3 Αυγούστου του 2021. Τοποθεσία: Τόκιο. Οι ΗΠΑ νίκησαν 95-81 την εθνική ομάδα της Ισπανίας, στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων, βάζοντας τέλος στην πορεία της «φούρια ρόχα» στο τουρνουά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν απλά ένας αποκλεισμός για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ήταν η τελευταία μπασκετική παράσταση ενός θρύλου, του Πάου Γκασόλ.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2021 ο σπουδαίος Ισπανός σέντερ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, σε ηλικία 41 ετών. Έτσι, ο Γκασόλ έβαλε τους τίτλους τέλους σε μία πολύ πλούσια καριέρα, αφήνοντας πίσω μία τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το παλμαρέ του εκ των κορυφαίων ψηλών στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, θα μπορούσε κάλλιστα να γεμίσει ένα μπασκετικό… μουσείο. Στις προθήκες του θα φιλοξενούσε μετάλλια από Ολυμπιακούς Αγώνες, Μουντομπάσκετ και Ευρωμπάσκετ με την εθνική ομάδα, πρωταθλήματα ΝΒΑ αλλά και Ισπανίας και πολλές ατομικές διακρίσεις.

Η προσφορά του Γκασόλ στο άθλημα είναι τεράστια και ως παιδί δεν το σκεφτόταν και πολύ να ασχοληθεί επαγγελματικά. Μάλιστα, ο θρυλικός Μάτζικ Τζόνσον στάθηκε αρχικά η αφορμή όχι μόνο να παίξει μπάσκετ, αλλά να γίνει… γιατρός! Κι αυτό γιατί, το 1991 όταν ο σπουδαίος ΝΒΑer ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τα παρκέ εξαιτίας του HIV, ο 11χρονος τότε Πάου ήθελε να γίνει γιατρός, για να βρει τη θεραπεία. Πράγματι, το 1998 πέρασε στην Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, αλλά φοίτησε μόλις για έναν χρόνο εκεί, καθώς αποφάσισε να παίξει επαγγελματικά για την Μπαρτσελόνα. Τα υπόλοιπα έγιναν… ιστορία.

Το www.sportfm.gr θυμάται δέκα στιγμές από την σπουδαία καριέρα του Πάου Γκασόλ:

Το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα





Ο Πάου Γκασόλ έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, στις 17 Ιανουαρίου του 1999. Ήταν ένα ματς με την Κάθερες, όπου οι «μπλαουγκράνα» ηττήθηκαν 92-78. Ο πρώτος του επαγγελματικός χρόνος είχε διάρκεια… 29 δευτερολέπτων. Εκείνη τη σεζόν, αγωνίστηκε σε ακόμη τρία ματς με τη Μεγάλη ομάδα των Καταλανών, καθώς τα περισσότερα είχε αγωνιστεί με τη Β’ ομάδα.

Το πρώτο… παγκόσμιο





Το 1999 έζησε την πρώτη πολύ μεγάλη στιγμή της καριέρας του και ήταν με την εθνική ομάδα της Ισπανίας. Ο Πάου Γκασόλ ήταν μέλος της «χρυσής γενιάς» της «φούρια ρόχα» (με Ναβάρο, Ρέγες, Λόπεθ και τ' άλλα παιδιά), όπου στα γήπεδα της Πορτογαλίας κατέκτησαν το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο U19, επικρατώντας 94-87 των ΗΠΑ στον τελικό. Μπορεί να μην ήταν το «αστέρι» σε εκείνη την ομάδα, όμως είχε φροντίσει να δείξει κάποιες από τις αρετές του.

Η «έκρηξη» και οι… ματιές του ΝΒΑ





Το 2000/01 ο Πάου Γκασόλ έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με την Μπαρτσελόνα. Μία γεμάτη χρονιά με διακρίσεις ομαδικές και ατομικές. Η πρώτη… έκρηξη έγινε τον Φεβρουάριο στο Κύπελλο, όπου οδήγησε τους «μπλαουγκράνα» στην κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και παράλληλα αναδείχθηκε MVP. Η συνέχεια δόθηκε στο πρωτάθλημα, όπου ο τρομερός Ισπανός συνέχισε το… βιολί του, με την Μπαρτσελόνα να κατακτά τον τίτλο και τον ίδιο να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης και των τελικών με τη «βασίλισσα». Οι επιδόσεις του κάθε άλλο παρά απαρατήρητες πέρασαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα… μάτια του ΝΒΑ να ήταν ήδη πάνω του.

Από «γεράκι» έγινε… Αρκούδα





Μετά την μπασκετική του «έκρηξη» το 2001, το ίδιο καλοκαίρι ο Γκασόλ δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ. Οι Αμερικανοί σκάουτερς είχαν εντυπωσιαστεί από τα προσόντα και την προοπτική του 21χρονου τότε σέντερ, με αποτέλεσμα να επιλεγεί στο νούμερο «3». Η ομάδα που τον επέλεξε στη διαδικασία ήταν οι Χοκς, ωστόσο λίγο αργότερα τον παραχώρησε με ανταλλαγή στους Γκρίζλις, για τον Σαρίφ Αμπντούρ-Ραχίμ.

Άφησε το σημάδι του με το… καλημέρα στο ΝΒΑ





Οι Γκρίζλις αποφάσισαν να βασιστούν στον Γκασόλ, αποδεικνύοντας πως η ανταλλαγή του από τα «γεράκια» δεν ήταν τυχαία. Το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ έγινε την 1η Νοεμβρίου του 2001 κόντρα στους Πίστονς. Ο Ισπανός είχε μόλις 4 πόντους, αλλά τρία παιχνίδια μετά απέναντι στους Σανς σημείωσε 27π.! Όπως αποδείχθηκε, αυτή ήταν η… αρχή, αφού σε 82 ματς κανονικής διάρκειας το 2001/02, ο Γκασόλ είχε κατά μέσο όρο 17,6 πόντους, 8,9 ριμπάουντ, 2,7 ριμπάουντ και 2,1 τάπες, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί κορυφαίος ρούκι της σεζόν!

Ο πρώτος Ισπανός σε All Star Game





Η σεζόν 2005/06 ήταν η τέταρτη χρονιά του Πάου Γκασόλ στο ΝΒΑ. Κάθε σεζόν παρουσιαζόταν όλο και καλύτερος, οπότε ήρθε και η δική του μεγάλη στιγμή στον «μαγικό κόσμο», που δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή σε All Star Game. Εκείνη τη σεζόν, λοιπόν, ο Πάου επιλέχθηκε να παίξει στο Χιούστον και έγινε ο πρώτος Ισπανός που συμμετέχει σε All Star Game. Στο ματς έπαιξε με τη Δύση, όπου δεν κατάφερε να σκοράρει, αλλά κατέβασε 12 ριμπάουντ. Στο μεταξύ, η εμπειρία στην παρθενική του συμμετοχή δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς για δύο ημέρες ήταν κλινήρης, εξαιτίας αμυγδαλίτιδας.

Απών στη μεγαλύτερη στιγμή του με την εθνική ομάδα





Στο Παγκόσμιο του 2006 στην Ιαπωνία, ο Γκασόλ ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και ήταν εκ των πρωταγωνιστών της εθνικής στον δρόμο για τον τελικό. Ωστόσο, στον ημιτελικό απέναντι στην Αργεντινή, ο Πάου τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι του και έχασε τον τελικό κόντρα στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, οι συμπαίκτες του στη «φούρια ρόχα» έπαιξαν και για εκείνον και με το επιβλητικό 70-47 νίκησαν τη δική μας «επίσημη αγαπημένη» και έστεψαν την Ισπανία παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Η μετακόμιση στο Λος Άντζελες, ο… Μαρκ και τα δαχτυλίδια





Έπειτα από επτά χρόνια στο Μέμφις, ο Γκασόλ έκανε τη μεγάλη μετακίνηση. Το 2008 έφυγε από τους Γκρίζλις και μετακόμισε στους Λέικερς και μάλιστα στο «πακέτο» της ανταλλαγής ήταν και τα δικαιώματα του μικρότερού του αδερφού, Μαρκ, τον οποίο είχε επιλέξει η ομάδα του Λος Άντζελες στο νούμερο «48» του ντραφτ του 2007! Στις 5 Φεβρουαρίου του 2008, ο Πάου έκανε το ντεμπούτο του με τους Λέικερς, κάνοντας νταμπλ-νταμπλ με 24 πόντους και 12 ριμπάουντ, στη νίκη επί των Νιου Τζέρσι Νετς. Η χημεία με τον θρυλικό και αδικοχαμένο Κόμπι Μπράιαντ «έδεσε» και μαζί πανηγύρισαν την κατάκτηση των back to back πρωταθλημάτων το 2009 και το 2010.

Ο αλησμόνητος ημιτελικός του Ευρωμπάσκετ με τη Γαλλία στο «σπίτι» της





Το 2015 η Ισπανία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας 80-63 στον τελικό τη Λιθουανία, στη Λιλ. Ωστόσο, το ματς που έμεινε περισσότερο σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ ήταν ο ημιτελικός ανάμεσα στη «φούρια ρόχα» και την οικοδέσποινα Γαλλία. Παίζοντας στο «σπίτι» τους οι «τρικολόρ» είχαν το αβαντάζ. Όμως, σε εκείνο το παιχνίδι ο Γκασόλ ήταν ασταμάτητος, δείχνοντας τις ηγετικές του αρετές. Πήρε από το… χέρι την Ισπανία και την οδήγησε στη νίκη στην παράταση με σκορ 80-75 και τον ίδιο να ολοκληρώνει εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι με 40 πόντους, 11 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Η πιο οικογενειακή του στιγμή στο ΝΒΑ





Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες στην ιστορία του All Star Game του ΝΒΑ ανήκει στα αδέρφια Γκασόλ. Σε εκείνο του 2015 στη Νέα Υόρκη, ο Πάου με τον Μαρκ έγιναν τα πρώτα αδέρφια που επιλέχθηκαν στην αρχική πεντάδα και η στιγμή που πηδούν ως αντίπαλοι στο τζάμπολ ήταν κάτι ξεχωριστό για την οικογένεια. Ο μεν Πάου εκπροσωπούσε την Ανατολή, καθώς τότε αγωνιζόταν στους Μπουλς, ενώ ο Μαρκ αγωνίστηκε ως… Δυτικός, καθώς ανήκε στους Γκρίζλις.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται

TAGS: Long Form