Κάτι παραπάνω από 7,5 χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, ο Μίτσελ Γκονθάλεθ επέστρεψε για να επαναφέρει τους «ερυθρόλευκους» στον δρόμο των επιτυχιών.

Ο Ισπανός δούλεψε στο διάστημα της απουσίας του από την Ελλάδα σε Ισπανία, Γαλλία και Μεξικό, με τους Πειραιώτες να αποτελούν τη δεύτερη ομάδα στην οποία θα εργαστεί για δεύτερη φορά – μετά τη Χετάφε (2009-2011 & 2021).

Πριν τον έμπειρο τεχνικό, υπήρξαν κι άλλοι ξένοι τεχνικοί που δούλεψαν σε δύο περιπτώσεις στους πρωταθλητές. Πέντε συγκεκριμένα, έξι αν συμπεριλάβουμε και έναν που το έπραξε ως υπηρεσιακός.

Ιδού, λοιπόν, οι... επιστρέψαντες προ του Μίτσελ!

Γιαν Κοψίβα (1927-1930, 1933-1934 & 1936-1937)



Λίγα είναι γνωστά για τα πεπραγμένα του Τσεχοσλοβάκου προπονητή στον πάγκο του Ολυμπιακού - τουλάχιστον σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο πρώτος ξένος στην ιστορία του συλλόγου ανέλαβε τους «ερυθρόλευκους» το 1927 και έμεινε εκεί μέχρι το 1930 – έχοντας και ένα πέρασμα από την Εθνική Ελλάδας, με την οποία κατέγραψε την πρώτη της νίκη (2-1 τη Γιουγκοσλαβία).

Στους Πειραιώτες θα επέστρεφε το 1933 για μία σεζόν, όπως και το 1936, για μία ακόμη φορά. Συνολικά δούλεψε στους «ερυθρόλευκους» σε τρεις διαφορετικές περιόδους, μετρώντας την κατάκτηση δύο Πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Κάζιμιρ Γκόρσκι (1980-1981 & 1983)



Πέρασαν αρκετές δεκαετίες για να έχουμε νέα επιστροφή ξένου προπονητή στον Ολυμπιακό. Ο Πολωνός τεχνικός, αφότου πέρασε από Παναθηναϊκό και Καστοριά, ανέλαβε τους «ερυθρόλευκους» το 1980 και έμεινε στον Πειραιά για ενάμιση χρόνο, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, προτού φύγει για την πατρίδα του και τη Λέγκια Βαρσοβίας.



Θα επέστρεφε, παρ’ όλα αυτά, στον Πειραιά τον Φεβρουάριο του 1983 και θα έμενε μέχρι το καλοκαίρι, προσθέτοντας ένα ακόμη πρωτάθλημα στο παλμαρέ του. Αργότερα θα προπονούσε τον Εθνικό, πριν αποσυρθεί από την προπονητική.

Τάις Λίμπρεχτς (1987-1988 & 1994-1995)



Ο Ολλανδός προπονητής είναι υπεύθυνος για τη βαρύτερη, εντός συνόρων ήττα στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική, όμως λίγες μέρες μετά το 6-1 με τον ΠΑΟΚ το 1987, θα άλλαζε την ασπρόμαυρη φόρμα του για την ερυθρόλευκη!



Ο Λίμπρεχτς προσλήφθηκε από τον τότε ισχυρό άντρα των Πειραιωτών, Γιώργο Κοσκωτά, αλλά δεν μακροημέρευσε, αποχωρώντας τελικά μετά από ένα δίμηνο. Αργότερα θα αναλάμβανε την εθνική Ολλανδίας, όμως θα επέστρεφε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή το 1991. Άλλωστε και στο παρελθόν είχε περάσει εκτός του ΠΑΟΚ (1986-1987) και από τον Άρη (1984-1986), συνεπώς τη χώρα μας την είχε σε εκτίμηση.

Τον Οκτώβριο του 1994 θα αναλάμβανε ξανά τους «ερυθρόλευκους», στους οποίους θα έμενε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αργότερα θα δούλευε και στον Απόλλωνα Σμύρνης, ωστόσο σε όλη τη διάρκεια της πορείας του στην Ελλάδα, δεν θα κατακτούσε τρόπαιο.

Ντούσαν Μπάγεβιτς (1996-1999 & 2004-2005)



Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της λίστας. Ο Ντούσκο σόκαρε την ελληνική, ποδοσφαιρική κοινή γνώμη αφήνοντας την αγαπημένη του ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό το 1996, με στόχο να τον οδηγήσει στην επιστροφή στις επιτυχίες μετά τα «πέτρινα χρόνια».

Ο 73χρονος σήμερα Μπάγεβιτς τα κατάφερε, πανηγυρίζοντας τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο με τους «ερυθρόλευκους», προτού αποχωρήσει στα μέσα της σεζόν 1999/00.



Θα γύριζε για μία σεζόν, το 2004, τη χρονιά της εισόδου στο νέο «Γ. Καραϊσκάκης», κατακτώντας το νταμπλ. Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει, πρόλαβε να προπονήσει ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (ξανά), παίρνοντας μάλιστα ένα Κύπελλο με τον «Δικέφαλο του Βορρά» - κόντρα στον... Ολυμπιακό.

Ερνέστο Βαλβέρδε (2008-09 & 2010-2012)



Πιθανότατα ο πιο αγαπημένος προπονητής των οπαδών του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός κόουτς ήρθε στον Πειραιά το 2008, έχοντας φτιάξει το όνομά του σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ – με την οποία έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου UEFA.

Μετά από έναν χρόνο στους «ερυθρόλευκους», με τους οποίους πανηγύρισε το νταμπλ, επέστρεψε στην πατρίδα του για να δουλέψει δίχως μεγάλη επιτυχία στη Βιγιαρεάλ, όμως σύντομα θα γυρνούσε στο... λιμάνι του.



Ο νέος τότε ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, έφερε... άρον άρον τον «τσινγκούρι» τον Αύγουστο του 2010, μετά το κάζο με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και την απομάκρυνση του Έβαλντ Λίνεν.

Ακολούθησε μία εξαιρετική διετία, με δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και μία σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία, με τον Βάσκο να παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για την ιβηρική χερσόνησο, εκεί όπου θα δούλευε τα επόμενα χρόνια σε Βαλένθια, Μπιλμπάο αλλά και Μπαρτσελόνα.

Μπόζινταρ Μπάντοβιτς (2009 & 2010)



Ο... συν ένας της λίστας, καθώς εργάστηκε μεν δύο φορές στον Ολυμπιακό αλλά σε αμφότερες περιπτώσεις το έπραξε ως υπηρεσιακός. Στην πρώτη περίπτωση, τον Σεπτέμβριο του 2009, έμεινε για μία μόλις εβδομάδα (μετρώντας πάντως δύο νίκες), μετά την αποχώρηση του Τιμούρ Κετσπάγια και πριν αναλάβει ο Ζίκο.



Η δεύτερη ήταν λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2010, όταν αντικατέστησε τον Βραζιλιάνο (!) και παρέμεινε στον πάγκο μέχρι το τέλος της σεζόν – με τους απογοητευτικούς Πειραιώτες να τερματίζουν τελευταίοι στα playoffs της Super League 1.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται