Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση του Λουκ Σίκμα, ενός από τους ψηλούς που διακρίνονται περισσότερο για την αντίληψη και την ευφυΐα τους στο παιχνίδι. Ο 33χρονος πάουερ φόργουορντ φέρει βαριά κληρονομιά, αλλά και εξαιρετικά γονίδια, αφού ο πατέρας του είναι ένας πραγματικός θρύλος του μπάσκετ.

Ο Τζακ Σίκμα, ύψους 2,11μ., υπήρξε εμβληματική μορφή στις δεκαετίες του 1970 και 1980 στο ΝΒΑ. Όχι μόνο επειδή το 1979 συνέβαλε τα μέγιστα στο μοναδικό πρωτάθλημα που κατέκτησαν στην ιστορία τους οι Σιάτλ Σουπερσόνικς, αλλά και για την επανάσταση που έφερε στο πρωτάθλημα. Κατάφερε να φορέσει το πρώτο και μοναδικό δαχτυλίδι στην καριέρα του στη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ κι ενώ στην πρώτη είχε εκλεγεί στην πεντάδα των κορυφαίων ρούκι της χρονιάς (αν και είχε επιλεγεί μόλις στο νούμερο 8). Στα playoffs και στους τελικούς απέναντι στη Γουάσινγκτον είχε 14,8 πόντους και 11,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Ακολούθησαν επτά παρουσίες σε All Star Game και μία θέση στη δεύτερη καλύτερη αμυντική πεντάδα.



Η προσφορά του στο μπάσκετ όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερη από τα μετρήσιμα προσωπικά του επιτεύγματα. Σε μια εποχή πολύ μακρινή από τη σημερινή των Γιόκιτς, Εμπίντ και λοιπών ψηλών που σουτάρουν σαν περιφερειακοί, ο Τζακ Σίκμα ήταν πρωτοστάτης στους σέντερ που απειλούσαν από μακρινή απόσταση. Μάλιστα, εξελίχθηκε σε σουτέρ μετά από αρκετά χρόνια, καθώς στα 11 πρώτα χρόνια της καριέρας του στο ΝΒΑ είχε 7/68 τρίποντα (τα οποία καθιερώθηκαν στη λίγκα το 1979/80), αλλά τις τρεις τελευταίες σεζόν του, στους Μπακς, είχε 196/548 τρίποντα (35,7%), ποσοστό αρκετά εντυπωσιακό ακόμη και για… γκαρντ, αλλά πρωτοφανές για σέντερ.

Πέρα από την ικανότητά του στο μακρινό σουτ, ο Τζακ Σίκμα ήταν και δεινός εκτελεστής βολών, σε μια εποχή που δεν… συνηθιζόταν. Τελείωσε την καριέρα του με 84,4% στις βολές, μέτρησε ένα σερί 51 αγώνων χωρίς να αστοχήσει από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Μέσα σε όλα τα «παράσημά» του είναι και η Sikma Move, όπως «βαπτίστηκε» η ικανότητά του να παίρνει την μπάλα με πλάτη στο ποστ, να σηκώνει την μπάλα προσποιούμενος την πάσα, αλλά να σουτάρει υπό πίεση και να ευστοχεί.



Η επίδρασή του στο μπάσκετ αποτυπώθηκε από το γεγονός ότι οι Σουπερσόνικς απέσυραν τη φανέλα με το νούμερο «43», ενώ ο ίδιος μπήκε στο Hall of Fame το 2019. Ασχολήθηκε με την προπονητική ως βοηθός σε Σόνικς, Ρόκετς και Τίμπεργουλβς, ενώ το 2017 ανέλαβε ρόλο συμβούλου στους Ράπτορς με τους οποίους πανηγύρισε και το πρωτάθλημα του 2019.



Ο Λουκ δεν θα μπορούσε να πέσει μακριά από τη μηλιά, μολονότι ο πατέρας του ποτέ δεν τον πίεσε να ακολουθήσει τα βήματά του. «Ο καλύτερος τρόπος να αξιολογήσεις έναν παίκτη, είναι όταν ακούς άλλους παίκτες να λένε πως θέλουν να αγωνιστούν στο πλευρό τους», έχει δηλώσει ο Τζακ Σίκμα. Και η αλήθεια είναι πως ο Λουκ είναι από αυτούς που κάνουν τους συμπαίκτες τους ευτυχισμένους με τον τρόπο που παίζουν.

Άλλωστε και ο 33χρονος άσος είχε αποδεχτεί τον όρο πλέι μέικερ που του είχε αποδώσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας πριν από ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άλμπα. «Σωστά είπε ο κόουτς Μπαρτζώκας, θεωρώ ότι αυτός είναι ο ρόλος μου και πρέπει να είμαστε ίσοι όλοι στην ομάδα. Έχω ρόλο πλέι μέικερ. Την θέση "4", νομίζω ότι ίσως κάποιοι την φαντάζονται διαφορετικά, αλλά το ότι παίζω πλέι μέικερ, είναι κάτι που περιλαμβάνει τον ρόλο μου σε αυτήν την ομάδα».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube