Στις 25 Απριλίου του 1947, είδε το φως της ημέρας, στο Άμστερνταμ, ένας άνθρωπος, ο οποίος θα έγραφε αργότερα τη δική του ιστορία και θα γινόταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Ο Γιόχαν Κρόιφ!

Πολύ νωρίς εντάχθηκε στις ακαδημίες του Άγιαξ, καθώς το σπίτι του ήταν πολύ κοντά στο γήπεδο και «κόλλησε» όπως ήταν φυσικό το «μικρόβιο» της μπάλας.

Από το 1964, όταν και άρχισε να αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα του «Αίαντα», μέχρι το 1973, θα αφήσει το δικό του στίγμα και πάντα θα θεωρείται «παιδί» του ολλανδικού συλλόγου. Ο τρόπος παιχνιδιού του... επαναστατικός. Καθιέρωσε το γνωστό «total football», το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής αργότερα. Έπαιζε σε όλο τον αγωνιστικό χώρο, προκαλώντας πρόβλημα στον αντίπαλο. Το 1973, όταν αποχωρίζεται για λίγο τον αγαπημένο του Άγιαξ για να αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα, έχει κατακτήσει πολυάριθμους τίτλους και έχει ήδη βάλει τη δική του υπογραφή.

Συνεχίζει την πορεία του με τους «μπλαουγκράνα», όπου θα αγωνιστεί για πέντε χρόνια. Από την πρώτη του κιόλας χρονιά, πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που είχε να συμβεί στην καταλανική ομάδα 14 ολόκληρα χρόνια.

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι απλό. Το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο», είχε πει μεταξύ άλλων.



Από το 1979 μέχρι και το 1981 αγωνίζεται σε δυο ομάδες της Αμερικής, κάνοντας και ένα μικρό πέρασμα από την Λεβάντε και ύστερα μέχρι το 1983 επιστρέφει στο Άμστερνταμ και στον Άγιαξ. «Κρεμάει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1984 σε ηλικία 37 ετών, αγωνιζόμενος στην Φέγενορντ.

Ωστόσο, όπως ήταν λογικό για τον Κρόιφ, ο οποίος... ζούσε για την μπάλα, δεν θα μπορούσε να αποχωριστεί εντελώς την στρογγυλή θεά. Το 1986 επιστρέφει στον αγαπημένο του Αίαντα, από την θέση του προπονητή αυτή την φορά, μένει για δυο χρόνια και αναλαμβάνει την Μπαρτσελόνα, από το 1988 έως το 1996.

Ο Κρόιφ θεωρούσε ότι πρέπει κάθε παίκτης του να είναι ταπεινός και απλός και ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να μάθει και να βελτιωθεί. Το 2009 μέχρι το 2013 αναλαμβάνει την εθνική Καταλονίας. Ως προπονητής κατέκτησε Πρωτάθλημα Ολλανδίας, Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, Πρωτάθλημα και Σούπερ Καπ Ισπανίας, Κύπελλο Ισπανίας, Κύπελλο Πρωταθλητριών, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε την χρυσή μπάλα τρεις φορές (1971, 1973, 1974) ενώ αναδείχθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και Νο2 παγκοσμίως πίσω από τον Πελέ.

Στις 24 Μαρτίου του 2016, ο «ιπτάμενος Ολλανδός» με το νούμερο 14 στην πλάτη, «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 68 ετών, αφού νικήθηκε από τον καρκίνο.

Ο άνθρωπος που άλλαξε... ολοκληρωτικά τα πράγματα στον τρόπο παιχνιδιού, με το επαναστατικό του στίγμα, με τις ιδιομορφίες του, ο οποίος «μάγευε» κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στην ιστορία του ποδοσφαίρου, άφησε το άθλημα χωρίς την κομβική παρουσία του. Άφησε, όμως, και πολλούς… μαθητευόμενους του για να συνεχίσουν τη «διδασκαλία» του και να δείξουν στον κόσμο την ομορφιά του ποδοσφαίρου.

«Είμαι πρώην παίκτης, πρώην τεχνικός διευθυντής, πρώην προπονητής, πρώην μάνατζερ, πρώην επίτιμος πρόεδρος. Μια όμορφή λίστα που δείχνει ότι όλα έχουν ένα τέλος».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται