Πολωνία και Αργεντινή διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους την Τρίτη (30/11 21:00), για μια θέση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους Μέσι και Λεβαντόφσκι να παίζουν τα «ρέστα» τους στη τελευταία κοινή τους εμφάνιση σε Μουντιάλ.

Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στους «λευκούς-κόκκινους» και της «αλμπισελέστε» στον θεσμό «γεννήθηκε» πριν από περίπου μισό αιώνα, όταν και συναντήθηκαν σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις, με τους Γκρέγκορζ Λάτο και Μάριο Κέμπες να αφήνουν το «στίγμα» στην μεταξύ τους προϊστορία.

Δυτική Γερμανία 1974



Ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στη Δυτική Γερμανία όταν για πρώτη φορά Πολωνία και Αργεντινή ήρθαν αντιμέτωπες στο πλαίσιο της διοργάνωσης, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στον τέταρτο όμιλο μαζί με Ιταλία και Αϊτή.

Στη «πρεμιέρα» στο «Neckarstadion» της Στουτγάρδης, η ομαδα του Καζίμιερτς μπήκε δυνατά και μόλις στο 6ο λεπτό ο ο Λάτο άνοιξε το σκορ μετά από άστοχη έξοδο του αντίπαλου τερματοφύλακα Καρνεβάλι, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ζάρματς με τρομερό τελείωμα στην αντεπίθεση θα «ζευγαρώσει» τα τέρματα για τους -τυπικά- γηπεδούχους.

Στην επανάληψη μπορεί οι Λατινοαμερικάνοι να μείωσαν στο σκορ με το ασύλληπτο σουτ του Χερέντια μετά την ολοκλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, όμως ο «ήρωας» των Πολωνών, Λάτο, ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-1 με όμορφο τελείωμα στο 62΄ πριν καλά καλά σιγήσει το γήπεδο από τους πανηγυρισμούς των Αργεντίνων. Το μόνο που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι ήταν να μειώσουν εκ νέου άμεσα στο σκορ με τον Μπάμπινγκτον στο 67΄.



Πολωνία και Αργεντινή θα προκριθούν σε νέα υπο-γκρούπ όπου η συνέχεια της διοργάνωσης βρήκε την «αλμπισελέστε» να αποκλείεται νωρίς, τη στιγμή που οι Πολωνοί έφτασαν ως την κατάκτηση της τρίτης θέσης με τον Γκρέγκορζ Λάτο να «γράφει» ιστορία ως πρώτος σκόρερ με επτά τέρματα.

Αργεντινή 1978



Δεν πήρε πολύ χρόνο μέχρι η ιστορία να επαναληφθεί και οι δύο ομάδες να διασταυρωθούν ξανά για το Μουντιάλ, όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1978 βρέθηκαν ίδιο υπό-όμιλο για τον τελικό της διοργάνωσης με Βραζιλία και Περού.

Με διαφορά τεσσάρων ετών η ίδια αναμέτρηση θα λάβει και πάλι μέρος, αυτή τη φορά όμως στο «Estadio Gigante de Arroyito» στο Ροζάριο.

Η «πλοκή» ωστόσο θα ήταν διαφορετική. Η ομάδα του Λουίς Μενότι με δικό της «ήρωα» αυτή τη φορά τον Μάριο Κέμπες, θα «χτυπήσει» εις διπλούν, μια ασύλληπτη κεφαλιά στο 16΄και ένα εκπληκτικό τελείωμα στο 27΄ μετά από άδειασμα στον προσωπικό του αντίπαλο ήταν αρκετά για να «καθαρίσουν» την Πολωνία.



Ο Μάριο Κέμπες πήρε την άτυπη «ρεβάνς» απέναντι στον Λάτο, όμως δε σταμάτησε εκεί. Την ώρα που η ομάδα των Μπόνιεκ, Σιμάνοφσκι, Κουκλά έμενε εκτός συνέχειας από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο άλλο «στρατόπεδο» πανηγύριζαν την πρόκριση στον τελικό με τον Κέμπες να σκοράρει ξανά δύο φορές απέναντι στο Περού.

Η ιστορία είναι γνωστή, στο τέλος της «διαδρομής» περίμενε η Ολλανδία. Χωρίς τον Κρόιφ, που σύμφωνα με άλλες πηγές απείχε από το Μουντιάλ της Αργεντινής λόγω του καθεστώτος της χούντας που επικρατούσε στη χώρα, με μαρτυρίες της εποχής να κάνουν λόγο για βασανιστήρια μέχρι και έξω από τα γήπεδα των αγώνων.

Ο Μάριο Κέμπες δεν είχε αφήσει ακόμη κάτω την «πένα» του. Άνοιξε το σκορ στο 38΄και έδωσε και εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του στη παράταση στο 105΄ με την ισοφάριση από τον Νάνιγκα να έχει προηγηθεί στο 82΄. Ο Μπερτόνι στο 115΄ έβαλε το «κερασάκι στη τούρτα» με την «αλμπισελέστε» να κατακτά το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο έχοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Κέμπες ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.



Μετά από 44 χρόνια και την εποχή της «κόντρας» Κέμπες-Λάτο, δύο παικτών κουβάλησαν στην «πλάτη» τους το έθνος τους γράφοντας ιστορία, οι «απόγονοι» τους Μέσι και Λεβαντόφσκι έρχονται αντιμέτωποι «αναβιώνοντας» εκείνη την εποχή.

Πρόκριση για την Αργεντινή με το «όνειρο-λύτρωση» ότι Λιονέλ Μέσι θα χαρίσει αυτό που ο λαός της στερήθηκε το 2014 στη Βραζιλία απέναντι στη Γερμανία, ή την υπέρβαση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που μετά την μεγάλη εποχή του Πολωνικού Ποδοσφαίρου θα πάει ένα «βήμα» παρακάτω και μετά το πρώτο του γκολ θα πανηγυρίσει και την πρώτη του πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση;

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά έντεκα φορές, με έξι νίκες για την Αργεντινή, δύο ισοπαλίες και τρείς νίκες για την Πολωνία.

Οι μεταξύ τους αγώνες:

11/06/1966: Πολωνία-Αργεντινή 1-1 (Φιλικό)
19/12/1968: Πολωνία-Αργεντινή 0-1 (Φιλικό)
15/06/1974: Πολωνία-Αργεντινή 3-2 (Παγκόσμιο Κύπελλο)
24/03/1976: Πολωνία-Αργεντινή 1-2 (Φιλικό)
29/05/1977: Πολωνία-Αργεντινή 1-3 (Φιλικό)
14/06/1978 Πολωνία-Αργεντινή 0-2 (Παγκόσμιο Κύπελλο)
12/10/1980 Πολωνία-Αργεντινή 1-2 (Φιλικό)
28/10/1981 Πολωνία-Αργεντινή 2-1 (Φιλικό)
17/01/1984 Πολωνία-Αργεντινή 1-1 (Κύπελλο Nehru)
26/11/1992 Πολωνία-Αργεντινή 0-2 (Φιλικό)
05/06/2011 Πολωνία-Αργεντινή 2-1 (Φιλικό)

Επιμέλεια: Γιώργος Αυλακιώτης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται