Έγκλημα είναι κατά τον ορισμό του Ποινικού Κώδικα «πράξη άδικη και καταλογιστή στο δράστη της, η οποία τιμωρείται από το νόμο» (Π Κ 14). Το έγκλημα είναι η κεντρική έννοια του Ποινικού Δικαίου.

Τα εγκλήματα ανάλογα με τη βαρύτητα της ποινής διακρίνονται σε κακουργήματα και πλημμελήματα. Για να καταδικαστεί κάποιος για κακούργημα, πρέπει να έχει τελέσει την πράξη με δόλο.

Μετά από αυτό τον σύντομο… πρόλογο, μπορείτε αν θέλετε κι απλά να κάνετε scroll down,να φτάσετε στα videos που παραθέτουμε και να διαπιστώστε ιδίοις όμμασι γιατί το μαρκάρισμα που έκανε ο Ρόι Κιν στον Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ, σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια εμπίπτει στην κατηγορία του κακουργήματος…

Για όποιον ωστόσο είναι λίγο πιο περίεργος και θέλει να μάθει τι ακριβώς συνέβη και -το κυριότερο- τι είχε προηγηθεί, μέχρι να φτάσουμε στο «δολοφονικό» τάκλιν του Ιρλανδού στον πατέρα του Έρλινγκ Χάαλαντ, που… σταμάτησε το ποδόσφαιρο, παρακάτω θα σας λυθούν όλες οι απορίες!

Το «θέατρο» που ήταν… ρήξη χιαστού!

Η ιστορία μας ξεκινάει στις 27 Σεπτεμβρίου του 1997, όταν η Λιντς φιλοξενεί την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο «Έλαντ Ρόουντ», για το πρωτάθλημα Αγγλίας.

Πέντε λεπτά πριν τη λήξη, ο Κιν πήγε με δύναμη πάνω τον Χάαλαντ, θέλοντας να τον «κλαδέψει» επειδή… τον είχε νευριάσει, όπως παραδέχτηκε αργότερα, από το ξεκίνημα της αναμέτρησης…

Ωστόσο, ήταν ο μέσος των «κόκκινων διαβόλων» εκείνος τραυματίστηκε, με το παραλίγο «θύμα» του να μην το πιστεύει μάλιστα και να πηγαίνει από πάνω του, φωνάζοντάς του να σταματήσει να προσποιείται για να γλιτώσει την κάρτα, με την οποία παρατηρήθηκε εν τέλει ο Χάαλαντ.

Όμως, ο Κιν -που μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου με φορείο- όχι μόνο δεν έκανε «θέατρο» αλλά, αντιθέτως, υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό του πόδι και δεν αγωνίστηκε ξανά μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν!

Του έδωσε… το πόδι στο χέρι

Ο… οξύθυμος Ιρλανδός δεν ξέχασε ποτέ τι συνέβη τότε. Περίμενε καρτερικά για την ώρα του. Την ώρα της εκδίκησης! Αυτή, λοιπόν, ήρθε τέσσερα χρόνια μετά, στις 21 Απριλίου του 2001...

Το ντέρμπι του Μάντσεστερ στα τελειώματα της σεζόν στην Premier League, στο «Όλντ Τράφορντ», αποτέλεσε την… σκηνή του «εγκλήματος». Εκ προμελέτης, όπως θα αποδειχτεί από μέρους του «θύτη», μετά από χρόνια.

Ακόμα και το χρονικό σημείο ήταν σχεδόν τέλεια υπολογισμένο, με τον Κιν να κάνει ένα βάναυσο φάουλ στον ανυποψίαστο Χάαλαντ, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης. Δίνοντας του, πρακτικά, το δεξί πόδι… στο χέρι κι αναγκάζοντάς τον να φύγει κι αυτός με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο!

Στο μεσοδιάστημα, δεν παρέλειψε να σκύψει πάνω του και αφού του είπε «σταμάτα να προσποιείσαι» (σ.σ. σας θυμίζει κάτι;), ακολούθως τον συμβουλέψει να μην τον κατηγορήσει ξανά ότι έκανε «θέατρο».

Με τον εμβρόντητο διαιτητή Ντέιβιντ Έλερεϊ να αποβάλλει με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Κιν και να καταγράφει στο φύλλο αγώνα με κάθε λεπτομέρεια το συμβάν.

Η κυνική παραδοχή και η βαριά «καμπάνα»…

Όχι ότι υπήρχε ανάγκη να γίνει αυτό... Άλλωστε, ο 49χρονος σήμερα legend της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το παραδέχτηκε και μόνος του, όταν εξήγησε πως συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι… εκδίκησης για αυτή του την ενέργεια.

«Περίμενα πάρα πολύ καιρό. Τον γ..., τον χτύπησα πραγματικά δυνατά. Η μπάλα ήταν κάπου εκεί, νομίζω. Πάρε αυτό μ... και μην τολμήσεις να σταθείς πάνω από εμένα και να πεις ξανά για ψεύτικο τραυματισμό από μέρους μου», ανέφερε… ορθά κοφτά και με τρόπο που σοκάρει περισσότερο και από το ίδιο του το μαρκάρισμα, στην αυτοβιογραφία του!

Όλα αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα η αρχική τιμωρία του Κιν με τρεις αγωνιστικές και πρόστιμο 5.000 λιρών, να μετατραπεί σε έξτρα πρόστιμο ύψους… 150.000 λιρών κι επιπλέον πέντε αγωνιστικών, για δυσφήμηση του αθλήματος, από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Δειτε videos με τις... επίμαχες φάσεις






ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Stories