Η φετινή αγωνιστική περίοδος στη Serie A ολοκληρώθηκε με τη Νάπολι να κατακτά το πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια, τη Λάτσιο να επιστρέφει στο Champions League και τη Γιουβέντους να πληρώνει τις… αμαρτίες του παρελθόντος και να τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών που την οδήγησε στο Conference League. Μια ιδιαίτερη χρονιά για τις κορυφαίες ιταλικές ομάδες, μιας και Ίντερ, Ρόμα και Φιορεντίνα βρέθηκαν στους τελικούς και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μια συνθήκη που είχε να ζήσει το ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας από τη σεζόν 1993/94!

Ωστόσο, στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα υπάρχει μια ανοιχτή υπόθεση για δυο ομάδες, όπου το βράδυ της 11ης Ιουνίου μια είναι αυτή που θα… χαμογελάσει. Σπέτσια και Ελλάς Βερόνα τερμάτισαν ισόβαθμες στη 17η και 18η θέση αντίστοιχα και θα τεθούν αντιμέτωπες σε μόνο παιχνίδι μπαράζ παραμονής, μια διαδικασία που επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος μετά από 18 χρόνια και είναι απόλυτα δίκαιη, καθώς, κρίνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο και όχι σε κριτήρια ισοβαθμίας.

Πέραν αυτού όμως, τα μπαράζ παραμονής προσφέρουν συγκινήσεις που κάνουν το ποδόσφαιρο μοναδικό. Παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού, όπου δεν υπάρχει… αύριο και η κάθε στιγμή, κάθε απόφαση είναι ξεχωριστή και μπορεί να κρίνει το μέλλον ενός συλλόγου και τους κόπους ποδοσφαιριστών που μόχθησαν για το καλύτερο μέσα από αντιξοότητες και δυσκολίες.


Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα μπαράζ των προηγούμενων ετών στην Ιταλία. Η διαδικασία των πέναλτι το 1995 ανάμεσα σε Πάντοβα και Τζένοα που καθορίστηκε από το χαμένο πέναλτι του Φάμπιο Γκαλάντε και… έριξε τους Γενοβέζους, τα δυο γκολ του Πασκάλε Λούισο που έδωσαν την παραμονή στην Πιατσέντζα και η ανατροπή της Πάρμα απέναντι στη Μπολόνια, όπου αν και ηττήθηκε στο πρώτο ματς, το γύρισε και… σώθηκε, για να έρθουν τα επεισόδια των οργανωμένων της Μπολόνια και η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με τη χρήση δακρυγόνων.

Με αφορμή το ματς ζωής και θανάτου για Σπέτσια και Ελλάς Βερόνα (11/06, 21:45), το sport-fm.gr θυμάται τα μπαράζ παραμονής στα ιταλικά γήπεδα και σας τα παρουσιάζει…

Η ανατροπή της Πάρμα, ο Τζιλαρντίνο και τα επεισόδια των ultras της Μπολόνια!



Τα τελευταία playouts στη Serie A συνέβησαν τη σεζόν 2004/05 και σε αυτά συμμετείχαν η Μπολόνια και η Πάρμα όπου ισοβάθμησαν στην κανονική διάρκεια με 40 βαθμούς και έδωσαν ραντεβού σε διπλά παιχνίδια που θα τα έκριναν όλα. Οι «παρμέντσι» ήταν γηπεδούχοι στο πρώτο παιχνίδι με τη Μπολόνια να παίρνει μια τεράστιας σημασίας νίκη με γκολ του Ίγκλι Τάρε. Οι πιθανότητες για παραμονή της, είχαν εκτοξευθεί!

Παρ’ όλα αυτά, στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τελειωμένο πριν ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα της λήξης και αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά. Στο κατάμεστο «Ρενάτο Νταλάρα» οι γηπεδούχοι μπήκαν μουδιασμένα και το πλήρωσαν με γκολ του αρχηγού, Τζουσέπε Καρδόνε. Η Πάρμα με ανεβασμένη ψυχολογία και με ισόπαλο το σκορ του πρώτου αγώνα, είχε τις ευκαιρίες της και στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο έκανε το 2-0. Το υπέρ της Πάρμα αποτέλεσμα δεν άλλαξε και το τέλος βρήκε την επτά φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας, Μπολόνια στη Serie B.

Αυτή η εξέλιξη, έκανε έξαλλους τους οργανωμένους οπαδούς της Μπολόνια που προσπάθησαν να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, σπάζοντας το φράγμα ασφαλείας πίσω από το τέρμα και πετώντας αντικείμενα προς την αστυνομία. Οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων και δημιουργήθηκε ένα τεράστιο χάος. Μάλιστα, οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν ότι οπαδοί πέταξαν μεταξύ άλλων, μεταλλικές ράβδους και βάρη (!) από γυμναστήριο.

«Το κάναμε, ήταν συναισθηματικό, αλλά ήταν μια μεγάλη μάχη», είπε ο Τζιλαρντίνο στις πρώτες του δηλώσεις, αποτυπώνοντας πόσο ξεχωριστά φορτισμένοι είναι τέτοιου είδους αγώνες.

Το συρτό αριστερό του «ήρωα» Μπονατσόλι



Την αγωνιστική περίοδο 2002/03 Αταλάντα και Ρετζίνα δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις χαμηλές θέσεις και μπήκαν σε «μπελάδες». Στα διπλά παιχνίδια των μπαράζ, το πρώτο είχε το «φτωχό» 0-0 που τα άφηνε όλα ανοιχτά ενόψει της ρεβάνς στο «Gewiss Stadium».

Οι «μπεργκαμάσκι» μπήκαν φουριόζοι, απείλησαν και στο 18’ ο αμυντικός, Νατάλι, έκανε το 1-0 δίνοντας το προβάδισμα στην Αταλάντα. Λίγο μετά το πρώτο ημίωρο ο Κόζα έκανε το 1-1 και όλα έδειχναν ότι η παραμονή θα εξελισσόταν σε θρίλερ, αφού οι δυο ομάδες δεν προχωρούσαν σε ρίσκα. Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν, με τη Ρετζίνα να χτυπάει στο τέλος και να τα ανατρέπει όλα, μιας και στο 85’ ο Εμιλιάνο Μπονατσόλι έκανε την κίνηση προς τα μέσα και με ένα αριστερό, συρτό, σουτ έκανε το 2-1 και κράτησε στην Serie A τη Ρετζίνα του Λουίτζι Ντι Κάνιο.

Τα τρία λεπτά που ισούταν με μια κατηγορία για τη Ρετζίνα



Η Ρετζίνα δυο χρόνια νωρίτερα βρέθηκε ξανά στην ιδιαίτερη θέση των μπαράζ παραμονής. Αντίπαλος της, η Ελλάς Βερόνα που πραγματοποίησε μια μέτρια χρονιά και παρότι κινδύνευσε με τον απευθείας υποβιβασμό, οι θεοί του ποδοσφαίρου της έδωσαν μια ακόμη ευκαιρία. Αλλά, στο τέλος, δεν την εκμεταλλεύτηκε.

Στο πρώτο παιχνίδι, η ομάδα από τη Βόρεια Ιταλία πήρε τη νίκη με 1-0 και με τέρμα του Μάρτιν Λόρσεν, με την Ελλάς Βερόνα να μένει στο ίδιο λεπτό με παίκτη λιγότερο μετά από αποβολή του Ντομενίκο Ντοάρντο. Στον επαναληπτικό η Ρετζίνα δεν είχε άλλα περιθώρια και στο πρώτο ημίχρονο πήγε με το πόδι πατημένο στο… γκάζι. Μπορεί στην αρχή η υπεροχή της να μην μετουσιώθηκε σε γκολ, αλλά, ένα τρίλεπτο στο τέλος ήταν αρκετό.

Συγκεκριμένα, στο 42’ ο Ανδρέα Ζανζέτα έκανε το 1-0 και τρία λεπτά αργότερα, ο Κόζα έκανε το 2-0, με τη Ρετζίνα να παίρνει προβάδισμα για την παραμονή στη Serie A, μέσα σε τρία μόλις λεπτά. Στο δεύτερο μέρος, κράτησε το προβάδισμα και παρά τη μείωση του σκορ σε 2-1 στο τέλος από την Ελλάς Βερόνα, η Ρετζίνα κατάφερε να παραμείνει στα «σαλόνια» του ιταλικού ποδοσφαίρου για μια ακόμη χρονιά.

Το one man show του Λούισο που έσωσε την Πιατσέντζα



Ιούνιος του 1997 και στην Ιταλία εκτός της «μάχης» τίτλου ανάμεσα σε Γιουβέντους και Πάρμα που στο τέλος χαμογέλασαν οι «μπιανκονέρι», υπήρχε αγωνία και για τις θέσεις του υποβιβασμού. Πιατσέντζα και Κάλιαρι οδηγήθηκαν στα μπαράζ που ήταν μόνο παιχνίδι, μια do or die συνθήκη με όλη τη σημασία της λέξης και με έδρα το «Σάο Πάολο» που τις προηγούμενους μήνες μετονομάστηκε σε «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα».

Η Πιατσέντζα πήρε νωρίς το προβάδισμα με τον Λούισο και έκλεισε το πρώτο μέρος με γκολ του Μπερέτα για το 2-0. Μπορεί η Κάλιαρι να μείωσε, αλλά, η τυπικά γηπεδούχα Πιατσέντζα έδειχνε ότι είχε το πάνω χέρι και το επιβεβαίωσε στο τέλος, με τον Λούσιο να «ξαναχτυπά» με δεύτερο προσωπικό γκολ για το τελικό 3-1 που την κράτησε στη μεγάλη κατηγορία.

Το χαμένο πέναλτι του Γκαλάντε που έριξε την Τζένοα



Πάντοβα και Τζένοα την αγωνιστική περίοδο 1994/95 τερμάτισαν στην 14η και 15η θέση αντίστοιχα και έδωσαν ραντεβού σε μονό μπαράζ παραμονής στο «Αρτέμιο Φράνκι». Μια απόλυτα ισορροπημένη αναμέτρηση που απ’ την αρχή μέχρι το τέλος δεν είχε ξεκάθαρο φαβορί.

Η Πάντοβα πήρε το προβάδισμα στο 19’ με τον Βλάοβιτς, αλλά, η απάντηση ήταν άμεση για την ομάδα της Γένοβας που έφερε το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία δέκα λεπτά αργότερα. Οι δυο ομάδες δεν ρίσκαραν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση, ωστόσο, ούτε εκείνη βγήκε νικητής. Η διαδικασία των πέναλτι, ήταν αναπόφευκτη.

Οι πρώτες εκτελέσεις βρήκαν δίχτυα αλλά ο Φάμπιο Γκαλάντε για την Τζένοα ήταν άστοχος στην τρίτη εκτέλεση και αποδείχθηκε στο τέλος μοιραίος, με την Πάντοβα να ευστοχεί και στις πέντε και να δίνει παράταση στην παραμονή της στη Serie A.

Η ανώτερη Ουντινέζε που δεν γινόταν να υποβιβαστεί…



Τη σεζόν 1992/93 στη δύσκολη διαδικασία των μπαράζ βρέθηκε η Ουντινέζε και η Μπρέσια, εκεί όπου οι «ζεμπρέτε» ήταν φαβορί για να παραμείνουν στη μεγάλη κατηγορία. Η ομάδα του Αλμπέρτο Μπιγκόν είχε αδικήσει τον εαυτό της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και στη κατάσταση που είχε βρεθεί, έπρεπε απλώς να επιβάλλει την ανωτερότητα της.

Και κάτι τέτοιο έκανε στο μονό παιχνίδι, παρά τις οποίες δυσκολίες και «παγίδες» που μπορεί να είχε. Η Ουντινέζε άνοιξε το σκορ με τον Αμπέλ Μπάλμπο και παρά την ισοφάριση σε 1-1 της Μπρέσια, στο δεύτερο μέρος κυριάρχησε. Έκανε το 2-1 με τον Αλεσάντρο Ορλάντο και στο τέλος ο Ντε Λάνο διαμόρφωσε το τελικό 3-1 για την Ουντινέζε που έκανε τα βασικά και παρέμεινε στα «σαλόνια» του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Για περίπου 30 χρόνια τα μπαράζ παραμονής με ομάδες απ’ την πρώτη κατηγορία είχαν καταργηθεί και πρέπει να γυρίσουμε πίσω στη σεζόν 1963/64 για βρούμε αντίστοιχη περίπτωση, εκεί όπου η Σαμπντόρια είχε επικρατήσει με 2-0 της Μοντένα και είχε παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Την αγωνιστική περίοδο 1953/54 η Σπαλ είχε νικήσει με 2-1 την Παλέρμο πάλι σε playouts, ενώ δυο χρόνια νωρίτερα στην ίδια διαδικασία η Τριεστίνα με 1-0 είχε κάμψει το εμπόδιο της Μπρέσια. Το 1942/43 η Βενέτσια είχε κυριαρχήσει της Μπάρι με σκορ 3-0 και το 1931/32 η Μπάρι ήταν εκείνη που είχε… εγκαινιάσει τα μπαράζ με τον καλύτερο τρόπο, νικώντας με 2-1 της Μπρέσια παραμένοντας στην πρώτη κατηγορία.

Σε λίγα 24ωρα από τώρα, Σπέτσια και Ελλάς Βερόνα θα ζήσουν 90 λεπτά που είναι πολύ διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Εκεί, όπου όλα κρίνονται από μια σωστή ή λάθος απόφαση και δεν υπάρχει γυρισμός. Μια ομάδα στο τέλος της βραδιάς χαμογελάει και η άλλη, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της για να ετοιμάσει το σχέδιο επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται