Αρχή και τέλος αποτέλεσε για την Άρσεναλ ο Μάρτιν Όντεγκααρντ, στη νικηφόρα πρεμιέρα των ομίλων του Champions League επί της Αϊντχόφεν. Πρώτα ως ο καταλυτικός παράγοντας για να ανοίξει ο τρομερός Μπουκάγιο Σάκα το σκορ στο 8ο λεπτό. Και έπειτα βάζοντας το «κερασάκι στην τούρτα». Ένα εξαιρετικό τελείωμα, που διαμόρφωσε το τελικό 4-0 στο 70'.

Πέραν αυτών, ο Νορβηγός πλέι μέικερ κατέγραψε 82 επαφές με τηn μπάλα, 64 στις 70 ακριβείς πάσες και ποσοστό επιτυχίας 91%, καθώς και 5 στις 6 εύστοχες μακρινές μπαλιές. Σε αυτά αξίζει να προσθέσουμε και τις 5 κερδισμένες μονομαχίες, από τις 7 συνολικά, το απόλυτο 3 στα 3 σε επιτυχημένες ντρίπλες, αλλά και τα 2 κερδισμένα φάουλ.



Ο απόλυτος μαέστρος για τους «κανονιέρηδες». Κάτι, που μας έχει αποδείξει πολλάκις, κατά την παρουσία του στους Λονδρέζους. Εκεί όπου νιώθει απελευθερωμένος και μπορεί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του άφοβα, το οποίο κινδύνεψε να ξεχάσει όσο βρισκόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η συνεισφορά του Όντεγκααρντ στην Άρσεναλ με αριθμούς

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο σήμερα. Σε 5 αγώνες της Premier League για τη σεζόν 2023/24, μέχρι στιγμής, ο 24χρονος επιθετικός μέσος μετράει 2 γκολ, όντας πρώτος σε τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι, με 3,2. Εξ αυτών, οι 1,6 καταλήγουν στο στόχο, αντιστοιχώντας σε ένα ποσοστό ρευστοποίησης που φτάνει το 50%. Επιπλέον, μετρά 39,8 ακριβείς πάσες και ποσοστό επιτυχίας 86%, σε συνδυασμό με 1,8 τάκλιν κατά μέσο όρο.

Ένας τρομερά έξυπνος ποδοσφαιριστής, με πολύ καλή αντίληψη του χώρου και σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση των θεμελίων για το επιθετικό build up της Άρσεναλ, αλλά και για την ολοκλήρωση των φάσεων. Κάτι που φάνηκε εξ αρχής. Κατά την πρώτη του χρονιά στο «Emirates» ήταν πρώτος σε πάσες κλειδί ανά παιχνίδι στο Europa League για την ομάδα του με 2,2, δεύτερος σε επιτυχημένες ντρίπλες με 1,3 και ποσοστό επιτυχίας 80%,καθώς και τρίτος σε τάκλιν με 1,2.

Και να σκεφτεί κανείς ότι έφτασε στα τέλη Ιανουαρίου στο βόρειο Λόνδινο, συνεισφέροντας στο να φτάσει η ομάδα του μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2021/22), παρά την ευρωπαϊκή αποχή, ο Όντεγκααρντ ανεβάζει τις μετοχές του κατακόρυφα. Τρίτος σκόρερ για τους «κανονιέρηδες» στο πρωτάθλημα με 7 γκολ, έχοντας και το δεύτερο καλύτερο αριθμό σε δημιουργημένες φάσεις με 6. Και όχι μόνο αυτό, αφού ήταν πρώτος σε πάσες κλειδί με 2,2 κατά μέσο όρο, δίνοντας 37,3 ακριβείς πάσες, ήτοι επιτυχία της τάξης του 86%.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η Premier League του 2022/23, όταν η Άρσεναλ έχασε μέσα από τα χέρια της τον τίτλο. Ο Νορβηγός σημείωσε τα περισσότερα τέρματα της ομάδας του μαζί με τον Γκάμπριελ Μαρτινέλι, έχοντας 15. Ο Όντεγκααρντ υπερίσχυε όμως του Βραζιλιάνου στα xGoals, έχοντας 10 και βρισκόμενο στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Στο συγκεκριμένο σκαλί του βάθρου και στις τελικές πάσες για γκολ ο Νορβηγός, δίνοντας 7, με τη πρωτιά σε αναμενόμενες ασίστ, όμως, να είναι δικιά του (7,95). Συνολικά δεύτερος σε συμμετοχές σε γκολ των δευτεραθλητών Αγγλίας με 22, πίσω μόνο από τον Μπουκάγιο Σάκα με 25 (14 γκολ και 11 ασίστ). Ο γεννηθείς το 1998 μέσος πήρε το «χρυσό» σε ακόμα δύο κατηγορίες, δημιουργώντας 14 μεγάλες ευκαιρίες και δίνοντας 2,1 πάσες κλειδί ανά ματς.



Η μέρα με τη νύχτα βέβαια σε σχέση με την εικόνα στο Europa League, το οποίο η Άρσεναλ αποχαιρέτησε νωρίς, μετά τον αποκλεισμό από τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας στη φάση των «16».

Το παρελθόν που θέλει να ξεχάσει ο Νορβηγός

Ωραία όλα αυτά, αλλά ας μην ξεχνάμε και το τι πέρασε ο Όντεγκααρντ για να βρει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Ένα παιδί, κυριολεκτικά, που από τη Νορβηγία και τη Στρόμσγκοντετ έφτασε να «χτυπά» την πόρτα της πρώτης ομάδας στη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας τρομακτικό potential.

Και αυτό ακριβώς λίγο έλειψε να καταστρέψει την καριέρα του μέσου από το Ντράμεν. 62 συμμετοχές με την Καστίγια, 5 γκολ και 8 ασίστ σε δύο χρόνια, σε συνδυασμό με 11 εμφανίσεις στην πρώτη ομάδα της «βασίλισσας» που ούτε ο ίδιος ο Όντεγκααρντ θυμάται. Και φυσικά αρκετοί δανεισμοί. Ο χειρότερος εξ αυτών στη Χέρενφεν, όπου σε 43 παιχνίδια είχε 3 γκολ και 5 ασίστ, το 2017/18.

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά την κατρακύλα φάνηκαν στη Φίτεσε το 2018/19. 11 γκολ σε 39 εμφανίσεις αλλά και 13 ασίστ, τις περισσότερες από κάθε συμπαίκτη του, όντας πρώτος σε δημιουργία μεγάλων ευκαιριών με 17, αλλά και πάσες κλειδί και επιτυχημένες ντρίπλες ανά αγώνα με 3,6 και 2,8 (64%) αντίστοιχα.

Ξεχώρισε και πάλι ένα χρόνο μετά, καταγράφοντας 7 γκολ και 9 ασίστ με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ σε 36 συμμετοχές. Δεύτερος σε τελικές κατά μέσο όρο με 1,6 αλλά και δημιουργημένες μεγάλες ευκαιρίες με 10, έχοντας τα ηνία στις πάσες κλειδί με 2,1, αλλά και στις επιτυχημένες ντρίπλες ανά αγώνα με 2 και ποσοστό επιτυχίας 61%.

Αυτός ο κόπος είναι σίγουρο ότι ανταμείφθηκε. Και όχι γιατί η Άρσεναλ δαπάνησε 35 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2021, ώστε να μετατρέψει τον αρχικό δανεισμό του Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς σε κανονική μεταγραφή. Η ανταμοιβή ήρθε με τα πεπραγμένα του στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του ο Μικέλ Αρτέτα.

Ο Ισπανός τεχνικός φαίνεται να έχει δώσει τα «κλειδιά» στον Όντεγκααρντ, ο οποίος αποτελεί τον εγκέφαλο του παιχνιδιού της Άρσεναλ, με την επιθετική ανάπτυξη των Λονδρέζων να στηρίζεται στα δικά του πόδια.

Ο Νορβηγός μέσος κατάφερε να μη χάσει το μυαλό του και να ωριμάσει, μέσω των δοκιμασιών που πέρασε, κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Πλέον, είναι βέβαιο ότι αποτελεί έναν από τους κύριους συντελεστές οι οποίοι έβαλαν τους «κανονιέρηδες« σε νέα ρότα. Και αν συνεχίσει καθ’ αυτόν τον τρόπο, η προσφορά του θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ένα μέλλον για το οποίο φρόντισε ήδη η ομάδα του Λονδίνου δένοντάς τον με νέο συμβόλαιο ως το 2028 και κάνοντάς τον τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της.

Επιμέλεια: Θοδωρής Δημόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube