Δίδαγμα πρώτο
Τα περί καλού κλίματος καλό είναι να τα αφήσουμε όλοι στην άκρη. Και οι δημοσιογράφοι και οι παράγοντες της ΕΠΟ και οι ποδοσφαιριστές που τα επαναλαμβάνουν με ύφος θυμωμένο όταν προσέρχονται στις καθιερωμένες συνεντεύξεις τύπου. Ειδικά εκείνοι που μιλούν για το καλό κλίμα και μετά τηλεφωνούν σε μάνατζερ, κολλητούς και δημοσιογράφους για να τους πληροφορήσουν αναλυτικά για κάθε επεισόδιο.
Δίδαγμα δεύτερο
Δεν ωφελεί σε τίποτα το κυνήγι μαγισσών σχετικά με το ποιος το είπε πρώτος ποιος το έγραψε πρώτος και πάει λέγοντας. Αφού είναι διαπιστωμένο ότι δεν υπάρχουν στεγανά καλύτερα να υπάρχει ενημέρωση από το γραφείο τύπου της ομοσπονδίας ώστε τα πράγματα να λέγονται και να γράφονται στην πραγματική τους διάσταση.
Δίδαγμα τρίτο
Δυστυχώς η φωτιά που άναψε στο παιχνίδι κυπέλλου έχει ακόμα άσβεστη φλόγα. Η δημόσια συγνώμη του Κώστα Κατσουράνη από τη στιγμή που δεν συνοδεύτηκε με μία δημόσια αποδοχή της από τον Γιάννη Μανιάτη φανέρωνε καθαρά ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.
Δίδαγμα τέταρτο
Οι περισσότεροι διεθνείς αν και αναγνωρίζουν ότι για τα γεγονότα της Τούμπας πρώτος ήρξας χειρών αδίκων ο Κώστας Κατσουράνης, καταλογίζουν στον Μανιάτη ευθύνες διότι δεν παίρνει μια πρωτοβουλία να κλείσει το θέμα. Θεωρούν μάλιστα ότι ο Μανιάτης καθορίζει την συμπεριφορά του στο θέμα αυτό όχι με δική του πρωτοβουλία αλλά κατόπιν υποδείξεων της ομάδας του.
Δίδαγμα πέμπτο
Διόλου μας ενδιαφέρει αν ο Μανιάτης, ο Τζαβέλας, ο Κατσουράνης και οποιοιδήποτε άλλοι διεθνείς αγαπιούνται μεταξύ τους. Οι αγάπες είναι για τις οικογενειακές φωτογραφίες που βλέπαμε παλιά στις τραπεζαρίες. Μας ενδιαφέρει να συνεργάζονται μεταξύ τους μέσα στο γήπεδο σαν μεγάλα παιδιά που είναι είτε γιατί έτσι αισθάνονται επειδή φορούν την φανέλα με το εθνόσημο είτε γιατί υπολογίζουν πόσο θα αυξηθεί ο τραπεζικός λογαριασμός τους.
Δίδαγμα έκτο
Μόνο ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ τους μακριά από παρέες ομαδοποιήσεις και λοιπά ο Γιώργος Καραγκούνης. Χωρίς αυτόν τα “οικογενειακά δράματα” θα ήταν πολυ περισσότερα.
Ας αφήσουμε τώρα κατά μέρος τα διδάγματα και ας πάμε στα συμπεράσματα. Δεν συμβαίνουν μόνο στην εθνική μας τέτοια περιστατικά απλώς εδώ στην Ελλάδα με ευθύνη πρώτα απ’ όλα ημών των δημοσιογράφων έχουμε αναγάγει το “οικογενειακό κλίμα” σε αγωνιστική αρετή. Κάναμε λάθος και οφείλουμε να το παραδεχτούμε.