Όταν το καλοκαίρι του 2013 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτέλεσε την επιλογή των Μιλγουόκι Μπακς στη διαδικασία του draft, τα «ελάφια» αποτελούσαν έναν οργανισμό που κάθε άλλο παρά εμπορικός θεωρούνταν –όπως συμβαίνει και σήμερα- και επιπλέον είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε ανοικοδόμηση ή το λεγόμενο «rebuilding».

Σε αυτή τη διαδικασία, ο Έλληνας All-Star εξελίχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο και μάλιστα τα είχε φέρει έτσι η… μοίρα, που ο Γιάννης αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής για τη συμπεριφορά του στην πρώτη του παρουσία στα playoffs. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή της…

Κάτι έβλεπε ο Κιντ

Η σεζόν που είχε προηγηθεί, βρήκε τους Μπακς στα playoffs από τα οποία αποχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες και «σκούπα» 4-0 από τους Μαϊάμι Χιτ στον πρώτο γύρο έχοντας ως πρώτα ονόματα τους Μπράντον Τζένινγκς και Μόντα Έλις, γύρω από τους οποίους υπήρχαν ο νεαρός τότε Τομπάιας Χάρις που αποχώρησε στα μέσα της σεζόν για τους Μάτζικ και διάφοροι άλλοι ρολίστες όπως ο Ιλιασόβα, ο Εμπά α Μούτε, ο Σάντερς κλπ.

Το καλοκαίρι έγιναν οι ριζικές αλλαγές, καθώς αποχώρησαν οι Τζένινγκς, Έλις, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ το 18χρονο παιδί από την ελληνική Α2, ενώ από την παραχώρηση του Τζένινγκς στους Πίστονς, οι Μπακς πήραν μεταξύ άλλων τον Κρις Μίντλετον που είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης σεζόν στην αναπτυξιακή λίγκα ως το νούμερο 39 του περασμένου ντραφτ.

Όσο κι αν φαίνεται παράλογο, ο στόχος για τους Μπακς επιτεύχθηκε, καθώς αποτέλεσαν τη χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ υπό τις οδηγίες του Λάρι Ντρου με ρεκόρ 15-67, πήραν το νούμερο 2 στα ντραφτ, επιλέγοντας τον Τζαμπάρι Πάρκερ, που τελικά δεν απέδωσε τίποτα το φοβερό λόγω τραυματισμών, αφήνοντας σε άλλες ομάδες παίκτες όπως ο Εμπίντ, ο Σμαρτ, ο Ραντλ, ο ΛαΒίν και ο Νίκολα Γιόκιτς που ήταν στο νούμερο 41!

Με προπονητή τον Τζέισον Κιντ που πήρε τη μεγάλη απόφαση να επενδύσει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και να τον ρίξει στην πεντάδα, οι Μπακς των Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς, Κρις Μίντλετον, Ιλιασόβα και Πατσούλια μπόρεσαν να μπουν στα playoffs, έχοντας ρεκόρ 41-41 βρίσκοντας απέναντί τους τους Σικάγο Μπουλς, που είχαν απείρως μεγαλύτερη εμπειρία, μεγαλύτερο ταλέντο και μεγαλύτερη προοπτική που έφτανε μέχρι και στην κατάκτηση του τίτλου.

Την πεντάδα τους στελέχωναν οι Ντέρικ Ρόουζ, Τζίμι Μπάτλερ, Ντάνλιβι Τζούνιορ, Πάου Γκασόλ και Γιόακιμ Νόα, παίκτες που πλην του Ντάνλιβι ήταν All Star και ο Ρόουζ παρά τον τραυματισμό του, είχε προλάβει να αναδειχθεί MVP.

Ο «ταύρος» Αντετοκούνμπο

Οι Σικάγο Μπουλς ήταν το απόλυτο φαβορί της σειράς, είχαν φτάσει στο 3-0, μέχρι που οι Μπακς έδειξαν αντίδραση και κατάφεραν να μειώσουν σε 3-2, μεταφέροντας το έκτο παιχνίδι στο Μιλγουόκι για να ισοφαρίσουν.

Από τη μία ο ενθουσιασμός των νεανικών Μπακς και από την άλλη η εμπειρία και η ποιότητα των Μπουλς.

Αποδείχθηκε ότι υπερίσχυσαν οι δεύτεροι, καθώς το Σικάγο όχι απλά έκανε το 4-2 στη σειρά, αλλά ισοπέδωσε το σύνολο του Τζέισον Κιντ με το απίστευτο 120-66 (διαφορά 54 πόντων), μην αφήνοντας ούτε έναν παίκτη των γηπεδούχων να πετύχει διψήφιο αριθμό πόντων.



Ωστόσο, η είδηση δεν ήταν ούτε η πρόκριση, ούτε καν το σκορ, καθώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτέλεσε τον αρνητικό πρωταγωνιστή του αγώνα, εξαιτίας μίας αντιαθλητικής συμπεριφοράς του που καταδικάστηκε από όλο το ΝΒΑ.

Συγκεκριμένα, 1:35 πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και ενώ οι Μπουλς κάνουν πάρτι προηγούμενοι με 58-28, ο Ντάνλιβι σκόραρε ένα τρίποντο, αλλά πριν καλά-καλά η μπάλα καταλήξει στο διχτάκι, ο Γιάννης έπεσε πάνω του εσκεμμένα και τον έστειλε στις πρώτες θέσεις, με τον Σκότι Πίπεν που κοιτούσε από το τζάμποτρον, να πονάει και μόνο που είδε τη συγκεκριμένη φάση. Φυσικό επόμενο, ο 21χρονος τότε Γιάννης να αποβληθεί με αντιαθλητικό φάουλ δεύτερου βαθμού και μάλιστα του επιβλήθηκε έξτρα τιμωρία μίας αγωνιστικής εν όψει της νέας σεζόν.

Το υπόβαθρο

Θα αναρωτηθεί κανείς, γίνεται ο Γιάννης απλά να τρελάθηκε και να φέρεται με αυτόν τον τρόπο σε έναν αντίπαλό του ακόμα κι αν βρισκόταν στα 21 του χρόνια; Η απάντηση είναι αρνητική. Συγκεκριμένα, μόλις στο πρώτο λεπτό του αγώνα, ο Ντάνλιβι σε μια προσπάθεια του Κάρτερ-Γουίλιαμς, του έριξε κανονική γροθιά, κάτι που δεν είδαν οι διαιτητές, αλλά το είδαν όλοι οι υπόλοιποι, αφού ο τότε γκαρντ των Μπακς μάζεψε από το παρκέ λίγα δόντια που του είχαν φύγει.

Επιπλέον, δευτερόλεπτα πριν από την ενέργεια του Γιάννη, ο Ντάνλιβι είχε πατήσει τον Γιάννη και επιπλέον του έριξε και μια «ψιλή» στο πρόσωπο. Μπορεί η ενέργεια να σόκαρε, αλλά οι Μπακς είχαν κάθε λόγο να χαμογελούν. Το ψιλόλιγνο, χαμογελαστό παιδί είχε αρχίσει να γίνεται «κακός», να προσθέτει νοοτροπία νικητή, είχε αρχίσει να γίνεται κάποιος που κανείς δεν ήθελε να τα βάζει μαζί του.

«Δεν είχα σοκαριστεί, αλλά με θυμάμαι να αναφωνώ: “Ουάου”», είχε πει ο εκ των βοηθών των Μπακς, Σιν Σουίνι. «Απέκτησα μεγάλο σεβασμό για τον Γιάννη για να είμαι ειλικρινής. Δεν το βλέπεις συχνά στο σημερινό μπάσκετ», είπε ο τότε βοηθός, Φόστερ, ενώ ένας από τους πιο πιστούς οπαδούς των Μπακς, ο Τζιμ Κογκούτκιεβιτς, είχε πει: «Αυτή η ενέργεια, έκανε τον Γιάννη έναν ήρωα για πάντα».



Ο Αντετοκούνμπο σήμερα

Χρόνια αργότερα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προφανώς έχει κληθεί να γυρίσει πίσω σε αυτή τη φάση και να τη σχολιάσει, αποδεχόμενος το γεγονός ότι ξεπέρασε τα όρια. «Ήμουν απλά ηλίθιος. Ήταν η πρώτη μου σειρά playoff. Ερχόμουν από την Ελλάδα και έβλεπα τα πράγματα πάρα πολύ σοβαρά. Είχα την ευκαιρία να απολογηθώ. Συνήθως ότι συμβαίνει κάτι τώρα, προσπαθώ να ξεφύγω, γιατί θυμάμαι αυτό το συμβάν (σ.σ. γέλια). Έτσι, πλέον προσπαθώ να αποφύγω τις αψιμαχίες» και συνέχισε:

«Κατάλαβα ότι είναι τα playoffs, δεν μπορώ να αντιδράσω. Δεν αντέχω να αποβάλλομαι ή απλά να είμαι χαζός. Η ομάδα μου με χρειάζεται και εγώ χρειάζομαι την ομάδα μου. Προσπαθώ να κρατάω την ψυχραιμία μου και να τελειώνω τα παιχνίδια».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube