Το απόλυτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Η αναμέτρηση που θεωρείται ως η δημοφιλέστερη, η αναμέτρηση που θα την παρακολουθήσουν περισσότεροι από 140 εκατ. οπαδοί από όλο τον κόσμο. Το Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης ή πολύ απλά το «clasico» είναι ΤΟ ΜΑΤΣ!

Η ιστορία, η παράδοση, τα συμβάντα, όλα όσα έχουν γίνει από την πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων το 1929 μέχρι σήμερα είναι άπειρα και δεν μπορούμε κάτσουμε να τα γράφουμε παρακάτω γιατί θα χρειαστούν εκατομμύρια λέξεις. Υπάρχουν στιγμές, όμως, που είναι αξέχαστες, είναι άλλες που δεν τις γνωρίζει ο κόσμος.

Το sportfm.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Προσπαθήσαμε να χωρέσουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε, αφήσαμε πάρα μα πάρα πολλά απ' έξω, αλλά με τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω σίγουρα θα μπορέσετε να μπείτε στο κλίμα.

Το πρώτο πραγματικό «clasico» και οι «αναμορφωτές» Ντι Στέφανο-Κρόιφ



Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης συναντήθηκαν τον Φεβρουάριο του 1929 για πρώτη φορά, με τις δύο ομάδες να «σπάνε» την έδρα του αντιπάλου και το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστοράίανα καταλήγει στη Βαρκελώνη. Ακολούθησε ένα αξιοσημείωτο 5-0 των Καταλανών στο «Les Cortes», τότε έδρα τους, με την Ρεάλ Μαδρίτης να παίρνει εκδίκηση στον δεύτερο γύρο διαλύοντας τους «μπλαουγκράνα» με 8-2 στο «Chamartin», στην πιο ευρεία νίκη μεταξύ των δύο ομάδων.



Ωστόσο, το πρώτο πραγματικό «clasico», το παιχνίδια από το οποίο πήρε το όνομά του το ντέρμπι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε λίγο αργότερα. Ήταν το 1943 με τις δύο ομάδες να παραδίδουν μαθήματα ποδοσφαίρου και κυρίως... επιθετικής λειτουργίας, με το χορταστικό 5-5. Ήταν το ματς που έδωσε το όνομά του στο μεγάλο ντέρμπι, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η τεράστια κόντρα των δύο συλλόγων.

Η παρουσία του Ντι Στέφανο κυρίως αλλά και του Πούσκας άλλαξαν αρκετά την ιστορία, με τον πρώτο να παίζει καταλυτικό ρόλο στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων και Κυπέλλων Πρωταθλητριών για τη Ρεάλ Μαδρίτης και να αποτελεί τον... εφιάλτη της Μπαρτσελόνα. Σκόραρε 14 γκολ σε 20 ματς απέναντι στους «μπλαουγκράνα», με το 5-3 των Μαδριλέων το 1960 να παραμένει αξέχαστο και τους Καταλανούς να φωνάζουν ακόμη και τώρα πως η Ρεάλ είχε... κλέψει τον Ντι Στέφανο από την ομάδα τους στο μεταγραφικό σίριαλ της εποχής!



Η Μπαρτσελόνα βρήκε την απάντησή της μέσα από τον Γιόχαν Κρόιφ. Αναμορφωτής της Μπαρτσελόνα και του ποδοσφαίρου, οδήγησε τους Καταλανούς στο πρωτάθλημα το 1974 ως ποδοσφαιριστής αλλά και στο εμφατικό 5-0 στο «Μπερναμπέου» την ίδια χρονιά. Μετέπειτα, κάθισε και ως προπονητής στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» για να δημιουργήσει την «Dream Team» των τεσσάρων διαδοχικών τίτλων στη La Liga (1991-94).

Οι διαδοχικές «πεντάρες», το standing ovation και η φανέλα του Μέσι



Αν κάτσουμε να ψάξουμε κάθε μονομαχία των δύο ομάδων, θα βρούμε δεκάδες αξιοσημείωτα συμβάντα και δεν θα τελειώσουμε... ποτέ. Το 1994, όμως, η Μπαρτσελόνα του Κρόιφ διέλυσε 5-0 την Ρεάλ Μαδρίτης, με πρωταγωνιστές τους Ρομάριο και Ρόναλντ Κούμαν. Η εκδίκηση, όμως, είναι ένα πιάτο που τρώγεται «κρύο» και έναν χρόνο ακριβώς μετά, η Ρεάλ Μαδρίτης που παρέσυρε με το ίδιο σκορ τους «μπλαουγκράνα», έχοντας μεταξύ των σκόρερ της τον Λουίς Ενρίκε.



Αξέχαστο έχει μείνει προφανώς το standing ovation των Μαδριλέων στον Ροναλντίνιο μετά το 3-0 της Μπαρτσελόνα στο «Μπερναμπέου» το 2005, ενώ δέκα χρόνια αργότερα το ίδιο κοινό αποθέωσε τον Αντρές Ινιέστα σε μία από τις πολλές παραστάσεις του στα γήπεδα!

Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο πρώτος σκόρερ (26 γκολ) στην ιστορία των «clasico», αφήνοντας διαρκώς το στίγμα του σε αυτά τα παιχνίδια. Δεκαπέντε και πλέον χρόνια τώρα έχει τον τρόπο και πάνω από όλα την ποιότητα να κάνει τη διαφορά. Το δίδυμο, αντιπάλων, ανάμεσα σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι είναι το καλύτερο που έχουμε δει στο ποδοσφαιρικό στερέωμα με ατελείωτες μάχες, πρωταγωνιστώντας και χαρίζοντας απίθανες στιγμές. Αν υπάρχει ένας πανηγυρισμός, πάντως, τα τελευταία χρόνια που έχει μείνει αξέχαστος σε «clasico» είναι αυτός του Μέσι το 2017 στο «Μπερναμπέου» όταν κράτησε και έδειξε τη φανέλα του μπροστά στους οπαδούς της Ρεάλ (2-3). Στο φινάλε εκείνης της κούρσας, πάντως, αυτοί που πανηγυρίσαν τελικά ήταν οι Μαδριλένοι, κατακτώντας το πρωτάθλημα.



Βαρκελώνη-Μαδρίτη, ένα... τσιγάρο δρόμος!



Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες. Τουναντίον, είναι αρκετοί! Ωστόσο, υπήρχαν ορισμένες περιπτώσεις που ακόμη μνημονεύονται και «πόνεσαν» αρκετά τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν τη φυγή του Λουίς Φίγκο το 2000, με την Ρεάλ να πληρώνει 62 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Ακόμη και τώρα θεωρείται ως ο μεγαλύτερος προδότης, ενώ αρκετοί προφανώς θα θυμούνται τον Jimmy Jump να του πετάει το κασκόλ της Μπαρτσελόνα στο πρόσωπο. Ο Ρονάλντο, το φαινόμενο, έχει αγωνιστεί και στις δύο πλευρές. Πρώτα φόρεσε τα «μπλαουγκράνα» (1996-97), αλλά πέντε χρόνια αργότερα μεταγράφηκε από την Ίντερ στη Ρεάλ, όντας ακόμη ένα μέλος στους «γκαλάκτικος» παρέα με τους Ζιντάν, Μπέκαμ και Ρομπέρτο Κάρλος μεταξύ άλλων.



Ο Μίχαελ Λάουντρουπ ήταν από τα βασικά στελέχη της «Dream Team» του Γιόχαν Κρόιφ που κατέκτησε τέσσερα σερί πρωταθλήματα (1991-94), αλλά μετακόμισε στη Ρεάλ Μαδρίτης την αμέσως επόμενη σεζόν. Κατέκτησε και εκεί το πρωτάθλημα, όντας ο μόνος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της La Liga με πέντε διαδοχικές κατακτήσεις, φορώντας τη φανέλα δύο ομάδων. Ο νυν τεχνικός της Ισπανίας και πρώην της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε, έχει αγωνιστεί επίσης στις δύο ομάδες. Όταν έφυγε από τη Μαδρίτη, δεν υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη στη Βαρκελώνη (1995) αλλά με τα κατορθώματά του στο γήπεδο έγινε ένας από τους θρύλους των «μπλαουγκράνα».



Η μετακίνηση του Μπερντ Σούστερ από την Μπαρτσελόνα στην Ρεάλ Μαδρίτης άφησε και αυτή το δικό της στίγμα στην ιστορία των «clasico». Αυτό διότι είχε ξοδέψει μια επταετία στους Καταλανούς και τους άφησε για την Ρεάλ Μαδρίτης το 1988 όταν οι «μερέγχες» άρχισαν ξανά να παίρνουν τα ηνία στην Ισπανία, λίγο πριν το ερχομό του Γιόχαν Κρόιφ. Ορισμένοι ακόμη ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει αυτό το δρομολόγιο είναι οι Σαμουέλ Ετό, Χαβιέρ Σαβιόλα, Άλμπερτ Θελάδες, Ζουλιέν Λοπετέγι, Λουίς Μίγια και Ρικάρντο Ζαμόρα.

Οι «galacticos» και το «tiki-taka»



Δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει ξεχωριστή αναφορά σε δύο ομάδες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ισπανικό ποδόσφαιρο, αλλά δυστυχώς ήταν σε διαφορετικές εποχές και δεν «συγκρούστηκαν». Οι «galacticos» δημιουργήθηκαν από τον Φλορεντίνο Πέρεθ (2000-06) με σκοπό να κατακτήσουν κάθε τίτλο, ενώ έγινε και δεύτερη προσπάθεια στη συνέχεια φέρνοντας στη Μαδρίτη τους Κρ. Ρονάλντο, Μόντριτς, Μπενζεμά και άλλους ακόμη. Θα σταθούμε στην... πρώτη γενιά. Μια ομάδα που κόστιζε δισεκατομμύρια και αποτελούνταν από τους Φίγκο, Ζιντάν, Ρονάλντο, Μπέκαμ, Ρομπέρτο Κάρλος, Μοριέντες, Ραούλ, Ελγκέρα, Σαλγκάδο, Κασίγιας, Μακελέ και Ιέρο.





Από την μεριά του, ο Ζοάν Λαπόρτα δημιούργησε την Μπαρτσελόνα του «tiki-taka» που έχει μείνει επίσης αξέχαστη στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Με τον Πεπ Γκουαρδιόλα ως «καθηγητή» και τους μαθητές του, Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι, Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκέτς, Πέδρο, Ντάνι Άλβες, Βίγια, να εκτελούν άριστα το πλάνο του. Αν μη τι άλλο μια ομαδάρα που χάζευες να την παρακολουθείς.

Πόσο θα ερχόταν άραγε ένα ματς ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες;

Κούμαν vs Ζιντάν: Δύο θρύλοι των «clasico»



Ρόναλντ Κούμαν και Ζινεντίν Ζιντάν θα τεθούν ξανά αντιμέτωποι στην μάχη των πάγκων, μετά το ματς του πρώτου γύρου όπου βρήκε νικητή τον Γάλλο. Πρόκειται για δύο θρύλους των «clasico», οι οποίοι ως ποδοσφαιριστές έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Ο Κούμαν πήγε στην Μπαρτσελόνα το 1989, κατακτώντας στην πρώτη του σεζόν το Copa del Rey με αντίπαλο την Ρεάλ στον τελικό. Η... τέλεια αρχή! Στο 5-0 κόντρα στους Μαδριλένους σκόραρε με απίθανη εκτέλεση φάουλ από τα 30 και πλέον μέτρα, με τον Ολλανδό να έχει 5 γκολ σε 11 «clasico» που αγωνίστηκε. Αποτελεί τον αμυντικό με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα (88) και του ποδοσφαίρου συνολικά (253). Βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής λίστας και της La Liga, αλλά πλέον είναι δεύτερος πίσω από τον Σέρχιο Ράμος.



Ο Ζιντάν από την μεριά του δεν έχει να επιδείξει τόσο μεγάλα κατορθώματα κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα. Έχει ρεκόρ 2-3-2 απέναντι στους Καταλανούς ως ποδοσφαιριστής, σκοράροντας στο 4-2 της ομάδας του το 2004. Ωστόσο, μπορεί να... καυχιέται πως ήταν αυτός που είχε ανοίξει με το δικό του γκολ τον δρόμο της πρόκρισης στον τελικό του Champions League μέσα στο «Καμπ Νόου» το 2002 για την Ρεάλ, σκοράροντας μετέπειτα εκείνο το απίθανο γυριστό εναέριο σουτ κόντρα στη Λεβερκούζεν στον τελικό! Ως προποντητής τώρα, θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους στην ιστορία του συλλόγου έχοντας 2 πρωταθλήματα και 3 Champions League μεταξύ άλλων. Συνολικά έχει 11 τίτλους ως κόουτς, έχοντας τρεις λιγότερους από τον ρέκορντμαν Μιγκέλ Μουνιόθ.

Ζοάν Λαπόρτα-Φλορεντίνο Πέρεθ: Αντίπαλοι ξανά...





Ο Ζοάν Λαπόρτα βρίσκεται ξανά στην προεδρία της Μπαρτσελόνα και ήρθε η ώρα να... ανταμώσει ξανά με τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Ήταν συνηθισμένη εικόνα να παρακολουθούν δίπλα-δίπλα τα «clasico» οι δύο πρόεδροι κατά τη διάρκεια της κοινής τους θητείας, τρέφοντας ο ένας για τον άλλον μεγάλο σεβασμό. Ο Λαπόρτα, πάντως, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «winner» αφού κατά τη θητεία του η Μπαρτσελόνα κυριαρχούσε κόντρα στην Ρεάλ, όπως είχε κάνει και στο τελευταίο του «clasico» το 2010 με 2-0 στο «Μπερναμπέου».

Clasico σε κάθε άκρη της γης, αλλά και από Facebook μέχρι... Tik-Tok



Το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, το Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα αποτελεί την... μητέρα των μαχών. Είναι το λαοφιλέστερο, το δημοφιλέστερο ποδοσφαιρικό παιχνίδι και άπαντες περιμένουν πώς και πώς να έρθει η ώρα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 140 εκατ. τηλεθεατές θα δουν αυτό το «clasico» με την La Liga να έχει κάνει μια σειρά από εντυπωσιακές κινήσεις για να βάλει τον κόσμο από διάφορες χώρες παγκοσμίως στο ματς μέσω της τεχνολογίας, αφού δεν υπάρχουν θεατές στις κερκίδες λόγω του κορωνοϊού.

Θα υπάρξουν συνδέσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως στο Όρος Μπρόμο της Ινδονησίας, στα Νησιά Γιάβα, στην Κένυα, στο Ουζμπεκιστάν και στην περιοχή της λίμνης Έμπσεε της Γερμανίας. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί ειδικές σημαίες... «clasico» σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Μαρόκο, Μαυρίκιο, Ανγκόλα, Νικαράγουα, Ινδονησία, Βραζιλία, Βολιβία, Τουρκία, Μαλαισία, Εκουαδόρ, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Δανία, ΗΠΑ και Καναδά για να δείξουν ότι το ντέρμπι θα είναι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.



Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα social media από το σπουδαίο αυτό ματς. Το pre-game του αγώνα θα υπάρξει στον λογαριασμό του Ibai Llanos στο twitch με καλεσμένους τους Ίκερ Κασίγιας και Φερνάντο Μοριέντες, ενώ ο κόσμος θα μπορεί μέσω της εφαρμογής του Tik-Tok και με το hashtag #EsElClasico να... συμμετέχει στο «δικό του clasico». Εννοείται πως και τα Facebook, Twitter, Instagram θα είναι ενεργά για την «μητέρα των μαχών» ενώ μέσω του Fan Zone θα μπορούν οι οπαδοί να μπουν σε κληρώσεις για να κερδίσουν φανέλες των αγαπημένων τους ομάδων. Τι άλλο να κάνουν;

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form