που είχε ο Τζέιμς με εκείνον προπονητή, μάλλον επιβεβαιώθηκε η φράση ότι: «Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ»…



Είναι ο απόλυτος ηγέτης της Μονακό στο παρκέ





Συνήθως, οι προπονητές δεν θέλουν στην ομάδα τους έναν παίκτη με τόσο ιδιόρρυθμο και δύσκολο χαρακτήρα όπως του Μάικ Τζέιμς. Ωστόσο, από την άλλη -και είναι απόλυτα φυσιολογικό- οι προπονητές να θέλουν στο ρόστερ τους έναν παίκτη με τις αρετές και το πλούσιο ταλέντο του Αμερικανού. Με τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς η συνταγή δεν πέτυχε, με τον Σάσα Ομπράντοβιτς όμως φαίνεται να έδεσε το… γλυκό. Ο 31χρονος είναι απόλυτος ηγέτης των Μονεγάσκων και σε εκείνον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η παρθενική αλλά και ιστορική πορεία τους στην Ευρωλίγκα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς εκτός από τη μεγάλη επίδραση που έχει, δείχνει παράλληλα και την ωριμότητά του.

Σε 33 ματς με την ομάδα του Πριγκιπάτου, ο Αμερικανός έχει κατά μέσο όρο 16,2 πόντους, 3 ριμπάουντ, μοιράζει 5,8 ασίστ, ενώ έχει και 1,3 κλεψίματα. Από ‘κει και πέρα, υποπίπτει σε 2,5 λάθη ανά παιχνίδι, αλλά ο αριθμός αυτός δεν είναι τόσο μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκεται στο παρκέ για 30:33’’, έχοντας φυσικά σχεδόν… αποκλειστικά την μπάλα στα χέρια του, ενώ οι περισσότερες άμυνες είναι προσαρμοσμένες πάνω του. Επίσης, έχει το εξαιρετικό 50% στα δίποντα και 82,1% στις ελεύθερες βολές, όπου εάν υπάρχει ένας τομέας που ενδεχομένως να υστερεί, μπορεί να είναι το τρίποντο. Έξω από τα 6,75μ. ο Τζέιμς σουτάρει με 32,8%, ένα ποσοστό που δεν δείχνει μεγάλη αξιοπιστία και θα πρέπει να μπει στην εξίσωση η παράμετρος ότι δεν διστάζει να σουτάρει και παίρνεις πολλές… τραβηγμένες προσπάθειες. Αλλά, για να τα λέμε… όλα, όταν πρέπει να βάλει το σουτ, τότε συνήθως το βάζει.

Επίσης, τα 4,7 κερδισμένα φάουλ που έχει κατά μέσο όρο είναι ένας αριθμός καλός, καθώς αποδεικνύεται ότι ξέρει και πως να φθείρει τους αντιπάλους του. Τέλος, το ranking του είναι 17,6 βαθμοί, που τον βάζουν αναμφίβολα στη συζήτηση ακόμη και για το βραβείο του MVP της φετινής Ευρωλίγκας.

Φέτος και στις δύο φορές που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με τη Μονακό, ο Μάικ Τζέιμς μέτρησε μία ήττα και μία νίκη. Η ήττα στο ΣΕΦ ήταν βαριά, καθώς ήρθε με σκορ 86-65, με τον Αμερικανό να κάνει μία μέτρια εμφάνιση με μόλις 7 πόντους με 2/11 σουτ, 2/3 βολές, 2 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 5 λάθη σε 26:49’’ παρουσίας. Ωστόσο, στο παιχνίδι που ακολούθησε στο Πριγκιπάτο, ο Αμερικανός πήρε το… αίμα του πίσω και οδήγησε τη Μονακό στην επιβλητική νίκη 82-72 και εκείνον να είχε 25 πόντους με 7/10 σουτ και 6/7 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 λάθος, σε 28:48’’.

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο παίκτης που λατρεύεις να… μισείς. Στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι είναι ένας απολαυστικός αθλητής που προσφέρει απλόχερα θέαμα, αλλά και ουσία. Γενικά, του αρέσει να πρωταγωνιστεί και οι ομάδες που τον είχαν μόνο κέρδη αποκόμισαν από τον ίδιο. Ο χαρακτήρας του βέβαια είναι δύσκολος και θέλει μία ιδιαίτερα μεταχείριση. Αλλά, κακά τα ψέματα, αυτά είναι για τους προπονητές… Όποιος αγαπάει το μπάσκετ, δεν γίνεται να μην αγαπάει και τον Μάικ Τζέιμς…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube