Στο μέλλον ίσως να υπάρξει ανταγωνισμός στο μεταγραφικό πεδίο. Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη. Επί του παρόντος το θέμα είναι ποιόν θέλει ο Ολυμπιακός.
Το θέμα λοιπόν έχει νόημα αν εξεταστεί στο καθαρά αγωνιστικό επίπεδο. Έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός τον μεσοεπιθετικό Ντε Βινσέντι και τον ευέλικτο επιθετικό Ολαϊτάν; Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, όχι. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτή την στιγμή θέση στην εντεκάδα του Ζαρντίμ. Η εξέλιξη ενός νεαρού ποδοσφαιριστή όταν φεύγει από μία μικρή ομάδα για μία μεγάλη, δεν είναι ευθεία γραμμή. Οι περιπτώσεις Τάτου και Βλαχοδήμου μας το δείχνουν καθαρά.
Οι προπονήσεις στο Ρέντη δεν αρκούν για να εξελιχθεί ένα ταλέντο. Χρειάζεται να συνδυάζονται με αγωνιστική δραστηριότητα. Παιχνίδια. Ο Τάτος και ο Βλαχοδήμος έπαιξαν ελάχιστα (μέχρι τώρα) με την ερυθρόλευκη φανέλα. Όσο έπαιξαν δεν ενθουσίασαν. Είναι όμως παρακινδυνευμένο να βγει συμπέρασμα ότι δεν κάνουν για τόσο υψηλές απαιτήσεις. Η αγωνιστική απραξία τους φέρνει πίσω. Έτσι αφαιρούν αντί να προσθέτουν στην ποιότητά τους. Ο ίδιος κίνδυνος θα υπάρξει και για τον Ολαϊτάν και τον Ντε Βινσέντι εφόσον αποφασιστεί τελικά η μεταγραφή τους.
Η πρόθεση του Ολυμπιακού να κορφολογεί ό,τι κατά την άποψη των ανθρώπων ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά είναι σωστή. Οι εποχές των μεταγραφών αεροδρομίου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι μεταγραφές που ταυτόχρονα έχουν χαρακτήρα επένδυσης, δηλαδή προοπτική μεταπώλησης πρέπει να απασχολούν κάθε μεγάλη ΠΑΕ.
Για να βγαίνουν συμπεράσματα σχετικά με την αξία των νέων μεταγραφών πρέπει να εξασφαλίζεται χρόνος συμμετοχής. Διαφορετικά «καίγεται» η επένδυση. Οι σχετικές αποφάσεις ξεπερνούν τις καλώς εννοούμενες αρμοδιότητες του εκάστοτε προπονητή. Αφορούν στρατηγικές επιλογές της διοίκησης που ο προπονητής έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει…