Για μία ακόμα σεζόν, η Άλμπα Βερολίνου θα ξεκινήσει τη regular season ως το… φαβορί για βρεθεί στην τελευταία θέση. Πέρσι πανηγύρισε μόλις 5 νίκες σε 34 παιχνίδια και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βρέθηκε… μια ανάσα από τον υποβιβασμό της στο EuroCup, παραμένοντας τελικά στην Ευρωλίγκα λόγω της επιλογής της Βαλένθια να αγωνιστεί στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Με πολύ περιορισμένο μπάτζετ, η ομάδα της γερμανικής πρωτεύουσας έχασε δύο από τους σημαντικότερους παίκτες της (Στέρλινγκ Μπράουν και Γιοχάνες Τίμαν), κάνοντας παράλληλα μόλις δύο προσθήκες στο ρόστερ της. Τον πολλά υποσχόμενο Τρέβον Γουίλιαμς από την Ουλμ και τον Αυστραλό, Γουίλ ΜακΝτόουελ-Γουάιτ, ο οποίος στα 26 του αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη, αφήνοντας τη χώρα του και την NBL και τους New Zealand Breakers.

Ο 49χρονος Ισπανός, Ίσραελ Γκονθάλεθ, θα κάτσει για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν στον πάγκο της, έχοντας πάρει το χρίσμα του πρώτου προπονητή το 2021 και έχοντας τον ρόλο του βοηθού από το 2017. Χωρίς πολλές αλλαγές στο ρόστερ του, το φετινό καλοκαίρι είχε τη δυνατότητα να «δέσει» την ομάδα του, την προσπάθειά του να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τα (απογοητευτικά για την ομάδα του) προηγούμενα χρόνια.

Απέκτησε: Τρέβιον Γουίλιαμς (Ουλμ), Γουίλ ΜακΝτόουελ-Γουάιτ (New Zealand Breakers).

Αποχώρησαν: Γιοχάνες Τίμαν (Gunma Thunders, Κίνα), Κρέσιμιρ Νίκιτς (Ζαμόρα), Στέρλινγκ Μπράουν (Παρτίζαν).

Μεγάλο ατού: Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε κάποιο στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί ως ατού για τη φετινή Άλμπα. Στα θετικά, το ότι έχει αρκετούς νεαρούς παίκτες με πολλές προοπτικές εξέλιξης, πεινασμένοι για να δείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας.



Μεγάλη αδυναμία: Η έλλειψη ποιότητας και εμπειρίας. Το ρόστερ της είναι για μία ακόμα σεζόν και κατά γενική ομολογία αδύναμο, αφού σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, στην οποία τερμάτισε τελευταία με μόλις 5 νίκες σε 34 παιχνίδια, προχώρησε σε μόλις δύο προσθήκες, ενώ έχασε και τους Τίμαν, Μπράουν, οι οποίοι πέρσι αποτέλεσαν δύο από τις ποιοτικότερες λύσεις της.

Πολυτιμότερος παίκτης: Ο Γκαμπριέλε Προτσίντα. O 22χρονος Ιταλός small forward ετοιμάζεται για την τρίτη του σεζόν στην ομάδα του Βερολίνου έχοντας κάνει ως τώρα σταθερά βήματα προόδου και δείχνοντας ότι αποτελεί έναν από τους παίκτες που θα τραβάει πάνω του τα βλέμματα, φέτος, αλλά και στα επόμενα χρόνια. Τόσο από εκείνον, όσο και από τον επίσης νεαρό και συμπατριώτη του Σπανιόλο, οι φίλοι της Άλμπα περιμένουν πολλά.



Πιθανή «αποκάλυψη»: Ο Τρέβιον Γουίλιαμς αποκτήθηκε ως ο βασικός σέντερ της Άλμπα για τη νέα σεζόν και μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό το (κατά γενική ομολογία μέτριο) ρόστερ. Στα 24 του, μετακόμισε στην Ευρώπη και στη Γερμανία το περσινό καλοκαίρι, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει φορώντας τη φανέλα της Ουλμ. Έχοντας 14.8 πόντους, 8.9 ασίστ, αλλά και 3 ασίστ ανά μέσο όρο στα παιχνίδια που αγωνίστηκε, ο ύψους 2.06μ. Αμερικανός μπορεί να αποτελέσει την «αποκάλυψη» της Άλμπα!

Μεγαλύτερο ερωτηματικό: Το πώς θα μπορέσει να παρουσιάσει βελτίωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν, κατά τη διάρκεια των οποίων αρκέστηκε σε ρόλο κομπάρσου.



Πρόβλεψη: Δύσκολα θα δούμε την Άλμπα να παρουσιάζει κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Για ακόμα ένα καλοκαίρι, το περιορισμένο της μπάτζετ δεν της επέτρεψε να ενισχύσει το ρόστερ όσο χρειάζεται για να γίνει ομάδα που θα μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη δεκάδα και έτσι περιμένουμε να βρεθεί ξανά στις τελευταίες θέσεις.

Ρόστερ:
1. Γκαμπριέλε Προτσίντα (Ιταλός)-G/F-1.98μ.-22 χρ.
2. Ντόριαν Γκρόσμπερ (Λουξεμβούργο)-F-1.97μ.-18χρ.
3. Ματέο Σπανιόλο (Ιταλός)-G-1.93μ.-21 χρ.
5. Γιάννι Βέτζελ (Νεοζηλανδός)-F/C-2.08μ.-28 χρ.
6. Μάλτε Ντέλοφ (Γερμανός)-G/F-1.98μ.-23 χρ.
7. Γουίλ ΜακΝτόουελ-Γουάιτ (Αυστραλός)-G-1.96μ.-26 χρ.
9. Γιόνας Μάτισεκ (Γερμανός)-G-1.95μ.-24 χρ.
10. Τιμ Σνάιντερ (Γερμανός)-PF-2.08μ.-27 χρ.
11. Ματ Τόμας (Αμερικανός)-SG-1.91μ.-30 χρ.
14. Λίνους Ρουφ (Γερμανός)-C-2.11μ.-19 χρ.
15. Μάρτιν Χέρμανσον (Ισλανδός)-G-1.90μ.-30 χρ.
18. Ζίγκα Σάμαρ (Σλοβένος)-PG-1.97μ-23 χρ.
19. Λουίς Ολίντε (Γερμανός)-F-2.05μ.-26 χρ.
21. Κριστ Κουμάντζι (Τσαντ)-C-2.24μ.-28 χρ.
22. Άμον Ντόρις (Γερμανός)-PF-2.10μ.-18χρ.
25. Ελίας Ραπίκ (Γερμανός)-G/F-2μ.-20 χρ.
34. Τζάστιν Μπιν (Αμερικανός)-F-2.01μ.-27 χρ.
50. Τρέβιον Γουίλιαμς (Αμερικανός)-C-2.06μ.-24 χρ.
Προπονητής: Ίσραελ Γκονθάλεθ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube