Το βαρύ κορμί του Τζιμπρίλ Σισέ δεν γίνεται να πάρει μπροστά από τη μια στιγμή στην άλλη. Ούτε γίνεται με την πρώτη του συμμετοχή σε φιλικό παιχνίδι να τον «χορτάσουν» με κάθετες πάσες οι συμπαίκτες του. Όλα αυτά θέλουν τον χρόνο τους. Όπως χρόνος και μάλιστα πολύς θα χρειαστεί για να αποτυπωθεί η νέα αγωνιστική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού στο χορτάρι. Ο Τεν Κάτε, κατεξοχήν προπονητής των πειραματισμών θα δοκιμάσει πολλά και διάφορα μέχρι να καταλήξει κάπου. Αν και το θέμα με τον κόουτς έγκειται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Καθυστερεί να καταλήξει.
Όμως, ο φετινός Παναθηναϊκός που είναι φορτωμένος με καλούς νέους παίκτες από την μέση και μπροστά, έχει την ανάγκη μιας συγκεκριμένης αγωνιστικής φιλοσοφίας. Αυτή είτε θα προκύψει ως αποτέλεσμα καθημερινής υπόδειξης και διδασκαλίας από τον προπονητή, είτε ως ασυνείδητη διαδικασία από το… άθροισμα του τρόπου παιχνιδιού των προσωπικοτήτων που περιλαμβάνει η πράσινη ενδεκάδα. Με άλλα λόγια, από την άτυπη συνεννόηση ανάμεσα στον Καραγκούνη, τον Σισέ, τον Κατσουράνη και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα.
Εφόσον ο κόουτς πειραματίζεται περισσότερο με σχήματα και λιγότερο με συστήματα, τίποτε ας μην αποκλειστεί. Το άναρχο-αυτόνομο παιχνίδι του Λέτο, αλλά και του Καραγκούνη, απαιτεί σαφείς υποδείξεις από τον κόουτς για να… καλουπωθεί. Εάν αυτό δεν γίνει ή καθυστερήσει, θα βρεθούν αυτοσχέδιοι τρόποι για να καλυφθεί το κενό. Με μια διαφορά: Οι «αυτοσχεδιασμοί» μπορούν να σου δώσουν λύση για μια διοργάνωση περιορισμένης διάρκειας, αλλά όχι για έναν μαραθώνιο που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.