Κατά τη γνώμη μου, πάντα τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο, όχι όμως με την ευκαιρία δυσάρεστων γεγονότων, όπως αυτό της περασμένης εβδομάδας με τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου. Τα παιδιά είναι το μέλλον. Αν θέλουμε να είναι καλύτερο από το παρελθόν μας, θα πρέπει να σκεφτούμε καλύτερα τα θέματα της παιδείας και της οικογένειας, δύο έννοιες που έχουν χάσει πολύ από τη σημασία τους στο όνομα μιας ελευθερίας και δημοκρατίας που ορισμένοι, λίγοι, προσπαθούν να επιβάλλουν στην κοινωνία.
Μετά λόγου γνώσεως, επειδή ασχολούμαι με τα κοινά ενός δημοτικού σχολείου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δυσκολεύεται ο διευθυντής να βάλει τα παιδιά σε σειρά την ώρα της προσευχής, η οποία δεν είναι πάντως υποχρεωτική κυρίως για τους αλλόθρησκους. Κι όμως κάποιοι θεωρούν ότι είναι «στρατιωτική πειθαρχία αυτό», παραγνωρίζοντας την έννοια της ευταξίας.
Οπως με την ίδια δυσκολία επιχειρεί να κλείσει την πόρτα μετά τις 8:15 το πρωί, μετά την προσευχή, για να αρχίσει το μάθημα. Υπάρχουν γονείς, κάποιοι συστηματικά, που φέρνουν τα παιδιά τους καθυστερημένα, πολλές φορές ύστερα από 15-20 λεπτά και θέλουν οπωσδήποτε να μπουν να κάνουν μάθημα, ανεξαρτήτως αν δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου. Και ο διευθυντής αναγκάζεται να είναι φύλακας τελικά, με το κλειδί στο χέρι. Διότι αν δεν το κάνει με μια καταγγελία, θα τρέχει να βρει το δίκιο του. Ο διευθυντής με «ευνουχισμένες» πια αρμοδιότητες ασχολείται με το πώς θα αλλάξει πόρτες, πώς θα φτιάξει ένα σπασμένο κάγκελο, πώς θα υπάρξει σήμανση για τη διάβαση των παιδιών στον δρόμο έξω από το σχολείο, πώς θα φτιάξει το ωράριο μαθημάτων.
Δεν μπορεί όμως να μπει σε μια αίθουσα να παρακολουθήσει το μάθημα ενός δασκάλου, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ούτε ιεραρχικά ανώτερός του. Ολοι πρέπει να πάρουν άδεια από τον συγκεκριμένο δάσκαλο! Ετσι, όταν οι γονείς κάνουν παράπονα ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διδασκαλία, ότι ο δάσκαλος έχει αδυναμία, οτιδήποτε, ο διευθυντής λέει το απλό: «Κάντε μια καταγγελία και δώστε τη να την προωθήσω. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω από μια σύσταση προς τον δάσκαλο». Λαμπρά, και μετά τρέχουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων να βγάλουν άκρη. Μια άκρη, πάντως, η οποία έχει αφετηρία αυτούς τους ίδιους, με τις αρχές που δίνουν στα παιδιά από τη μικρή ηλικία τους.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.