Η πρόσφατη ιστορία της Λιλ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πρόκειται για μια ομάδα που έφτασε μια ανάσα από το χείλος του γκρεμού, αλλά τελικά όχι απλά δεν... γονάτισε αλλά κατάφερε να ορθώσει ανάστημα και να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Η φετινή σεζόν πέρασε από... χίλια κύματα για τη Λιλ. Έφτασε μια ανάσα από το να «πνιγεί» στα χρέη της. Τελικά, όχι απλά κατάφερε να βγάλει το κεφάλι πάνω από το... νερό, αλλά και να κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Γαλλία αφήνοντας πίσω της την ζάμπλουτη Παρι Σεν Ζερμέν!

Ψάχνοντας για «συμπαίκτη» στο ιδιοκτησιακό καθεστώς


Τον περασμένο χρόνο οι άνθρωποι της Λιλ προσέλαβαν έναν επαγγελματία γραφίστα ώστε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ενημερωτικό δελτίο, το οποίο είχε σκοπό να προσελκύσει κάποιον επενδυτή. Το έγγραφο αυτό πέρασε από τα χέρια δεκάδων ανθρώπων του χρηματοοικονομικού τομέα: Από τραπεζίτες, επενδυτές ιδιωτικών μετοχών, δικηγόρους, διαπραγματευτές, μεσάζοντες. Προσπάθησαν να πλησιάσουν μια ιδιαίτερα πλούσια αγορά, ανθρώπους με τεράστια χρήματα από πίσω τους, αλλά και «άκυρους» με το ποδόσφαιρο.




Πόνταραν πάνω σε αρκετά και σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν την πόλη του Λιλ, αλλά και την ομάδα. Το Λιλ είναι ένα μέρος που συνδέεται με Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ. Βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Γαλλίας, όπου εδρεύουν δεκάδες εταιρείες της χώρας. Ο πληθυσμός του είναι 2 εκατ. άνθρωποι, με το 1/3 αυτών να είναι ηλικίας 20 ετών και κάτω! Η ομάδα από τη μεριά της έχει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, αλλά και ένα εξαιρετικό προπονητικό κέντρο στο Luchin. 

«Οι ποδοσφαιριστές είναι σαν το κρασί, αξίζουν περισσότερα χρήματα με τα χρόνια»


Όλα τα παραπάνω ήταν μέσα στο έγγραφο. Όπως και κάτι ακόμα, που ανέβαζε τον πήχη. Οι ξακουστές ακαδημίες της Λιλ, απ' όπου κάθε χρόνο βγαίνουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που πωλούνται ή αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα. Οι άνθρωποι της ομάδας είχαν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στις ακαδημίες, με την συμβολή του Πορτογάλου, Λουίς Κάμπος, που είναι... εξπέρ στην ανάδειξη ταλέντων, να έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία.

Ποδοσφαιριστές όπως οι Φαμπίνιο, Μπακαγιόκο, Μπερνάρντο Σίλβα, Λεμάρ, Μεντί, Πεπέ, Σουμαρέ, Οσιμέν, Μαρσιάλ και Εμπαπέ φέρουν τη δική του υπογραφή. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο ελάχιστα την συγκεκριμένη δουλειά. «Οι ποδοσφαιριστές είναι σαν το κρασί, αξίζουν περισσότερα χρήματα με τα χρόνια», είναι το... μότο του και το ακολουθεί πιστά. Δεν έχει μάλλον άδικο.




Η αξία του συλλόγου, βάσει των ποδοσφαιριστών που διέθετε, έφτανε τα 420 εκατ. δολάρια σύμφωνα με ορισμένους ενδιαφερόμενους και εκτιμητές. Παρόλα αυτά, η πραγματική αξία για τους ανθρώπους της Λιλ και όσους βρίσκονταν κοντά στην ομάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Γνώριζαν, πως το μελλοντικό τους πλάνο και η διαρκή παραγωγή ποδοσφαιριστών από τα «σπλάχνα» τους μπορεί να τους αποφέρει πολλά περισσότερα χρήματα. Εφόσον οι ποδοσφαιριστές που είχαν «κυκλώσει» είχαν την αναμενόμενη βελτίωση, η αξία της ομάδας έφτανε το... τρελό ποσό του 1 δις. δολαριών!

Ο Κάμπος είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε τη Μονακό, που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League το 2017 και στη συνέχεια... πούλησε τα μεγαλύτερα αστέρια της για περίπου μισό δις ευρώ! 

Το πλάνο του Κάμπος για «νέους» Εμπαπέ-Φαμπίνιο που κατέρρευσε!


O Λουίς Κάμπος κουβαλάει μεγάλη ιστορία... Είναι ο άνθρωπος, όπως προείπαμε, που έφτιαξε την Μονακό και έβγαλε τους Εμπαπέ, Φαμπίνιο, Λεμάρ μεταξύ άλλων αλλά και ο δημιουργός της Λιλ τις τελευταίες σεζόν. Ειδικότητά του το σκάουτινγκ και η ανεύρεση ποδοσφαιριστών που μπορούν να εξελιχθούν, να κάνουν τη διαφορά, να αποκτηθούν με μικρα ποσά και να πωληθούν με πολλά εκατομμύρια. 

Το 2019 ο Πεπέ πήγε με 80 εκατ. ευρώ στην Άρσεναλ, ο Λεάο με 30 εκατ. ευρώ στη Μίλαν και ο Μέντες με 22 εκατ. ευρώ στη Λιόν. Τα έσοδα ήταν κατά 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα έξοδα! Μία χρονιά αργότερα, τα έσοδα αυξήθηκαν κι άλλο αφού ήταν περισσότερα κατά σχεδόν 60 εκατ. ευρώ. Έβαλε στα ταμεία της 70 εκατ. ευρώ από τη μετακίνηση του Οσιμέν στη Νάπολι και άλλα 26 εκατ. ευρώ από αυτή του Μαγκαλιάες στην Άρσεναλ. Μιλώντας πάντα για τις καλές πωλήσεις της Λιλ, αφού είχε και μικρότερες.




Ο Κάμπος συνέχιζε το παιδομάζωμά του τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζοντας πλάνο για... νέους Εμπαπέ, Φαμπίνιο και Λεμάρ. Αυτή τη φορά όχι στη Μονακό, αλλά στη Λιλ. Το πλάνο δεν πέτυχε, όμως. Όχι γιατί ο Κάμπος δεν βρήκε καλά ονόματα, αλλά γιατί η πανδημία έριξε τις μετοχές των ποδοσφαιριστών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το μπάτζετ μειώθηκε δραματικά, η Λιλ άρχισε να χάνει έσοδα και οι μετοχές να πέφτουν. Τα έξοδα ανέβηκαν και τα χρέη παρέμεναν σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες του Λουίς Κάμπος. Αν εξαιρέσει κανείς φέτος τα 27 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην Γάνδη για τον Τζόναθαν Ντέιβιντ, άλλα μεγάλα ποσά δεν δόθηκαν. Φρόντισε να βρει νεαρούς ελεύθερους ποδοσφαιριστής και πήρε δύο παίκτες έμπειρους κομβικούς για τα αποδυτήρια. Τον Ορέστη Καρνέζη για τρίτο τερματοφύλακα, αλλά και τον Μπουράκ Γιλμάζ. Ο Τούρκος φορ αποδείχτηκε λίρα εκατό και είναι αυτός που πήρε από το χέρι τη Λιλ με 15 γκολ και 5 ασίστ.





Η παραλίγο πτώχευση λόγω της πανδημίας και η... σανίδα σωτηρίας


Τα οικονομικά δεδομένα για τις γαλλλικές ομάδες δεν είναι τα καλύτερα δυνατά στην εποχή της πανδημίας. Αν εξαιρέσει κανείς την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ακόμη δεν έχει κάποιο θέμα λόγω των... άπειρων χρημάτων του Νασέρ Αλ Κελαϊφί, οι υπόλοιποι σύλλογοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός πως τα έσοδα από τα τηλεοπτικά την περασμένη σεζόν ήταν μειωμένα, αφού το πρωτάθλημα διακόπηκε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η συμφωνία για τη νέα, φετινή, σεζόν είχε καταρρεύσει, τα χρήματα που θα έβαζαν στα ταμεία τους οι ομάδες ήταν λιγότερα, ενώ έσοδα από εισιτήρια δεν υπήρχαν αφού ο κόσμος λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να πάει στα γήπεδα. 

Τα πράγματα άρχιζαν να γίνονται δύσκολα για την Λιλ, το D.N.C.G (ένα ειδικό σώμα που επιβλέπει τα οικονομικά δεδομένα των συλλόγων της Γαλλίας) είχε τιμωρήσει αρκετές φορές την ομάδα για τις «ζημιες» και τα χρωστούμενα, ενώ απειλήθηκε ακόμη και με υποβιβασμό. Η μόνη διέξοδος για την ομάδα ήταν η πώληση των καλύτερων ποδοσφαιριστών της και η απόκτηση άλλων νεαρών με προοπτικές εξέλιξης που θα έφενε ο Κάμπος. Το καλοκαίρι του 2019 μπήκαν 180 εκατ. στα ταμεία της Λιλ, με την πώληση του Πεπέ στην Άρσεναλ να είναι μία από αυτές που έφεραν έσοδα. Παρόλα αυτά, η Λιλ συνέχιζε να μοιάζει «πνιγμένη» στα χρέη της. Τη σεζον 2018-19 είχε απώλειες ύψους 70 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη ξεπέρασαν τα 100 εκατ.!  




Τα οικονομικά δεδομένα για την Λιλ είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, με τον Χέραρντ Λόπες, πρώην αφεντικό της ομάδας, να προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Τον περασμένο Δεκέμβριο ταξίδεψε στο Λονδίνο και συναντήθηκε με τους δύο βασικούς πιστωτές της Λιλ, την JP Morgan και την Elliott Management. Ο Λόπες προσπάθησε να κάνει μια συμφωνία με τις δύο εταιρείες για την αποπληρωμή του χρέους των 140 εκατ. ευρώ, προτείνοντας μια πενταετή χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, αλλά και τη συμμετοχή ενός επενδυτή από τη Μέση Ανατολή. Ο Λόπες έκανε τα πάντα για να μην παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και να μην αφήσει την Λιλ στα... κρύα του λουτρού. Μιλούσε συνεχώς και με τον Κριστιόφ Γκαλτιέ, τεχνικό της Λιλ που έφερε ο ίδιος στην ομάδα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να του αφιερώσει δημόσια τη νίκη επί της Ντιζόν στις 16 Δεκεμβρίου.




Παρά τις προσπάθειές του, ο Λόπες δεν κατάφερε να πείσει τους πιστωτές και αποχώρησε από το σύλλογο. Ποιο ήταν αυτό; Η εταιρεία Callisto Sporting SARL, θυγατρική μιας εταιρείας επενδύσεων που ονομάζεται Merlyn Partners. Αμφότερες με έδρα το Λουξεμβούργο και... αφεντικό τον Μάαρτεν Πίτερμαν, πρώην στέλεχος της JP Morgan, θέλοντας να εξυγιάνουν τον γαλλικό σύλλογο. Με μπροστάρη και πρόεδρο της Λιλ τον Ολιβιέ Λετάνγκ, πλέον. Εάν δεν ήταν η πανδημία, πάντως, ο Λόπες θα είχε πάρει την πίστωση χρόνου που ζητούσε. Με τη σημερινή κατάσταση, όμως, και τα υπάρχοντα δεδομένα, φαινόταν πως δεν μπορούσε να εγγυηθεί με ασφάλεια πως θα προχωρούσε στην αποπληρωμή του χρέους. 

Η αποχώρηση του Κάμπος και οι νέοι ρόλοι στη Λιλ


Η νέα διοίκηση έφερε και αλλαγές στον γαλλικό σύλλογο. Ο πρώτος που αποχώρησε όπως είναι λογικό ήταν ο πρόεδρος, Λόπες. Τον ακολούθησε ο... διπλανός του Λουίς Κάμπος, που είχε έρθει με τις ευλογίες του. Ο Κάμπος διαθέτει την εταιρεία Victory Soccer, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην Scoutly του Λόπες. Κάπως έτσι συνδέονται οι δυο τους. Ο Κάμπος δεν μπορούσε να πάει σε κάποιον άλλον σύλλογο παρότι το όνομά του είχε ακουστεί για την Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων και ο μόνος δρόμος ήταν η αποχώρησή του από τη Λιλ. Από τον Οκτώβριο και μετά όταν είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για την μεταβίβαση των μετοχών του συλλόγου, ο Κάμπος δεν είχε πατήσει το πόδι του καν στο Λιλ δείχνοντας τις προθέσεις του.




Η Merlyn Partners πήρε τα ηνία και άρχισε τις αλλαγές. Ο Ολιβιέ Λετάνγκ ανέλαβε την προεδρία, πήρε από κοντά τους συνεργάτες του και άρχισε να αποδεσμεύει αυτούς που εργάζονταν με την προηγούμενη διοίκηση. Μία από τις κινήσεις του ήταν και η πρόσληψη του Σιλβέν Αρμάντ στη θέση του αθλητικού συντονιστή τον περασμένο Ιανουάριο, ποντάροντας στη δουλειά που είχε κάνει ο 40χρονος τα προηγούμενα χρόνια στη Ρεν

Ανάσα από πρωτάθλημα, Champions League και... νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο


Το πρωτάθλημα ήρθε στο Λιλ μετά από 11 χρόνια! Άπαντες πανηγυριζουν για την απίθανη και απρόσμενη επιτυχία. Μια ομάδα που έφτασε ένα βήμα από την πτώχευση, που πνίγεται στα χρέη της αλλά κατάφερε να ορθοποδήσει και να κατακτήσει τον τίτλο. Να βγάλει το κεφάλι πάνω από τη στάθμη του νερού, να γλιτώσει το... πνίξιμο από τα χρέη. 

Την περασμένη σεζόν η Λιλ ήταν η 5η ομάδα σε έσοδα από τα τηλεοπτικά στην Ligue 1. Η Παρί Σεν Ζερμέν πήρε 60 εκατ. ευρώ, με τις Λιόν (48), Μαρσέιγ (47), Σεντ Ετιέν (40) να παίρνουν περισσότερα. Οι «λιλουά» από τη μεριά τους πήραν 38 εκατ. ευρώ!

Αυτό το πρωτάθλημα αναμένεται να είναι κομβικό. Όχι γιατί θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ligue 1, αφού καλώς ή κακώς η Παρί Σεν Ζερμέν θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Θα βοηθήσει την Λιλ να μειώσει το χρέος της και να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Διότι η Λιλ αναμένεται να εξασφαλίσει μια θέση στους ομίλους του Champions League και να έχει σίγουρα έσοδα, θα λάβει χρήματα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ το νέο της τηλεοπτικό συμβόλαιο θα αποφέρει περισσότερα εκατομμύρια ευρώ ως πρωταθλήτρια.



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube