«Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό» έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και αυτό φαίνεται πως έχει στο μυαλό του ο Θοδωρής Γκλαβάς για το τώρα, αλλά κυρίως για το αύριο του ελληνικού τένις.

Διεκδικώντας την προεδρία της Ομοσπονδίας Τένις (ΕΦΟΑ) στις προσεχείς εκλογές, είναι έτοιμος να περάσει το όραμα του και να βάλει τις στέρεες βάσεις του αθλήματος στην χώρα μας που η αλήθεια είναι πως δεν έχουν μπει ακόμα.

Με τη συγκυρία να υπάρχουν όχι ένας, αλλά δύο Έλληνες αθλητές ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου φαίνεται πως ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία για το άθλημα στην χώρα μας.

Ωστόσο, είναι δεδομένο πως χρειάζονται βαθιές τομές για να μην χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία. Ο Θοδωρής Γκλαβάς, ένας άνθρωπος που με το τένις εδραίωσε την προσωπικότητα του και την μετέπειτα επαγγελματική πορεία του, έχει το όραμα για μια καλύτερη επόμενη μέρα στο άθλημα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Σπανομανώλη



Είστε ένας άνθρωπος που η ζωή σας είναι συνυφασμένη με το τένις. Ποιο είναι όμως το κίνητρο που σας ώθησε στο να διεκδικήσετε την προεδρία της ΕΦΟΑ;

Το τένις είναι πολύ καθοριστικό στη ζωή μου. Διαμόρφωσε την προσωπικότητά μου, κυρίως μέσα από την σκληρή δουλειά και την πειθαρχία που με χαρακτήρισε ως αθλητή. Χάρη στο τένις είχα την ευκαιρία να σπουδάσω στο εξωτερικό με υποτροφία και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω εφόδια, παραστάσεις και εμπειρίες πολύτιμες για τη ζωή μου. Και σήμερα, αισθάνομαι έτοιμος να επιστρέψω στο τένις όσα εκείνο μου προσέφερε.

Η συγκυρία για μια πραγματική άνοιξη του αθλήματος στη χώρα μας είναι η καλύτερη εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως χάρη στις επιτυχίες σπουδαίων Ελλήνων αθλητών, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, που προσφέρουν στο άθλημα μεγάλη προβολή.

Όμως, η συγκυρία αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα μπορούσε. Τα σωματεία, που είναι η ψυχή του αθλήματος, χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε περισσότερες και πιο ποιοτικές αθλητικές διοργανώσεις. Συνεχή επιμόρφωση των προπονητών και των παραγόντων. Πρέπει να φέρουμε στο άθλημα χορηγούς και επενδυτές. Και να εκσυγχρονίσουμε την ΕΦΟΑ, θεσμοθετώντας διαδικασίες συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας.
Δεν θέλω να μηδενίσω τίποτα και κανέναν, αλλά τα όσα έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια είναι λιγότερα από όσα θα μπορούσαν να γίνουν. Είχε κυριαρχήσει μια λογική στασιμότητας και περιχαράκωσης του τένις σε ιδιοκτησιακές λογικές ανθρώπων που ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν.

Σήμερα υπάρχει ανάγκη για ανανέωση, επανεκκίνηση του αθλήματος και αξιοποίηση της πολύ ευνοϊκής συγκυρίας. Σε αυτό θέλω να συνεισφέρω και γι’ αυτό είμαι υποψήφιος, πλαισιωμένος από μια πολύ ικανή ομάδα συνεργατών.

Ποιο είναι το όραμα σας για το ελληνικό τένις. Που βρισκόμαστε τώρα και που μπορούμε να φτάσουμε;

Πρώτος στόχος είναι η άνοδος της δημοφιλίας του αθλήματος. Αυτό θα ισχυροποιήσει τη θέση όλων όσων ασχολούνται με αυτό. Σημαίνει περισσότερα έσοδα για τα σωματεία. Σημαίνει δυνατότητα για μεγαλύτερη πίεση στην πολιτεία και στην αυτοδιοίκηση για στήριξη των σωματείων και των εγκαταστάσεων. Σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και χορηγούς. Γι’ αυτό ακριβώς μιλώ για μια θετική συγκυρία που δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα οδηγήσει το τένις στην Ελλάδα να αλλάξει επίπεδο.

Να φέρουμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα σε όλες τις ηλικίες. Να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις μας. Να αναβαθμίσουμε τις εγχώριες διοργανώσεις. Να αποκτήσουμε ρόλο στο διεθνή χάρτη της αντισφαίρισης και να προσελκύσουμε περισσότερους διεθνείς αγώνες. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων του τένις, χρειάζεται να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές ξένων χωρών και κυρίως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδυτών και χορηγών που θα στηρίξουν πολλαπλώς το άθλημα. Όσο στηριζόμαστε αποκλειστικά στην επιχορήγηση της ΓΓΑ δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Και αυτό φυσικά προϋποθέτει πιο σύγχρονη διοίκηση και απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Αυτοί είναι οι στόχοι μου και με αυτές τις δεσμεύσεις είμαι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΦΟΑ.

Υπάρχει πλάνο αξιοποίησης των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων που ολοένα και ρημάζουν;

Η αξιοποίηση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων έχει υπάρξει διαχρονικά η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής πολιτείας. Όταν συζητάμε για αυτά συνήθως σκεπτόμαστε τις μεγάλες εγκαταστάσεις όπως αυτές του Ολυμπιακού Σταδίου. Ως προς τη συγκεκριμένη ευτυχώς σήμερα γίνονται κάποιες κινήσεις για την αξιοποίησή του με την είσοδο επενδυτών που στοχεύουν στο να σταματήσουν «το ρήμαγμα» όπως κι εσείς αναφέρετε και να αναβαθμίσουν συνολικά το χώρο.

Υπάρχουν όμως εκατοντάδες άλλες εγκαταστάσεις, μικρότερες, σε δήμους και περιφέρειες οι οποίες, είναι λιγότερο προβεβλημένες, αλλά παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη στήριξη και διάδοση του αθλήματός μας. Αυτές αποτελούν τη ραχοκοκαλίατων εγκαταστάσεων για την πλειοψηφία των σωματείων μας. Εκεί θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας και εξ όσων γνωρίζω η Ομοσπονδία δεν έχει κάποιο σχέδιο για αυτές. Στόχος δικός μου και των συνεργατών μου είναι να οικοδομήσουμε σχέσεις με την Ελληνική Πολιτεία για την εξασφάλιση πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τους δήμους ώστε να διατεθούν κονδύλια για την κατασκευή και συντήρηση των γηπέδων των σωματείων. Να ενταχθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις μας σε προγράμματα χρηματοδότησης με εξειδικευμένους συμβούλους που θα βοηθήσουν τα σωματεία να υποβάλουν σχετικούς φακέλους.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνή τουρνουά ή προετοιμασία αθλητών που ας πούμε επιλέγουν το Ντουμπάι και παράλληλα να προωθήσει το θέμα του αθλητικού τουρισμού μέσω του τένις;

Θα πρέπει να είναι βασικός στόχος μας. Η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει μεγάλα διεθνή τουρνουά επιπέδου ATP/WTA στο παρελθόν και μπορεί να φιλοξενήσει και στο μέλλον.

Πρέπει να αναζητηθεί ο κατάλληλος χρόνος και φυσικά να εξασφαλιστεί η συμμετοχή μεγάλων παικτών, ειδικά του Στέφανου και της Μαρίας, ώστε να προσελκύσουν κόσμο που πραγματικά διψά να τους παρακολουθήσει από κοντά. Κλειδί βέβαια είναι η εξασφάλιση επενδυτών και χορηγών που θα υποστηρίξουν οικονομικά τη διοργάνωση.

Στόχος της Ομοσπονδίας θα πρέπει να είναι να φέρει σύντομα τουλάχιστον ένα τέτοιο τουρνουά στην Ελλάδα.Σημαντικό είναι επίσης η προσέλκυση περισσότερων διεθνών αγώνων junior αλλά και όλων των κατηγοριών, γιατί όχι και βετεράνων, κάτι που θα επιτρέψει σε περισσότερους αθλητές μας να συμμετάσχουν και να κερδίσουν εμπειρίες από αυτά.

Η Ελλάδα λόγω του κλίματος και της ομορφιάς της είναι στην κορυφή της λίστας προτίμησης και των ξένων αθλητών ως προορισμός για την διεξαγωγή αγώνων. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε αυτό.

Ποια είναι η θέση σας για τον σύλλογο προπονητών και την ενεργοποίηση του και με ποιον τρόπο μπορεί η Ομοσπονδία να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί η τεχνογνωσία στο άθλημα;

Οι προπονητές είναι η κινητήρια δύναμη του αθλήματός μας. Η ποιότητα τους έχει βελτιωθεί πολύ από την εποχή που εγώ π.χ. άρχισα να ασχολούμαι με το άθλημα. Η νέα γενιά προπονητών είναι εξαιρετική. Όμως είναι κοινή παραδοχή ότι η υποστήριξη που τους παρέχεται υστερεί σημαντικά σε αριθμό και ποιότητα επιμορφωτικών σχολών και σεμιναρίων. Ο ρόλος τους εξάλλου δεν είναι απλά τεχνικός, αν μου επιτρέπεται ο όρος, είναι και ρόλος παιδαγωγού. Η επιμόρφωσή τους σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι συνεχής και να στηριχθούν ουσιαστικά στα αιτήματά τους.

Η Ομοσπονδία θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΓΓΑ και το αναγνωρισμένο σωματείο τους για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Δεν μπορούμε να θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του τένις στην Ελλάδα χωρίς να φροντίσουμε τουλάχιστον αυτό.

Πως θα μπορέσετε να προσελκύσετε περισσότερα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το τένις στην Ελλάδα και θα μπορέσετε να ενισχύσετε νέους και ταλαντούχους αθλητές που δεν έχουν τεράστια οικονομική δυνατότητα στο να μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά επίπεδα. Το ένα είναι το τένις ως άθληση, ως ψυχαγωγία, το άλλο το αγωνιστικό. Στόχος της Ομοσπονδίας θα πρέπει να είναι να στηρίξει και τα δύο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η ώθηση που δίδεται στο άθλημα από τους σπουδαίους αθλητές που έχουμε είναι σημαντική και γι’ αυτό μιλά και για μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ως προς αυτό προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση πόρων από την πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να δημιουργήσουμε και να βελτιώσουμε τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις μας αλλά και για να υποστηρίξουμε τους προπονητές μας.

Σε ό,τι αφορά στο αγωνιστικό τένις είναι απαιτητικό τόσο από πλευράς των προσπαθειών που πρέπει οι αθλητές, αλλά και πολύ δαπανηρό λόγω προπονήσεων, εξοπλισμού, ταξιδιών κλπ.

Οι οικογένειες και τα σωματεία είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών. Όσο όμως οι αθλητές προχωρούν και ανεβαίνουν επίπεδο, οι ανάγκες αυξάνονται, ειδικά όταν φτάσουν στο επίπεδο που για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί πρέπει να ταξιδεύουν συχνά μακριά από την έδρα τους και στο εξωτερικό. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να στηρίζει αυτούς τους αθλητές και κυρίως θα πρέπει να εξασφαλίσει χορηγούς για να υποστηρίξουν όσο το δυνατό περισσότερους αθλητές μας, ώστε να μην εξαρτάται η εξέλιξή τους από την οικονομική τους δυνατότητα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στα αθλητικά σωματεία ενόψει των εκλογών της ΕΦΟΑ;

Έχει έρθει η ώρα ο χώρος της αντισφαίρισης να κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα. Και με πρωταγωνιστή την ΕΦΟΑ να δοθεί μια συνολική ώθηση στο άθλημα. Το τάιμινγκ είναι ιδανικό και δεν πρέπει να χαθεί μένοντας προσκολλημένοι στη στασιμότητα και σε ιδιοκτησιακές λογικές που δεν πήγαν το τένις όσο μπροστά θα μπορούσε. Είναι προς όφελος των αθλητών, των ασκούμενων και κυρίως όλων των σωματείων που στηρίζουν το άθλημα εδώ και χρόνια χωρίς να έχουν τη στήριξη που χρειάζεται. Ας μην χάσουμε μία ακόμα ευκαιρία, ας κρατήσουμε τα καλά, ας διορθώσουμε τα στραβά και ας ανοίξουμε ένα κεφάλαιο στην ιστορία του αθλήματος που όλοι αγαπάμε.


Ποιος είναι ο Θοδωρής Γκλαβάς



Ο Θοδωρής Γκλαβάς ξεκίνησε να ασχολείται με το τένις σε μικρή ηλικία στον Αττικό Όμιλο Αντισφαίρισης Φιλοθέης (ΑΟΑΦ). Διετέλεσε μέλος της αγωνιστικής ομάδας του ομίλου με πολλές διακρίσεις και πανελλήνιες νίκες στα μονά και διπλά, όπως επίσης και σε διασυλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Σε ηλικία 16 χρονών μετέβη στις ΗΠΑ για να φοιτήσει στην παγκοσμίου φήμης ακαδημία τένις του Nick Bollettieri όπου ταυτόχρονα ολοκλήρωσε το λύκειο και έγινε αποδέκτης αθλητικής υποτροφίας σε ένα από τα καλύτερα «τενιστικά» πανεπιστήμια των ΗΠΑ (The Ohio State University). Διακρίθηκε αγωνιστικά αλλά και ακαδημαϊκά ολοκληρώνοντάς τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο με υψηλή διάκριση λαμβάνοντας πτυχίο στην Διοίκηση επιχειρήσεων στον τομέα Marketing και στον τομέα Transportation & Logistics.

Μετά τις σπουδές του, επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τένις ταξιδεύοντας και συμμετέχοντας σε αγώνες σε όλον το κόσμο. Διέκοψε την αγωνιστική του καριέρα σε ηλικία 24 ετών όταν έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστώνης, τις οποίες ολοκλήρωσε λαμβάνοντας πτυχίο Μάστερς στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Ακολούθως, εργάστηκε 6 χρόνια στην Νέα Υόρκη σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως σύμβουλος Διοίκησης και Ανάπτυξης στην LAMDA Development S.A. (βασικός μέτοχος Όμιλος Λάτση) όπου μεταξύ άλλων διετέλεσε Δ/νων Σύμβουλος της Μαρίνας Φλοίσβου, υπεύθυνος έργου του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos στην Θεσσαλονίκη καθώς και μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών του Ομίλου.

Από το 2008 έως το 2013 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και Δ/νων Σύμβουλος της Atticabank Properties Α.Ε., θυγατρική της ATTICA BANK.

Από το 2013μέχρι σήμερα είναι σύμβουλος διαχείρισης κεφαλαίων και επιχειρηματικών επενδύσεων.

Ο Θοδωρής Γκλαβάς είναι 53 χρονών, παντρεμένος, πατέρας 3 παιδιών.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube