sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ελίασον vs Τάισον: Μονομαχία για δύο στην αρένα της Νέας Φιλαδέλφειας!

Νίκλας Ελίασον και Τάισον είναι τα βαριά χαρτιά των Ματίας Αλμέιδα και Ράζβαν Λουτσέσκου στο ντέρμπι των «Δικεφάλων». Σουηδός και Βραζιλιάνος μπορούν να κρίνουν τον νικητή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Για τρίτη διαδοχική σεζόν η Super League έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα. Σε διάστημα επτά αγωνιστικών ουδεμία ομάδα έχει το απόλυτο, ενώ όλες από το Βig 4 έχουν τουλάχιστον μία ήττα. Άλλες σε ντέρμπι, άλλες σε παιχνίδια με αντιπάλους του μεσαίου και χαμηλότερου «μπλοκ».

Οι εναλλαγές στη βαθμολογία είναι συνεχείς. Μόλις πριν την διακοπή για τις εθνικές ομάδες. Η ΑΕΚ «έπεσε» από την κορυφή και εκεί ανέβηκε ο ΠΑΟΚ. Στη μεταξύ τους αναμέτρηση το βράδυ της Κυριακής (20/10, 20:30) στη Νέα Φιλαδέλφεια, η μεν Ένωση έχει την ευκαιρία να τον προσπεράσει, ο δε «Δικέφαλος του Βορρά» μπορεί να «χτίσει» μία σημαντική διαφορά πέντε βαθμών. Ρόλο στο αποτέλεσμα που θα διαμορφωθεί θα παίξουν δύο ποδοσφαιριστές. Ο Ελίασον από την πλευρά της γηπεδούχου και ο Τάισον από αυτή των φιλοξενούμενων.

Ελίασον: η σταθερά στα δεξιά της ΑΕΚ


Τον Αύγουστο του 2022 επέρχεται συμφωνία μεταξύ ΑΕΚ και Νιμ για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή που απασχόλησε αρκετά το «κιτρινόμαυρο» ρεπορτάζ, πριν εν τέλει ο συγκεκριμένος έρθει στην Αθήνα. Έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ, ο Νίκλας Ελίασον εντάσσεται στην φαρέτρα του Ματίας Αλμέιδα. Δεδομένα ο Αργεντινός τεχνικός γνωρίζει πως θα τον αξιοποιήσει. Μοιράζει όμως τη θέση του δεξιού εξτρέμ μεταξύ του Σουηδού και του πολύπειρου Νόρντιν Άμραμπατ, ανάλογα τις απαιτήσεις του αγώνα.

Ελίασον vs Τάισον: «μονομαχία» για δύο στην αρένα της Νέας Φιλαδέλφειας

Πολύ γρήγορα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος και στο πρώτο ντέρμπι και το παρθενικό της ΑΕΚ στην «OPAP Arena» γίνεται πρωταγωνιστής. Σερβίρει τα δύο γκολ της νίκης επί του ΠΑΟΚ, ένα για τον Λιβάι και ένα για τον Γκατσίνοβιτς. Σταδιακά γίνεται ο «Mr. Assistman» της νταμπλούχου με εννέα πάσες για γκολ σε 32 αγώνες. Η σεζόν όμως 2023/24 είναι αυτή που του ανήκει δικαιωματικά, αφού παρά την απώλεια των τίτλων, εκείνος «σπάει» το ταβάνι και μετράει οκτώ γκολ και 12 ασίστ σε 47 αγώνες, επιδόσεις που του ανοίγουν το δρόμο για το όνειρο της εθνικής Σουηδίας!

Ο «Νίκι» όπως τον φωνάζουν στα Σπάτα «καπαρώνει» τη θέση στα δεξιά. Πλέον το δεξί φτερό της επίθεσης πάει στον αυτόματο και ο Αλμέιδα δεν έχει κάτι για να ανησυχεί. Εξαιρετικός στο 1vs1 με απρόβλεπτες κινήσεις, ταχύτατες ντρίμπλες και εντυπωσιακό εκτόπισμα. Η ταχυδύναμη του Ελίασον σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική δίνουν στην ΑΕΚ στοιχεία που έλειπαν χρόνια από το παιχνίδι της. Με τον… ακούνητο Ρότα έχουν την ιδανική συνεργασία, παίζουν το overlap, αλληλοκαλύπτουν ο ένας τον άλλον και τα πάνε άριστα μαζί τακτικά και κυρίως αμυντικά. Κάπως έτσι ο Ελίασον έχει εξελιχθεί σε σταθερά της ενδεκάδας, αποδίδει πάνω από το επτά συνεχώς, αν και φέτος δεν είναι το ίδιο παραγωγικός σε νούμερα. Σίγουρα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι ικανός να βγει και πάλι μπροστά.

Ελίασον vs Τάισον: «μονομαχία» για δύο στην αρένα της Νέας Φιλαδέλφειας

Τάισον: ο ρυθμιστής της απόδοσης του ΠΑΟΚ


Εάν υπάρχει ένας παίκτης σε ολόκληρο το ρόστερ του ΠΑΟΚ από τον οποίο πρέπει να ξεκινάει η ενδεκάδα και όντως έτσι γίνεται, αυτός είναι ο Τάισον. Δεν είναι η μόνο η εμπειρία του. Σε ηλικία 36 ετών αγωνίζεται με τη θέληση 18χρονου και τα πνευμόνια 25άρη. Το απέδειξε άλλωστε την περσινή πρωταθληματική σεζόν για τους Θεσσαλονικείς με τρία γκολ στα τελευταία τρία παιχνίδια των play off, απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη αντίστοιχα. Με πιο κομβικό από όλα αυτό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» που έδωσε και την κούπα. Την ποιότητα την είχε αποδεδειγμένα, η ουσία στη μεταγραφή του τον Ιανουάριο του 2023 ήταν εάν είχε το ίδιο πάθος για ποδόσφαιρο.

Σε 50 αγώνες πέτυχε οκτώ γκολ και έγραψε 13 ασίστ οδηγώντας τον «Δικέφαλο του Βορρά» στο τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Με την αποχώρηση των Μπερνάρ και Φορτούνη, ο Τάισον είναι δικαιωματικά ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής της Super League. Ουδείς μπορεί να το ακυρώσει. Σαν να μην πήρε ποτέ… καλοκαιρινή άδεια σκόραρε δις απέναντι στη Μάλμε, έφερε γκολ – ασίστ επί των Σάμροκ Ρόβερς και σκόραρε στο διπλό επί του Βόλου.

Ελίασον vs Τάισον: «μονομαχία» για δύο στην αρένα της Νέας Φιλαδέλφειας

«Κολλημένος» στα αριστερά της επίθεσης, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, που επιτρέπει τη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στα πλάγια και από εκεί στην αντίπαλη περιοχή. Το «όπλο» του Λουτσέσκου συγκλίνει συνεχώς προς τα μέσα, αποφεύγει τις ανούσιες ντρίμπλες αφού γνωρίζει ότι σωματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί και με την εμπειρία του κάνει τις απαραίτητες επιλογές. Σωστές πάσες, ιδανικό timing, κινήσεις χωρίς τη μπάλα για να βρεθεί σε σημείο βολής ή απελευθέρωσης των συμπαικτών του. Γενικά κάνει δουλειά που δεν φαίνεται παρότι εκ των πραγμάτων η θέση του ενδείκνυται για show!

Ελίασον vs Τάισον: «μονομαχία» για δύο στην αρένα της Νέας Φιλαδέλφειας

Τάισον και Ελίασον είναι δύο εντελώς διαφορετικοί εξτρεμ. Έχουν κουμπώσει όμως ιδανικά στις ομάδες τους. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ τους έχουν ανάγκη στη μεταξύ του μονομαχία και φυσιολογικά αφού αυτοί είναι που μπορούν με μία κίνηση, μία πάσα, ένα σουτ να καθορίσουν το ντέρμπι. Εάν πιάσουν τη μέγιστη απόδοση θα δώσουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα στον κόσμο τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x