Η ποδοσφαιρική κανονικότητα επιστρέφει, μετά την διακοπή των εθνικών ομάδων και η Stoiximan Super League επανέρχεται για την 8η αγωνιστική και στο πρόγραμμα ξεχωρίζει σαφώς το ντέρμπι των «Δικεφάλων».

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ για μία αναμέτρηση που το διακύβευα της είναι η κορυφή της βαθμολογίας. Οι δύο ομάδες έχουν πραγματοποιήσει ένα πανομοιότυπο άτσαλο ξεκίνημα στη χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα. Παρά τις ομοιότητες που παρουσιάζουν έχουν μία βασική διαφορά η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και η λεπτομέρεια που ίσως κρίνει το μεταξύ τους ντέρμπι.

Η Ένωση στα 11 παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής έχει βρει συνολικά 21 γκολ, εκ των οποίων τα εννιά έχουν προέλθει από τα σέντερ φορ της (6 Γκαρσία, 2 Πιερό και 1 Τσούμπερ στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης). Ενώ από την ακριβώς αντίθετη πλευρά οι Θεσσαλονικείς σε 15 αναμετρήσεις έχουν βρει δίχτυα 31 φορές, όμως μόλις δύο από αυτά προήλθαν από τον επιθετικό της ομάδας (1 Τισουντάλι και 1 Τσάλοφ).



Όταν το καλοκαίρι η ΑΕΚ ξεκίνησε να πραγματοποιεί το ένα μεταγραφικό «μπαμ» μετά το άλλο και ενώ δεν προχώρησε σε καμία πώληση παίκτη ήταν ξεκάθαρο πως θα έχει ένα υπερπλήρες ρόστερ και ειδικά στην επιθετική της γραμμή. Ο Ματίας Αλμέιδα έχει κληθεί ξαφνικά να διαχειριστεί μία ομάδα με άκρως ποιοτικούς παίκτες και με την δυνατότητα των πέντε αλλαγών ο Αργεντινός μπορεί να το κάνει με αρκετή επιτυχία.

Ακόμη και έτσι όμως η ΑΕΚ φαίνεται πως εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των σέντερ φορ της για να μπορεί να παίρνει τα παιχνίδια με τους περιφερειακούς της ακόμη να μην έχουν βρει τον καλό τους εαυτό μπροστά από την εστία. Σε αυτό σίγουρα θα έχει επηρεάσει και η προσθήκη του Πιερό, καθώς με έναν επιθετικό που γεμίζει με τέτοιον τρόπο την αντίπαλη περιοχή οι σέντρες μπήκαν ακόμη περισσότερο στο παιχνίδι της ομάδας, με αποτέλεσμα να «χάνονται» οι υπόλοιποι που δεν μπορούσαν να βρεθούν στην κατάλληλη θέση για να εκτελέσουν.

Βλέπουμε όμως πως όταν ο σέντερ φορ της ομάδας έχει… ρέντα τότε η Ένωση καθαρίζει τα παιχνίδια, με το πλέον κατάλληλο παράδειγμα να αποτελεί το «αθηναϊκό» ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, εκεί που ο Πιερό έβαλε τις βάσεις για μία σπουδαία νίκη μέσα στην OPAP Arena (2-0, 29/09). Για μία ομάδα που δημιουργεί όσες φάσεις όσες η ΑΕΚ είναι κρίσιμο ο παίκτης που αναλαμβάνει την εκτέλεση να την στέλνει στα δίχτυα και στην προκριμένη περίπτωση ο σέντερ φορ της.



Στο απέναντι στρατόπεδο η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική. Η αποχή των επιθετικών του ΠΑΟΚ από το σκοράρισμα είναι μία μόνιμη κουβέντα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο τη φετινή σεζόν. Το καλοκαίρι ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα με σκοπό οι ασπρόμαυροι να λύσουν μία και καλή το συγκεκριμένο πρόβλημα, όμως ακόμη ούτε ο Τισουντάλι ούτε ο Τσάλοφ έχουν καταφέρει να βγάλουν ασπροπρόσωπο τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ έχει συνηθίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε έτσι πήρε και το περσινό πρωτάθλημα, με τους Σαμάτα και Τόμας να έχουν περιορισμένο αριθμό γκολ, βέβαια ο Ισπανός έκανε πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο κάτι που λείπει αισθητά πλέον από τους ασπρόμαυρους όλο αυτό τον καιρό που είναι τραυματίας.



Στα τελευταία παιχνίδια που έχει δώσει ο «Δικέφαλος» η έλλειψη ενός «killer» στην επίθεση είναι ξεκάθαρη, καθώς οι φάσεις δημιουργούνται, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί ο άνθρωπος για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, καθώς δεν είναι μόνο τα γκολ που λείπουν από τους επιθετικούς του, αλλά και γενικότερα οι τελικές προσπάθειες. Αυτό όμως δίνει την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να προσφέρει την ευκαιρία στους υπόλοιπους παίκτες να βρεθούν σε κρίσιμες θέσεις για να «σκοτώνουν» τις αντίπαλες άμυνες.

Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ, καθώς δεν θα μπορεί να εστιάσει σε έναν παίκτη, με ολόκληρη την επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ να αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για τα καρέ του Στρακόσια.



Ενώ είτε ο Γκαρσία είτε ο Πιερό βρεθεί στο βασικό σχήμα, αν οι Κεντζιόρα και Μιχαηλίδης ή Κόλεϊ καταφέρουν να τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού, θα μειώσουν σε σημαντικό βαθμό την απειλητικότητα των κιτρινόμαυρων. Βεβαίως η ΑΕΚ διαθέτει πολλούς και κυρίως ποιοτικούς παίκτες μπροστά, όμως προς το παρόν τουλάχιστον παρουσιάζουν μία δυστοκία στο σκοράρισμα.



Το χορτάρι της OPAP Arena θα μετατραπεί σε σκακιέρα με τους Ματίας Αλμέιδα και Ραζβάν Λουτσέσκου να είναι έτοιμοι να δώσουν μία σκληρή «μάχη» στο στρατηγικό χτίσιμο του αγώνα και το παιχνίδι των σέντερ φορ θα έχει σίγουρα πρωταγωνιστικό ρόλο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube