Ένας Sir που είχε τον σεβασμό όλων, ο οποίος έβγαλε σπουδαία ονόματα ποδοσφαιριστών, μεταξύ άλλων και του Ρονάλντο του «φαινομένου». Πικράθηκε όταν στο παιχνίδι για το Μουντιάλ που ήταν προπονητής στην εθνική Αγγλίας ηττήθηκε από το φημισμένο χέρι του Θεού.

Αδικήθηκε, δεν κέρδισε όσα θα έπρεπε και έδειξε την αθέατη πλευρά των προπονητών και τις δυσκολίες που περνούν πίσω από τα… φώτα των ποδοσφαιριστών.

Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια ο Μπόμπι Ρόμπσον έφυγε από την ζωή, την οποία απόλαυσε κάθε λεπτό, αφήνοντας μια σπουδαία κληρονομιά στον χώρο του ποδοσφαίρου πίσω του.

Ο ποδοσφαιριστής Μπόμπι Ρόμπσον


Όπως οι περισσότεροι προπονητές πριν ασχοληθούν με αυτό, ήταν πριν ποδοσφαιριστές. Ο Μπόμπι Ρόμπσον μέτρησε 20 χρόνια στα γήπεδα και έπαιξε μόλις σε τρεις ομάδες. Την Φούλαμ, την Γουέστ Μπρομ και τους Βανκούβερ Ρόαγιαλς.

Από μικρός ήταν μεγάλος θαυμαστής της Νιούκαστλ, η οποία ωστόσο δεν του είχε κάνει κάποια πρόταση από όταν ξεκίνησε να ασχολείται με την μπάλα και έτσι δέχτηκε να φορέσει την φανέλα της Φούλαμ, ύστερα από προτροπή του τότε προπονητή Μπιλ Ντότζγκιν.

Η Φούλαμ τότε ήταν μια ομάδα… ασανσέρ, δηλαδή ανέβαινε και έπεφτε κατηγορία συνεχώς. Ο Ρόμπσον εκεί παρόλο που δεν έπαιζε πάντα στην πρώτη κατηγορία, κατάφερε να εδραιωθεί και να πάρει σημαντικά παιχνίδια στα πόδια του, που τον βοήθησαν στην καριέρα του.



Το 1956 η Γουέστ Μπρομ τον αγοράζει και μέχρι το 1962 που έμεινε στην ομάδα σημείωσε 61 γκολ σε 257 εμφανίσεις. Έπαιζε στην θέση του επιθετικού αλλά και στο κέντρο και θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Ωστόσο είχε κόντρα με τον πρόεδρο της ομάδας και έτσι ξαναγύρισε στην Φούλαμ.

Το 1967 και για μια σεζόν αγωνίστηκε στην Βανκούβερ Ρόαγιαλς, όπου έκλεισε και την καριέρα του στα 35 του χρόνια. Αμέσως μετά, σήκωσε μανίκια και ξεκίνησε μια σπουδαία πορεία στον χώρο της προπονητικής.

Ο προπονητής που θα έγραφε ιστορία


Ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής στην Φούλαμ και δεν έκατσε για αρκετό διάστημα στο τιμόνι της ομάδας, καθώς εκείνη υποβιβάστηκε και ο Ρόμπσον απολύθηκε από τις… εφημερίδες. «Robson Sacked» έγραφαν τα πρωτοσέλιδα, με τον Άγγλο να ενημερώνεται από εκεί και όχι από τον σύλλογο ότι αποχωρεί.

Η επόμενη ομάδα που ανέλαβε ήταν σταθμός. Στην Ίπσουιτς έμεινε για 13 ολόκληρα χρόνια, κατέκτησε τίτλους, είχε επιτυχίες και έβγαλε την ομάδα αρκετές φορές στην Ευρώπη.

Τα καλά αποτελέσματα και οι επιτυχίες του έδωσαν την θέση του προπονητή στην εθνική Αγγλίας. Ωστόσο σε ένα παιχνίδι με τη Δανία, ο Ρόμπσον άφησε εκτός αποστολής τον Κίγκαν κάτι το οποίο προκάλεσε τη δυσαρέσκεια και τον θυμό των οπαδών. Στα προημιτελικά του Μουντιάλ, η Αγγλία έπαιξε με την Αργεντινή στο φημισμένο χέρι του Θεού που πέτυχε ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Η ομάδα του Μπόμπι Ρόμπσον αποκλείστηκε από τη διοργάνωση, με τον Άγγλο τεχνικό να εμφανίζεται έξαλλος στην συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό δεν ήταν το χέρι του Θεού. Αυτό ήταν το χέρι ενός απατεώνα, ενός παλιανθρώπου. Ο Θεός δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Σήμερα ο Μαραντόνα έχασε για πάντα την εκτίμηση μου»!

Το 1990 αναλαμβάνει την Αϊντχόφεν και προκαλεί κύματα αντιδράσεων και… μίσους. Προδότης έλεγαν οι Άγγλοι για τον Ρόμπσον, ο οποίος «εγκατέλειψε» την εθνική της χώρας του.

«Στην Αγγλία, όλοι οι επαγγελματίες δέχονται τις αποφάσεις του προπονητή. Εδώ, μετά από κάθε αγώνα, όλοι οι παίκτες που γίνονται αλλαγή με επισκέπτονται την άλλη μέρα για να συζητήσουμε τους λόγους της αντικατάστασης τους», είχε πει ο Ρόμπσον, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε από τον σύλλογο δυο χρόνια μετά, καθώς τα δυο πρωταθλήματα δεν… έφταναν στη διοίκηση.

Σειρά είχε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας όπου έμεινε στον πάγκο της μέχρι το 1994. Εκεί γνώρισε πρώτη φορά και τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στο προσκήνιο στον ρόλο του μεταφραστή.

Ωστόσο, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με την Πόρτο να… περιμένει στη γωνία για να αποκτήσει τον Μπόμπι Ρόμπσον και τον βοηθό του πλέον, Ζοσέ Μουρίνιο.

Η Μπαρτσελόνα είχε σαρώσει όλους τους τίτλους με τον Ρόμπσον στο τιμόνι της την σεζόν 1996/97. Βασική προϋπόθεση για να πάει ο Άγγλος στους «μπλαουγκράνα» ήταν και η πρόσληψη του Μουρίνιο.



Στο ενδιάμεσο ο Μπόμπι Ρόμπσον είχε διαγνωσθεί με καρκίνο το 1991, ωστόσο αυτό δεν ήταν κάτι που μπορούσε να τον σταματήσει. Για μια σεζόν ξαναγύρισε στην PSV μέχρι το 1999 να αναλάβει τη μεγάλη του αγάπη, τη Νιούκαστλ. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 2004 και αυτά τα πέντε χρόνια ήταν ονειρικά με τίτλους, κατακτήσεις, επιτυχίες! Όπως ακριβώς άρμοζε σε έναν προπονητή σαν τον Ρόμπσον. Το 2002 μάλιστα χρίστηκε ιππότης για όσα προσέφερε στο ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια.



Η τελευταία παράσταση


Το 2008 ο Μπόμπι Ρόμπσον έφτιαξε το Ίδρυμα Ερευνών «Bobby Robson» για τους ανθρώπους που πάσχουν από τον καρκίνο. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στις 26 Ιουλίου του 2009 σε ένα φιλικό παιχνίδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα ανάμεσα σε παίκτες της Αγγλίας και της Γερμανίας.

Ο Μπόμπι Ρόμπσον μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο με αναπηρικό καροτσάκι, καθώς η κατάστασή του είχε επιβαρυνθεί αρκετά και όλο το γήπεδο σηκώνεται για να τον χειροκροτήσει.



Πέντε ημέρες μετά φεύγει από τη ζωή ένας σπουδαίος προπονητής, ο οποίος τελικά ήταν κάτι… παραπάνω από ένας προπονητής. Ήταν ένας Sir, ένας κύριος του αθλήματος που άφησε τεράστια κληρονομιά στο αγγλικό και όχι μόνο ποδόσφαιρο!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Και όμως, υπήρξαν και αυτές: Οι έξι καλύτερες στιγμές του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Έρικ Τεν Χαγκ: Δίνοντας την πιο αρνητική ερμηνεία ακόμα και στο Fergie Time

H Μπριάνα Στιούαρτ μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί: Ξόρκισε το φάντασμα της κακοποίησης που υπέστη μικρή

Βαθμοί, πρόκριση, έξτρα ευκαιρία... Τα γκολ του Τετέ είναι «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό!

Θυμίζοντας… Σερ Άλεξ: Πώς ένας άγνωστος Σουηδός έχει οδηγήσει την Αμπερντίν στο καλύτερο ξεκίνημα φέτος στην Ευρώπη!

Έρχεται… εμφύλιος στο Παρίσι: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να αγοράσει την Παρί FC σε συνεργασία με τη Red Bull!

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Γίγαντας ύψους… 1.68μ.: Πώς ο Μανώλης Σιώπης έχει βοηθήσει την επιθετική γραμμή της Εθνικής

Αλεξάντερ - Άρνολντ, η εξέλιξη: Ο πιο... all-around ποδοσφαιρικός του εαυτός

Βαγγέλης Παυλίδης: Το «step up» δεν έγινε με την Μπενφίκα, αλλά στο Γουέμπλεϊ την πιο… δύσκολη στιγμή!

TAGS: Long Form