Όσοι... καμμένοι ασχοληθήκαμε πέρυσι με την κούρσα της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα Σερβίας, είχαμε παρακολουθήσει το θρίλερ ανάμεσα στις άσημες Μπάτσκα Τόπολα και Τσουκαρίτσκι για το εισιτήριο που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League.

Εντέλει, με την Παρτίζαν να αδυνατεί να ακολουθήσει και να περιορίζεται στην 4η θέση, η Μπάτσκα ή TSC έκοψε το νήμα πρώτη παρότι ισοβάθμησε με την Τσουκαρίτσκι στους 75 πόντους – με τον Ερυθρό Αστέρα να έχει καπαρώσει την κορυφή μήνες πριν.

Με τη Σερβία να έχει μπόλικα καλά ευρωπαϊκά ισιτήρια την περσινή σεζόν, οι δύο... φρέσκες ομάδες ήξεραν πως θα έχουν εξασφαλισμένη την παρουσία τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε ευρωπαϊκούς ομίλους, καθώς η Μπάτσκα Τόπολα θα μετείχε στον 3ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και η Τσουκαρίτσκι στα playoffs του Europa.

Το πρώτο αντάμωμα με ελληνική ομάδα πήγε να γίνει όταν ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε ως ζευγάρι με τη Μαρσέιγ να αντιμετωπίσει στα playoffs του Champions League την TSC ή την Μπράγκα.

Εντέλει οι Πορτογάλοι έκαναν πλάκα στους Σέρβους (3-0, 4-1) και συναντήθηκαν με τους «πράσινους», στέλνοντας στο Europa την ομάδα του Ζάρκο Λάζετιτς.



Ο Ολυμπιακός από την άλλη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την έτερη... Σέρβα, Τσουκαρίτσκι, στα playoffs της δεύτερη τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFΑ, αποκλείοντάς τη με δύο νίκες (3-1, 3-0) και εν συνεχεία στους ομίλους του Europa... τράβηξε από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας την Μπάτσκα Τόπολα!

Πολλοί έσπευσαν να συγκρίνουν τις δύο ομάδες, ωστόσο είναι σαφές πως δεν υπάρχουν και τόσα κοινά – πέραν δηλαδή της περσινής, σούπερ χρονιάς και της παρθενικής παρουσίας σε ομίλους.

Για την Τσουκαρίτσκι η σεζόν ξεκίνησε άσχημα. Τόσο άσχημα που μέσα Αυγούστου, πριν καν το πρώτο ματς με τους «ερυθρόλευκους», απομακρύνθηκε ο προπονητής των περσινών επιτυχιών –και σπουδαία μορφή της ΑΕ Λεμεσού- Ντούσαν Κέρκεζ.

Παρότι το ξεκίνημα ήταν με 2/2 νίκες, το 2-2 με τη Γιαβόρ αποτέλεσμα το τελευταίο του Βόσνιου προπονητή, που αποχώρησε αμέσως μετά έχοντας συμφωνήσει κοινή συναινέσει με τη διοίκηση για τη λύση της συνεργασίας τους.

Το κενό κλήθηκε να καλύψει ο άπειρος Ιγκόρ Μάτιτς, που χρειάστηκε να φτάσει μέσα Σεπτεμβρίου για να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη στον πάγκο του συλλόγου.



Την ίδια ώρα, η Μπάτσκα Τόπολα έχει στον πάγκο τον Ζάρκο Λάζετιτς εδώ και σχεδόν μία διετία, με τον 41χρονος Σέρβο να έχει περάσει ως ποδοσφαιριστής από τη... Ρόδο τη σεζόν 2009/10. Ανδρωμένος προπονητικά στα τμήματα υποδομής της Παρτίζαν, όπου εργάστηκε μεταξύ 2015 και 2019, ο παλαίμαχος επιθετικός παραλίγο να οδηγήσει στην Ευρώπη την Μπάτσκα από την πρώτη του σεζόν, ωστόσο έχασε την τετράδα για τρεις βαθμούς.

Η βελτίωση ήταν άμεση και την επόμενη χρονιά ήρθε η 2η θέση και μαζί η προαναφερθείσα ιστορική πρόκριση στα προκριματικά του Champions League.

Το φετινό ξεκίνημα δε, είναι εντυπωσιακό, με το 1-1 με τη Μλάντοστ Λουτσάνι πριν από μερικές μέρες να ρίχνει την Τόπολα από την κορυφή, με 6-2-0 σε οκτώ αγωνιστικές!

Μοναδικές ήττες, αυτές στην Ευρώπη, από Μπράγκα (2) και Γουέστ Χαμ, στην πρεμιέρα των ομίλων, σε ένα ματς όπου οι Σέρβοι προηγήθηκαν μέσα στο Λονδίνο.



Με χαρακτηριστικό της την πολυφωνία στην επίθεση, καθώς μέχρι τώρα δώδεκα διαφορετικοί ποδοσφαιριστές έχουν βρει δίχτυα φέτος και με μόλις δύο εξ αυτών να έχουν φτάσει στα τρία (Τζάκοβατς και Πάντοβιτς), η TSC ζει το ευρωπαϊκό της όνειρο παράλληλα με την καλή της πορεία στο πρωτάθλημα.

Η πώληση-ρεκόρ του ταλαντούχου επιθετικού και περσινού πρώτου σκόρερ (14 γκολ), Πέταρ Ράτκοφ, έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ στη Ζάλτσμπουργκ, δεν πτόησε τη γραμμή κρούσης του Λάζετιτς, με την Τόπολα να έχει βρει δίχτυα 21 φορές φέτος.

Επιστρέφοντα στα... προσεχώς, το ματς με τους Πειραιώτες, θα είναι το πρώτο εντός έδρας σε όμιλο για τους Σέρβους. Κάτι παραπάνω από 4.000 ανθρώπους χωρά η TSC Arena, που αναμένεται να γεμίσει κόντρα στον Ολυμπιακό. Παρόμοιας χωρητικότητας ήταν και το συμπαθητικό Cukaricki Stadium, στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν περάσει εύκολα με 3-0 στη ρεβάνς του υπέρ τους 4-1.



Είναι ωστόσο σαφές ότι η Μπάτσκα Τόπολα είναι πολύ πιο επικίνδυνη, με την απειρία της να αποτελεί ασφαλώς μειονέκτημα αλλά να έρχεται σε ισορροπία χάρη στον ενθουσιασμό των Σέρβων από το βορειότερο άκρο της χώρας.

Τόσο βόρειο, που είναι, δίπλα στην Ουγγαρία, όπου κατά μία έννοια γεννήθηκε η ομάδα πριν από 110 χρόνια. Τότε, βλέπετε, η περιοχή ήταν μέρος της Αυστροουγγαρίας, με τον Ίστβαν Μπένις να είναι ο ιδρυτής. Ενδεικτικό για τη σχέση με τους Μαγυάρους, το ότι το σήμα είναι ουσιαστικά εκείνο της... Φερεντσβάρος με λίγες αλλαγές, ενώ η κυβέρνηση Όρμπαν έχει βοηθήσει οικονομικά με πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ το κλαμπ τα τελευταία χρόνια, μια και πάνω από 180.000 Ούγγροι ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Η TSC είναι μια σερβική ομάδα που βοηθήθηκε από Ούγγρους να φτάσει στο επίπεδο αυτό, η ουγγρική κυβέρνηση μας βοήθησε και μας παρέχει τη στήριξή της λόγω της μεγάλης ουγγρικής κοινότητας που υπάρχει εδώ. Αλλά είμαστε ένας σερβικός σύλλογος» τα λόγια του προέδρου του κλαμπ, το όνομα του οποίου επιβεβαιώνει τα λόγια του: Ζάνος Ζεμπέρι λέγεται ο επιχειρηματίας...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube