Ο Ραφαέλ Ναδάλ, πηγαίνει στον ημιτελικό με τον Σέρβο Νο1 της Παγκόσμιας Κατάταξης, δείχνοντας πως έχει συνέλθει σε μεγάλο βαθμό από τα προβλήματα του. Έχει χάσει μόλις ένα σετ και φαίνεται ασυναγώνιστος, στην επιφάνεια, όπου θεωρείται και είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών. Έχοντας ανακτήσει πλήρως την άνεση στις κινήσεις του, την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα του να ξεχειλίζουν στο κορτ, δείχνει ασταμάτητος αυτές τις 10 μέρες, μέχρι τώρα, στο φετινό Roland Garros.

Του Κώστα Μιαούλη

Από την άλλη ο Νόλε, τον έχει κερδίσει πέντε φορές σε χωμάτινη επιφάνεια. Η διαφορά είναι πως δεν το έχει καταφέρει ποτέ στο χώμα, σε αγώνα των τριών νικηφόρων σετ, δηλαδή δεν τον έχει νικήσει ποτέ στο Ρολάν Γκαρός. Ο Τζόκοβιτς θέλει να βάλει φρένο, στον Ναδάλ για να συμπληρώσει το Γκραν Σλαμ που του λείπει, ο Ναδάλ θέλει να γίνει ο πρώτος που θα έχει πάρει 10 τρόπαια, σε ένα από τα 4 major. Tι λέει η προϊστορία των αναμετρήσεων τους, στο γαλλικό Οpen;

2006 προημιτελικός

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, που οι δυο τους θα συναντηθούν στο Παρίσι σε τόσο πρώιμο στάδιο. Αυτός ο αγώνας, ήταν ο πρώτος προημιτελικός ενός major για τον Νόβακ Τζόκοβιτς και είχε άδοξο τέλος. Ο Ναδάλ συμπλήρωνε 58 συνεχόμενες νίκες στο χώμα, καθώς ο Σέρβος, άπειρος τότε, δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί τον Ισπανό. Έχασε 6-4, 6-4 τα δύο πρώτα σετ, για να αποχωρήσει, λίγο πριν συμπληρωθούν 2 ώρες αγώνα με προβλήματα στην πλάτη και τον μηρό. Ο «Νόλε» τότε βρισκόταν στο Νο63 του ταμπλό!



2007 Ημιτελικός

Την επόμενη χρονιά οι δύο τους, θα συναντηθούν στον ημιτελικό με τον Σέρβο, να είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικός από την προηγούμενη σεζόν. Το πρώτο σετ, είχε διάρκεια 66 λεπτών, μέχρι ο Ναδάλ να κάμψει την αντίσταση του Νόλε με 7-5, με τον Τζόκοβιτς να έχει επιστρέψει από 5-3 πίσω. Ο Σέρβος είχε την ευκαιρία να σπάσει το σερβίς του Ναδάλ στο δεύτερο σετ, στο 2ο γκέιμ, δεν τα κατάφερε, και ο Ναδάλ το κέρδισε και αυτό με 6-4. Το 3ο σετ ήταν απλή διαδικασία για τον Ράφα που επικράτησε με 6-2, στον δρόμο για να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία, που θα έπαιρνε 3ο σερί Ρολάν Γκαρός.

2008 Ημιτελικός

Ο Ναδάλ εκείνη την εποχή βρίσκεται στο Νο2 και ο Τζόκοβιτς στο Νο3. Η ιστορία θα επαναληφθεί με τον ίδιο σκληρό τρόπο για τον Σέρβο, που θα χάσει στο πρώτο σετ με 6-4 και στο δεύτερο με 6-2. Όλα τα λεφτά ήταν η μάχη τους, στο 3ο σετ, όταν ο Τζόκοβιτς, παρά το διπλό μπρέικ που δέχτηκε, επέστρεψε στο ματς και μάλιστα στο 12ο γκέιμ, είχε σετ-πόιντ για να πάρει το πρώτο του σετ, απέναντι στον Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός. Δεν άδραξε την ευκαιρία, το ματς πήγε για το 3ο σετ στο τάι-μπρέικ, με τον Ισπανό να επικρατεί με 7-3 και να κλείνει το ματς εντυπωσιακά με 3-0 σετ. Ήταν ο πρώτος μετά τον Ιβάν Λεντλ, που έφτανε σε τέσσερις σερί τελικούς.

2012 τελικός

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια, για να συγκρουστούν οι δύο τους, σε αγώνα του Ρολάν Γκαρός και αυτή τη φορά ήταν η στιγμή να παίξουν στον τελικό που παίχτηκε σε δύο μέρη. Ο Ναδάλ θα κερδίσει τα δύο πρώτα σετ με 6-4, 6-3, αλλά ο Τζόκοβιτς αντεπιτέθηκε και κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά στην καριέρα του σετ στο Ρολάν Γκαρός από τον Ναδάλ, κερδίζοντας οκτώ συνεχόμενα γκέιμ. Επικράτησε με 6-2 στο 3ο σετ και ήταν μπροστά στο 4ο με 2-1, αλλά το ματς διεκόπη για την επομένη. Ο Ναδάλ πήρε το μπρέικ πίσω, με την επανεκκίνηση του αγώνα για να επικρατήσει 7-5 στο 4ο σετ, με τον Νόλε να κάνει double-fault στο championship point.



2013 Ημιτελικός

Λίγες μέρες νωρίτερα απ’ αυτό το παιχνίδι, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει προσφέρει μια πολύ δύσκολη βραδιά στο Μόντε Κάρλο, στον Ράφα, τον οποίο θα κερδίσει. Η αναμέτρηση της προπέρσινης χρονιάς, ήταν από τις καλύτερες που έχουν παίξει γενικά οι δύο τεράστιοι τενίστες. Ένα ματς με συγκλονιστικές εναλλαγές και ανατροπές. Πρώτο σετ ο Ναδάλ με 6-4, ο Νόλε ισοφαρίζει τα σετ με 6-3, ο Ναδάλ κάνει περίπατο στο 3ο με 6-1. Βρίσκεται 2 πόντους στο 12ο γκέιμ, μακριά από την πρόκριση, αλλά ο Τζόκοβιτς κρατά το σερβίς του και θα οδηγήσει το 4ο σετ σε τάι-μπρέικ, για να επικρατήσει με 7-3. Ο Σέρβος έδειχνε έτοιμος για την εκτόξευση στην χωμάτινη επιφάνεια του Παρισιού, αφού βρέθηκε μπροστά με 4-2 στο 5ο σετ. Όμως εκεί μίλησε η τεράστια κλάση του Ναδάλ, που τελικά επικράτησε με 9-7 και πήρε την πρόκριση. Το τελευταίο σετ, σε αυτή την αναμέτρηση των δύο, διήρκεσε, 87 λεπτά, ενώ η συνολική διάρκεια του αγώνα, ήταν 4 ώρες και 37 λεπτά.

2014 Τελικός

Παρά το γεγονός πως ο Ναδάλ, είναι ασυναγώνιστος στο χώμα, υπήρχε μια αίσθηση για τον περσινό τελικό, πως ίσως να ήταν η ώρα του Νόλε, να νικήσει τον Ισπανό στο χώμα. Ο Ναδάλ είχε χάσει τα οκτώ από τα εννέα σετ, που είχαν παίξει στα τελευταία τους παιχνίδια και στα Γκραν Σλαμ, κέρδιζε μόνο στο Ρολάν Γκαρός στις 9 από 11 πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το πρώτο σετ, στο οποίο ο Σέρβος επικράτησε με 6-3, έδειξε πως τα πράγματα, ίσως πράγματι να εξελίσσονταν έτσι. Ο Ναδάλ στο δεύτερο κλειστό σετ, έκανε ξαφνικά το break και επικράτησε με 7-5 και στο 3ο σετ βρέθηκε 3-0 μπροστά, για να το κερδίσει με 6-2. Ο Ναδάλ πήρε κεφάλι και στο 4ο σετ, ο Νόλε έκανε ένα μπρέικ στο 7ο game, του 4ου σετ, αλλά ο Ράφα, πανηγύρισε ξανά, επικρατώντας με 6-4. Ήταν το 9ο Ρολάν Γκαρός στην καριέρα του, έγινε ο πρώτος που κερδίζει εννέα τίτλους σε ένα major και ισοφάρισε τον Πιτ Σάμπρας στις 14 κατακτήσεις.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube