Τα τελευταία χρόνια βολοδέρνει μεταξύ Β' και Γ' κατηγορίας στη Γερμανία, ωστόσο πριν από 30 χρόνια, η Καρλσρούη ήταν στα καλύτερά της και μετείχε και στην Ευρώπη.

Έχοντας τερματίσει στην 6η θέση της Bundesliga τη σεζόν 1992/93, η ομάδα του Βίνφριντ Σάφερ εξασφάλισε το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο της ιστορίας της και μάλιστα θα έφτανε πολύ μακριά.

Βλέπετε, η συνάντηση με την έμπειρη Αϊντχόφεν στον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA δεν πτόησε την παρέα του Όλιβερ Καν, του Σλάβεν Μπίλιτς και του Γενς Νοβότνι, που επικράτησε 2-1 εντός έδρας στο πρώτο ματς και στη συνέχεια απέσπασε ισοπαλία, 0-0, στην Ολλανδία.



Τα πράγματα πάντως θα ήταν ζόρικα, θεωρητικά πάντα, και στην επόμενη φάση, καθώς η κληρωτίδα έφερε στο διάβα της Καρλσρούης τη Βαλένθια.

Η ήττα με 3-1 από την ομάδα του Γκους Χίντινκ στο «Μεστάγια» φάνηκε φυσιολογική, με τους Γερμανούς να καλούνται να κάνουν την υπέρβαση για να ανατρέψουν τα δεδομένα στη ρεβάνς που ήταν προγραμματισμένη ακριβώς 30 χρόνια πριν, στις 2 Νοεμβρίου του 1993.

Η αποστολή έμοιαζε και ήταν πολύ δύσκολη. Άλλωστε στη Βαλένθια, οι παίκτες του Σάφερ είχαν καταφέρει να μαζέψουν το εις βάρος τους σκόρ μόλις στο 80', με γκολ του Έντγκαρ Σμιτ.



Ο 30χρονος τότε φορ όμως, θα έκανε πράματα και θάματα στη ρεβάνς, εξασφαλίζοντας το παρατσούκλι... Euro-Daddy!

Βλέπετε, το Wildparkstadion θα εξελισσόταν σε τόπο μαρτυρίου για τις «νυχτερίδες», που μέχρι το ημίχρονο θα έβλεπαν το σκορ να ξεφεύγει στο 3-0 από δύο γκολ του Σμιτ σε ένα πεντάλεπτο (29', 34') και ένα του Σίτερλε (37')!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το ίδιο μοτίβο, καθώς στο 46' ο Σμάροφ έκανε το 4-0, με τον Σμιτ να αναλαμβάνει δράση εκ νέου και να σημειώνει άλλα δύο τέρματα στο 59' και στο 63'!



Επιστροφή πλέον δεν υπήρχε για τους Βαλενθιάνους. Στο 90', ο Μπίλιτς έβαλε το κερασάκι στην τούρτα για το 7-0, με τον δημοσιογράφο, Γιοργκ Ντάλμαν, να εξυμνεί την εμφάνιση της KSC στη μετάδοση από το Sat.1.

«Είναι απίστευτο, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Θα τρελαθούμε εδώ! Πόσο υπέροχο μπορεί να είναι το ποδόσφαιρο, πόσο ωραία η Ευρώπη. Αγαπητή Καρλσρούη, ευχαριστούμε» ξεφώνιζε μετά το έκτο γκολ, σε μια βραδιά που θα έμενε στην ιστορία ως το θαύμα του Wildpark – Wunder vom Wildpark.

Η πορεία των Γερμανών θα σταματούσε αρκετά μετά τη θαυματουργή νύχτα της επτάρας. Στην επόμενη φάση, θα απέκλειαν και την Μπορντό, η οποία θα νικούσε 1-0 εντός έδρας αλλά θα λύγιζε και αυτή στη Βάδη-Βυρτεμβέργη με 3-0, σε ένα ματς όπου ο απίθανος Σμιτ θα έβαζε άλλα δύο τέρματα!

Αντίπαλος στα προημιτελικά, η Μποαβίστα, που είχε αφήσει εκτός τον ΟΦΗ στους «16» αλλά θα έβλεπε την Καρλσρούη να παίρνει το 1-1 στην Πορτογαλία και τη νίκη, 1-0, στη ρεβάνς.



Εντέλει, το έπος της Eurofighter, όπως την αποκάλεσαν τη χρονιά εκείνη, θα σταματούσε στην τετράδα ενάντια στη Ζάλτσμπουργκ, με τους Αυστριακούς να μην νικούν τους Γερμανούς αλλά να προκρίνονται χάρη στο εκτός έδρας γκολ (0-0, 1-1).

Η Καρσλρούη θα μετείχε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις επόμενες χρονιές, ποτέ όμως δεν θα έφτανε ξανά τόσο μακριά. Οι μνήμες όμως από τους μαχητές της Ευρώπης του Σάφερ και του γκολτζή Σμιτ, που θα τερμάτιζε στην πρώτη θέση των σκόρερ του θεσμού μαζί με τον σπουδαίο Ντένις Μπέργκαμπ με οκτώ γκολ, θα μείνουν για πάντα ζωντανές στη γερμανική πόλη των 300.000 κατοίκων.

Κι ας έφυγαν ο Σμιτ, ο Καν, ο Μπίλιτς και ο Νοβότνι, κι ας ήρθαν υποβιβασμοί και άσχημες μέρες...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube