Αποτελεί πιθανότατα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις προπονητών στην Stoiximan Super League. Στα 46 του χρόνια, ο Βάλντας Νταμπράουσκας του ΟΦΗ έχει ήδη μια γεμάτη 15ετία στο κουρμπέτι, ξεκινώντας από τα... τοπικά του Λονδίνου με την Κίνγκσμπερι και συνεχίζοντας στις μικρές εθνικές της πατρίδας του, Λιθουανίας, προτού αναλάβει το 2014 την Εκράνας. Ακολούθησε μία καταπληκτική τριετία στη Ζάλγκιρις και μία ακόμη, πιο ζόρικη στη Λετονία με την RFS.

Τα επόμενα περάσματα αποδείχτηκα πιο σύντομα. Δέκα μήνες και κάτι στην κροατική Γκόριτσα, εννέα στη Λουντογκόρετς και άλλοι δέκα στη Χάιντουκ Σπλιτ, προτού ο Λιθουανός αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του σε μία ακόμη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου.

Σε αυτούς τους πρώτους μήνες στην Ελλάδα, ο Νταμπράουσκας έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις, βοηθώντας τον ΟΦΗ να αφήσει πίσω του το κάκιστο ξεκίνημα και να ξεφύγει από τις επικίνδυνες θέσεις της βαθμολογίας.



Πριν δουλέψει πάντως σε ελληνικό σύλλογο, ο κόουτς των Κρητικών είχε σημειώσει μία από τις πιο σημαντικές επιτυχίες της καριέρας του ενάντια σε μία άλλη ομάδα της χώρας μας. Ήταν το καλοκαίρι του 2021, όταν είχε οδηγήσει τη Λουντογκόρετς στην πρόκριση επί του Ολυμπιακού μετά από δύο ισοπαλίες και ένα 4-1 στα πέναλτι. Η βουλγαρική ομάδα είχε συνεχίσει έτσι στα playoffs του Champions League, όμως η συνέχεια ήταν αρκετά διαφορετική. Ο Νταμπράουσκας θα απομακρυνόταν από τον πάγκο της ομάδας στους επόμενους δύο μήνες (μετά από 26 νίκες σε 40 ματς & ένα πρωτάθλημα), με την σπουδαία πρόκριση επί των Πειραιωτών, να παίζει κατά έναν περίεργο τρόπο, τον ρόλο της...

Τη θητεία του Λιθουανού στο Ράζγκραντ θυμάται ο δημοσιογράφος του Darik Radio, Ίβο Στεφάνοφ, ο οποίος αρχικά αναφέρει ότι «ο Νταμπράουσκας είχε πολύ καλό αντίκτυπο στη Λουντογκόρετς όταν δούλεψε εκεί, νομίζω όμως ότι δεν έλαβε αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τις ιδέες του. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν πως δεν είχε το θάρρος να παίξει πιο επιθετικά. Η Λουντογκόρετς είναι μία ομάδα που προσπαθεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, κυριαρχεί στη Βουλγαρία.



Κατάφερε να προοδεύσει τόσο, κάθε χρόνο είναι απαιτούμενο το να διεκδικεί το πρωτάθλημα και να συμμετέχει έστω στα προκριματικά του Champions League. Το να βρεθεί δε στους ομίλους του Europa ή του Conference, είναι απαραίτητο. Όταν ένας προπονητής αποτυγχάνει στην Ευρώπη, απομακρύνεται.

Η κριτική που αντιμετώπισε εδώ λοιπόν είχε να κάνει με το πιο αμυντικό στιλ παιχνιδιού που χρησιμοποίησε. Εκείνον τον καιρό, η Λουντογκόρετς είχε πολύ καλούς επιθετικούς. Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες από αυτόν ήταν μεγάλες, γιατί είχε φτιάξει το όνομά του προηγουμένως – ένας προπονητής νέος, μοντέρνος, που πέτυχε και έφτιαξε ομάδες που έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο.



Γι’ αυτό οι προπονητές στη Λουντογκόρετς σπάνια αντέχουν για πάνω από έναν χρόνο. Το ίδιο συνέβη και στον Νταμπράουσκας».


Οι κουβέντες για την πίεση που δέχονται οι προπονητές στη Βουλγαρία θυμίζουν ίσως σε έναν βαθμό τη χώρα μας. Εδώ όπου επίσης έχουμε δει ομάδες να αλλάζουν έναν, δύο και τρεις προπονητές σε μία σεζόν – τρανό παράδειγμα φέτος, ο Ολυμπιακός των Μαρτίνς, Κορμπεράν και Μίτσελ, ο Άρης των Μπούργος, Πάρντιου και Τερζή, η Λαμία των Φέστα, Παντελίδη και Βόκολου αλλά και ο Λεβαδειακός των Ταουσιάνη, Βέλιτς και Πετράκη.

Κατά τον Στεφάνοφ, οι προσδοκίες που έφερε η πρόκριση επί του Ολυμπιακού ήταν εκείνες που λειτούργησαν καταστροφικά όταν η Μάλμε του Αντόνιο Τσόλακ απέκλεισε μετά τη Ρέιντζερς, και τη Λουντογκόρετς, με μία νίκη (2-0) και μία ήττα (1-2).

«Στη Λουντογκόρετς, είχε τα αποτελέσματα αλλά οι λεπτομέρειες ήταν αυτές που έκαναν τη διαφορά. Πρακτικά, απολύθηκε επειδή απέτυχε να βάλει την ομάδα στους ομίλους του Champions League. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν ότι η ομάδα είχε κάνει πολύ καλές εμφανίσεις ενάντια στον Ολυμπιακό, αλλά μετά αποκλείστηκε από τη Μάλμε, όπου η Λουντογκόρετς είχε ουσιαστικά τον τίτλο του φαβορί μετά τα ματς με την ελληνική ομάδα», αναφέρει συγκεκριμένα.



Πλέον, στον ΟΦΗ, ο Βάλντας Νταμπράουσκας δεν έχει να διαχειριστεί την πίεση του πρωταθλητισμού και έχει παράξει έργο στην ομάδα του Ηρακλείου. Επιβεβαιώνει, κατά κάποιον τρόπο, τα θετικά σχόλια του Βούλγαρου δημοσιογράφου για τη συνολική εικόνα του από το πέρασμά του από το Ράζγκραντ.

«Πιστεύω πως είναι ένας πολύ καλός, μοντέρνος προπονητής που προσπαθεί να εισάγει μοντέρνες μεθόδους στις ομάδες που δουλεύει.
Δεν φοβάται να πειραματιστεί και καταφέρνει να έχει... ποικιλία στους ποδοσφαιριστές του και έδειξε πως μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί, ενσωμάτωσε τις μεθόδους του στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο»
, τα ακριβή λόγια του...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο Άρης μένει στην κορυφή και θυμάται τα τέλη των '70s και την ιστορική σεζόν με το μπαράζ τίτλου!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Αμορίμ έρχεται για να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα και να της αλλάξει το DNA!

Και όμως, υπήρξαν και αυτές: Οι έξι καλύτερες στιγμές του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Έρικ Τεν Χαγκ: Δίνοντας την πιο αρνητική ερμηνεία ακόμα και στο Fergie Time

H Μπριάνα Στιούαρτ μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί: Ξόρκισε το φάντασμα της κακοποίησης που υπέστη μικρή

Βαθμοί, πρόκριση, έξτρα ευκαιρία... Τα γκολ του Τετέ είναι «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό!

Θυμίζοντας… Σερ Άλεξ: Πώς ένας άγνωστος Σουηδός έχει οδηγήσει την Αμπερντίν στο καλύτερο ξεκίνημα φέτος στην Ευρώπη!

Έρχεται… εμφύλιος στο Παρίσι: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να αγοράσει την Παρί FC σε συνεργασία με τη Red Bull!

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Γίγαντας ύψους… 1.68μ.: Πώς ο Μανώλης Σιώπης έχει βοηθήσει την επιθετική γραμμή της Εθνικής

TAGS: ΟΦΗ