Στο παρόν κείμενο, δεν θα διαβάσετε για wonderkids. Ούτε για τον Χάαλαντ, ούτε για τον Εμπαπέ, ούτε για κάθε άλλον «χρυσό» έφηβο που κατάφερε να μπει στο μπλοκάκι κάθε σκάουτερ πριν ενηλικιωθεί.

Εδώ θα ασχοληθούμε με ποδοσφαιριστές που χρειάστηκαν τα χρονάκια τους μέχρι να ξεπεταχτούν. Τρανό παράδειγμα ο Ζονατάν Κλος, που έφτασε 29 χρονών για να παίξει στην εθνική Γαλλίας και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το είχε περάσει σε ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έφτασαν πολύ πιο ψηλά παρότι ήταν στην αφάνεια σε νεαρή ηλικία.

Ποδοσφαιριστές που βλέπουμε να σηκώνουν κούπες, να πετυχαίνουν ντουζίνες γκολ και να κρίνουν τελικούς!

Ιδού λοιπόν έξι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως τις ξεχώρισε το site του bwinΣΠΟΡ FM.

Εντουάρντ Μεντί



Ξεκινάμε βάσει θέσης από το τέρμα. Ο 30χρονος γκολκίπερ είναι αυτήν την στιγμή πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι και Αφρικής με τη Σενεγάλη, παρότι στα 20 του έπαιζε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Γαλλίας και στα 22 του είχε μείνει για έναν χρόνο δίχως ομάδα!

Η ευκαιρία δόθηκε στη Β’ ομάδα της Μαρσέιγ, από την οποία πήρε εν συνεχεία μεταγραφή στη Ρεμς, με την οποία έφτασε το 2018 στη Ligue 1. Κάπου εκεί ήρθε και η πρώτη κλήση στην εθνική ομάδα, με την εκτόξευση να γίνεται το 2019 με τη φανέλα της Ρεν.



Το 2020, η Τσέλσι δαπάνησε γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Μεντί και έκτοτε έχει ησυχάσει όσον αφορά στα μετόπισθεν, με τον Αφρικανό να έχει αυτήν την στιγμή στο παλμαρέ του ένα Champions League, ένα Ευρωπαϊκό Super Cup και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων – πέραν του πρόσφατου Copa Africa - ενώ σε λίγους μήνες θα βρεθεί για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ.

Κέιλορ Νάβας



Ακόμη ένας τερματοφύλακας στη λίστα. Ας μην γελιόμαστε, οι περισσότεροι τον μάθαμε όταν κατέβασε ρολά σε εκείνο το αλησμόνητο 1-1 της Ελλάδας με την Κόστα Ρίκα στο Παγκόσμιου Κύπελλο του 2014 – με τον 28χρονο τότε γκολκίπερ να αποκρούει και το πέναλτι του Γκέκα.

Ο πολύπειρος ποδοσφαιριστής είχε περάσει τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στη Σαπρίσα, ομάδα της πατρίδας του, την οποία άφησε το 2010, στα 24 του χρόνια για να παίξει στην ισπανική Αλμπαθέτε. Ακολούθησε η Λεβάντε το 2011 και εντέλει, οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας έφεραν τη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης – με τον Νάβας να πλησιάζει τα 30.



Την τελευταία οκταετία, αποτελεί σταθερά τερματοφύλακα υψηλού επιπέδου, με τρία Champions Leagues, τρία Ευρωπαϊκά Super Cups, τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, πρωταθλήματα, Κύπελλα και League Cups στο βιογραφικό του. Από το 2019, υπερασπίζεται την εστία της Παρί Σεν Ζερμέν ενώ αποτελεί στα 36 του τον βασικό τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του.

Κίεραν Τρίπιερ



Προϊόν των ακαδημιών της Μάντσεστερ Σίτι, δίχως όμως να καταφέρει ποτέ να παίξει με τη φανέλα της, ο Άγγλος μπακ περιπλανήθηκε στις χαμηλές κατηγορίες με Μπάρνλσεϊ και Μπέρνλι προτού βρεθεί για πρώτη φορά στην Premier League το 2014, στα 24 του χρόνια.

Ακολούθησε κατακόρυφη άνοδος, με την Τότεναμ να τον αποκτά το ’15 και να τον κάνει γνωστό στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.



Ο Τρίπιερ κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της Αγγλίας στα 27 του, το 2017 και έγινε εν συνεχεία αναπόσπαστο κομμάτι της και ενεργό μέλος στις πορείες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 αλλά και το Euro του 2020 (που έγινε το 2021).

Στο μεταξύ, πέρασε για 2,5 χρόνια από την Ισπανία και τη Μαδρίτη, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα της La Liga με την Ατλέτικο το ’21, προτού θαμπωθεί τον Ιανουάριο από τα πετροδόλαρα της Νιούκαστλ και επαναπατριστεί για χάρη της.

Μπρούνο Φερνάντες



Ιδιαίτερη η πορεία του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού, που εδώ και δύο χρόνια αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2012, σε ηλικία 18 ετών, ο Μπρούνο Φερνάντες είχε αφήσει την πατρίδα του για να γίνει μέλος της Νοβάρα – που μόλις είχε υποβιβαστεί στη Serie B.

Μετά από έναν χρόνο έγινε μέλος της Ουντινέζε και τα πήγε πολύ καλά για τρεις σεζόν, προτού μεταγραφεί στη Σαμπντόρια το 2016.



Μετά από έναν χρόνο ήρθε ο επαναπατρισμός για χάρη της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ενώ το κάπου τότε ο Φερνάντες κλήθηκε για πρώτη φορά και στην εθνική ομάδα από τον Φερνάντο Σάντος – όντας 23 Μαΐων.

Στην πορτογαλική πρωτεύουσα η αξία του εκτινάχθηκε, με τη Γιουνάιτεντ να δαπανά 80 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει το 2020!

Η περίπτωση του 27χρονου σήμερα Πορτογάλου δεν μοιάζει τόσο με τις άλλες, ωστόσο έχουμε να κάνουμε περισσότερο με πολύ απότομη βελτίωση του παίκτη. Το 2016, στα 22 του, έπαιζε σε μια μικρομεσαία ιταλική ομάδα και δεν είχε παίξει ποτέ με την εθνική. Μέσα σε μια τετραετία, έγινε σταρ της Premier League.

Ντιέγκο Κόστα



Ο τσαμπουκαλής επιθετικός που γεννήθηκε στην Βραζιλία αλλά πολιτογραφήθηκε Ισπανός, βρέθηκε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπράγκα το 2006, στα 18 του χρόνια. Κάπου εκεί ξεκίνησε μία μακρά περιπλάνηση, που σε κάποιες στιγμές έδειχνε ότι δεν θα κατέληγε πουθενά.

Στην Πορτογαλία δεν ξεκίνησε καλά, πήγε δανεικός στην Πεναφιέλ αλλά κάπου εκεί εμφανίστηκε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Μετακόμισε σύντομα στην Ισπανία, πήγε δόθηκε δανεικός στη Θέλτα όπου έμπλεκε συνεχώς σε καβγάδες με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του από τον Γιαννάκη Οκκά (!) προτού συνεχίσει στην Αλμπαθέτε.



Το 2009 παραχωρήθηκε στη Βαγιαδολίδ για να επιστρέψει έναν χρόνο αργότερα στην Ατλέτικο, ως ρεζέρβα για τους Αγουέρο και Φορλάν. Αφού κατάφερε επιτέλους να βρει χρόνο συμμετοχής και να σκοράρει οκτώ φορές, δόθηκε δανεικός στη Ράγιο Βαγιεκάνο την επόμενη χρονιά, γυρνώντας το 2012 στους «ροχιμπλάνκος».

Σε ηλικία 24 ετών κατάφερε να εδραιωθεί στην ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, μετρώντας 56 γκολ μέσα στην επόμενη διετία, καθώς και ένα πρωτάθλημα και έναν χαμένο τελικό Champions League.

Η συνέχεια είναι σαφώς πιο γνωστή, με την Τσέλσι να τον αποκτά το 2014, προτού γυρίσει με τρόπο επεισοδιακό στη Μαδρίτη το 2018 και εν συνεχεία παίξει στην Βραζιλία με την Ατλέτικο Μινέιρο.

Τζέιμι Βάρντι



Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της λίστας. Ο 14ος σκόρερ στην ιστορία της Premier League αγωνιζόταν μέχρι τα 23 του χρόνια στην ερασιτεχνική Στόκσμπριτζ Παρκ Στιλς, προτού τον ανακαλύψει η Χάλιφαξ το 2010.

Έναν χρόνο και αρκετά τέρματα αργότερα, η Φλίτγουντ τον πήρε στην National League και ο Άγγλος επιθετικός την... ξεχρέωσε σκοράροντας 31 φορές και ανεβάζοντάς την για πρώτη φορά στη League Two.



Κάπου εκεί ήρθε η Λέστερ, που τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή παίκτη που προερχόταν από ομάδα εκτός της EFL δίνοντας ένα εκατομμύριο λίρες.

Τότε, το 2012, οι «αλεπούδες» έπαιζαν στην Championship και ο Βάρντι ήταν 25 ετών. Μέσα σε μια διετία θα βρισκόταν για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Premier League και ακολούθως θα γινόταν ήρωας στην ομαδάρα του Κλαούντιο Ρανιέρι, που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2016.



Ήδη από το ’15 είχε χριστεί διεθνής – παρότι δεν είχε παίξει ούτε μία φορά στις μικρές – εθνικές και μέχρι σήμερα αποτελεί έναν εκ των πιο αποτελεσματικών φορ της Premier, σκοράροντας εδώ και επτά σεζόν μίνιμουμ δέκα τέρματα την χρονιά!

Και στο παλμαρέ του, δίπλα από το τρόπαιο της... Northern Premier League με τη Χάλιφαξ και της National League με την Φλίτγουντ, δεσπόζουν τέσσερις τίτλοι με τις «αλεπούδες», ένα βραβείο πρώτου σκόρερ της Premier League και ένα του MVP της σεζόν...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται