Μετά από μία διετία και… κάτι ψιλά, ο Έρικ Τεν Χαγκ αποτέλεσε παρελθόν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πληρώνοντας το μάρμαρο για την κάκιστη εκκίνηση της ομάδας την τρέχουσα σεζόν.

Μπορεί ο ίδιος να… πουλούσε, περιστασιακά, τρέλα, ωστόσο οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ο Ολλανδός απομακρύνθηκε από το «Ολντ Τράφορντ» με το κλαμπ να είναι 14ο στη βαθμολογία της Premier League και να μετρά 3/3 ισοπαλίες στη League Phase του Europa League.

Πάντως, ακόμα και σε αυτή τη ζόρικη, για τη Γιουνάιτεντ, διετία, ο 54χρονος τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει σε μερικές επιτυχίες τους «κόκκινους διαβόλους».

Μπορεί να είναι μετρημένες στα δάχτυλα, ωστόσο γράφτηκαν στην ιστορία της ομάδας και αξίζει να αναφερθούν, τώρα που η συνεργασία του με τη Γιουνάιτεντ πέρασε και αυτή στο παρελθόν…

Η πρώτη νίκη ήταν δυνατή



Η… κακή μέρα είχε φανεί από το πρωί με τον Τεν Χαγκ, καθώς στα πρώτα του ματς στον πάγκο της Γιουνάιτεντ τον Αύγουστο του 2022, είχε ηττηθεί 2-1 από την Μπράιτον και 4-0 από την Μπρέντφορντ.

Η τρίτη, ωστόσο, αποδείχτηκε και φαρμακερή. Στις 22 του μήνα, οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν υποδεχτεί τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ και με γκολ των Σάντσο και Ράσφορντ είχαν επικρατήσει 2-1. Δυνατή, όσο να 'ναι, η πρώτη νίκη του Ολλανδού στο Μάντσεστερ.

Ακόμα και αν το ματς, που έμεινε στην ιστορία απέναντι στη Λίβερπουλ, ήταν ο διασυρμός με 7-0 στο «Άνφιλντ», μερικούς μήνες αργότερα…

Τέλος στην ανομβρία



Μετά τη σεζόν 2016/17, όταν υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο είχε κατακτήσει το Europa League και το League Cup, η Γιουνάιτεντ δεν είχε κατακτήσει κανέναν τίτλο, ωστόσο μόλις στην πρώτη χρονιά του Τεν Χαγκ στον πάγκο, το κακό αυτό σερί έσπασε.

Τον Φεβρουάριο του 2023, οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν αντιμετωπίσει στον τελικό του League Cup τη Νιούκαστλ των Σαουδαράβων και με γκολ των Κασεμίρο και Ράσφορντ στο πρώτο ημίχρονο, είχαν επικρατήσει 2-0, πανηγυρίζοντας το πρώτο τους τρόπαιο μετά από μία εξαετία.

Θα ήταν ο πρώτος τίτλος εκ των δύο που θα κατακτούσε η Γιουνάιτεντ με τον Ολλανδό προπονητή στον πάγκο.



Νικητής στη… γιγαντομαχία



Πολλές φορές είχε γραφτεί τα τελευταία χρόνια ότι το Europa League έχει εξελιχτεί σε μικρό Champions League και, τον Φεβρουάριο του 2023, το είχαμε νιώσει στο πετσί μας όταν η Γιουνάιτεντ κληρώθηκε με την Μπαρτσελόνα στα playoffs του θεσμού.

Ένα ζευγάρι που μερικά χρόνια νωρίτερα απάρτιζε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τώρα αντάμωνε νωρίς νωρίς για το… φτωχικό Europa, με τον νικητή να έχει, τότε, τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Μετά το συγκλονιστικό 2-2 της Βαρκελώνης στον πρώτο αγώνα, οι Καταλανοί προηγήθηκαν με τον Λεβαντόφσκι στο «θέατρο των ονείρων», ωστόσο οι Φρεντ και Άντονι ανέτρεψαν τα δεδομένα και έστειλαν την ομάδα τους στην επόμενη φάση τελικό σκορ 2-1. Η πορεία, βέβαια, θα σταματούσε στους «8», απέναντι στη Σεβίλλη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ…

Ντόρτια και... εκτός Champions League η Λίβερπουλ



Τέλη Μαΐου 2023 και η Γιουνάιτεντ υποδέχεται την Τσέλσισε εξ αναβολής αναμέτρηση, θέλοντας νίκη για να εξασφαλίσει την επιστροφή της στο Champions League.

Οι Λονδρέζοι ήταν βαθμολογικά αδιάφοροι αλλά ποτέ δεν πρέπει να υποτιμηθούν, με τους παίκτες του Τεν Χαγκ να κάνουν πάρτι και να πετούν εκτός τετράδας τη Λίβερπουλ!

Το επιβλητικό 4-1 διαμορφώθηκε με γκολ των Κασεμίρο, Μαρσιάλ, Φερνάντες και Ράσφορντ, με τον Ζοάο Φέλιξ να μειώνει στο τέλος αλλά τη δουλειά να έχει ήδη γίνει, με τη Γιουνάιτεντ να καταγράφει ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό και συνάμα βαρυσήμαντο.



Χαλάστρα στον Κλοπ



Ο Γιούργκεν Κλοπ ήθελε να κάνει το καλύτερο δυνατό κλείσιμο στην τελευταία του σεζόν στη Λίβερπουλ, ωστόσο στο Κύπελλο Αγγλίας τα όνειρά του έσβησαν στο «Ολντ Τράφορντ».

Σε μια πραγματική ποδοσφαιρική ραψωδία, η Γιουνάιτεντ νίκησε 4-3 τους ''reds'' με γκολ στο φινάλε της παράτασης, έχοντας επιστρέψει νωρίτερα και από το 1-2, και από το 2-3.

Πρώτα τη λύτρωσε ο Άντονι στο 87', μετά ο Ράσφορντ (112') και ο Ντιαλό (120'), στον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η έκπληξη και η… παράταση ζωής


Η δεύτερη κούπα που σήκωσαν οι παίκτες της Γιουνάιτεντ στα χέρια τους υπό τις οδηγίες του Τεν Χαγκ ήταν αυτή του Κυπέλλου Αγγλίας, πριν από μερικούς μήνες.

Το πρώτο FA Cup μετά από μια οκταετία για τους «κόκκινους διαβόλους» και ίσως ένα από τα πιο γλυκά, καθώς πήραν ρεβάνς από τη συμπολίτισσα, Σίτι, για την ήττα στον τελικό του 2023.

Το 2024, λοιπόν, και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου, οι 80.000+ οπαδοί που βρέθηκαν στο Γουέμπλεϊ είδαν τους Γκαρνάτσο και Μέινου να βάζουν ζόρια στους «πολίτες», που μείωσαν στο φινάλε, αλλά δεν απέφυγαν την ήττα.

Η Γιουνάιτεντ έκανε την έκπληξη και σήκωσε το τρόπαιο, που έφερε παράταση… ζωής μερικών μηνών στον 54χρονο προπονητή, που δεν απολύθηκε το καλοκαίρι.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Έρικ Τεν Χαγκ: Δίνοντας την πιο αρνητική ερμηνεία ακόμα και στο Fergie Time

H Μπριάνα Στιούαρτ μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί: Ξόρκισε το φάντασμα της κακοποίησης που υπέστη μικρή

Βαθμοί, πρόκριση, έξτρα ευκαιρία... Τα γκολ του Τετέ είναι «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό!

Θυμίζοντας… Σερ Άλεξ: Πώς ένας άγνωστος Σουηδός έχει οδηγήσει την Αμπερντίν στο καλύτερο ξεκίνημα φέτος στην Ευρώπη!

Έρχεται… εμφύλιος στο Παρίσι: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να αγοράσει την Παρί FC σε συνεργασία με τη Red Bull!

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Γίγαντας ύψους… 1.68μ.: Πώς ο Μανώλης Σιώπης έχει βοηθήσει την επιθετική γραμμή της Εθνικής

Αλεξάντερ - Άρνολντ, η εξέλιξη: Ο πιο... all-around ποδοσφαιρικός του εαυτός

Βαγγέλης Παυλίδης: Το «step up» δεν έγινε με την Μπενφίκα, αλλά στο Γουέμπλεϊ την πιο… δύσκολη στιγμή!

Τζον Ντουράν: «Ουνάι να το γυρίσω ή απλά να ισοφαρίσω;»

TAGS: Long Form