Το buzzer beater του Φουρνιέ, η 36άρα του Ναν, η συνήθης «ταρίφα» των 20+ του Βεζένκοφ, η ηγετική παρουσία του Σλούκα, κερδίζουν τους τίτλους και δικαίως. Όμως το μυστικό για το φοβερό 4/4 που έκαναν ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός στη διπλή εβδομάδα της Ευρωλίγκας ήταν οι τρίτοι τους πόλοι. Οι δύο παίκτες που πρέπει… χθες να κληθούν να υπογράψουν νέα συμβόλαια γιατί προσφέρουν υπερπολύτιμες υπηρεσίες.
Τράβα… Γκος!

Η αλήθεια είναι πως ο 30χρονος άσος προσφέρει ένα πιο πλήρες πακέτο στο «1» από τον Γουόκαπ. Ο τελευταίος είναι μεν ο καλύτερος παίκτης στην πίεση πάνω στην μπάλα σε όλη την Ευρώπη και ένας αρκετά καλός οργανωτής, ωστόσο σπανίως συνιστά απειλή για την αντίπαλη άμυνα και ειδικά φέτος οι προσπάθειες που έπαιρνε ήταν πιο περιορισμένες από ποτέ. Ο Γκος από την άλλη, αποδεικνύεται στην πράξη το τελευταίο διάστημα επαρκέστατος αμυντικά και οργανωτικά, αλλά το μεγάλο του ατού σε σχέση με τον Γουόκαπ είναι η ικανότητά του να απειλήσει το καλάθι. Κάτι που κάνει με… όλους τους τρόπους, δηλαδή και με μακρινό σουτ, και με προσπάθειες μέσης απόστασης, και με floater, αλλά και με κάθετο παιχνίδι.
Οι αριθμοί τα λένε όλα: Στα έξι παιχνίδια Ευρωλίγκας που απουσιάζει ο Γουόκαπ, ο Γκος παίζει για 29,5 λεπτά ανά αγώνα μετρώντας 13,2 πόντους με 58,3% στα τρίποντα (!) και 4,7 ασίστ από τις οποίες έρχονται 10,8 πόντοι για μόλις 1,8 λάθη. Στο διάστημα που είναι στο παρκέ η ομάδα του είναι στο +7,9 ανά 100 κατοχές κατά μέσο όρο, πετυχαίνοντας 126,4 πόντους και δεχόμενη 118,4.

Ο Ολυμπιακός έχει να περιμένει τις επιστροφές των Γουόκαπ και Βιλντόσα, αλλά και την επάνοδο του Έβανς. Όμως ο τωρινός Γκος μοιάζει να είναι ο πιο πλήρης χειριστής του. Γι’ αυτό και οι «ερυθρόλευκοι» καλό θα ήταν να σπεύσουν να ανανεώσουν το συμβόλαιό του που λήγει το καλοκαίρι. Γιατί, με επιφύλαξη για τον Έβανς, την κατάσταση στην οποία θα επιστρέψει και στο πώς θα ανταποκριθεί παίζοντας σε μια διεκδικήτρια της Ευρωλίγκας, ο Γκος έχει το υψηλότερο ταβάνι από όλα τα γκαρντ του ρόστερ.
Φοβεροί Σλούκας και Ναν, αλλά αν δεν ήταν ο Όσμαν…
Ο Κώστας Σλούκας και ο Κέντρικ Ναν συνθέτουν, μαζί και με τον υπερπολύτιμο Τζέριαν Γκραντ και παρά την ανυπαρξία του Λορέντζο Μπράουν, το καλύτερο backcourt στην Ευρωλίγκα. Όμως σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός στερείται ενός σημείου αναφοράς μέσα στη ρακέτα λόγω των τραυματισμών των Ματίας Λεσόρ και Ομέρ Γιούρτσεβεν, ακόμη κι αυτοί οι σπουδαίοι γκαρντ δεν θα ήταν αρκετοί για να σηκώσουν όλο το βάρος. Αυτό το κενό έρχεται να το καλύψει εν μέρει από τη θέση του φόργουορντ ο Τσεντί Όσμαν. Ο Τούρκος έχει εξελιχθεί σε τρίτο επιθετικό πόλο των «πράσινων» από το 2025 έχοντας πολύπλευρη συνεισφορά στο παιχνίδι της ομάδας.
Έχοντας πλέον έρθει στην επιθυμητή φυσική κατάσταση και προσαρμοστεί στις συνθήκες της Ευρωλίγκας που είχε… ξεχάσει από την πρώτη του θητεία ως πιτσιρικάς, ο Όσμαν εξελίσσεται σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα πολύτιμο εργαλείο. Αναμενόμενο, αφού ένας παίκτης με ρόλο για χρόνια στο ΝΒΑ δεν μπορεί να είναι τυχαός. Δίχως να απαιτεί πολλές μπάλες στα χέρια, πράγμα ούτως ή άλλως δύσκολο σε ένα ρόστερ με παίκτες όπως ο Σλούκας κι ο Ναν που ορίζουν τις επιθέσεις, ο 29χρονος άσος δίνει πολλά παίζοντας κυρίως μακριά από την μπάλα.
Πέρα από τη γνωστή ικανότητά του στο ανοιχτό γήπεδο, όπου ο συνδυασμός δύναμης, ταχύτητας και καλού χειρισμού τον κάνει να θυμίζει νταλίκα χωρίς φρένα, ο Όσμαν εσχάτως σουτάρει σαν τον… Γκριγκόνις, είναι clutch σαν τον Σλούκα και τον Ναν και προσφέρει μέγεθος στις «πλάγιες» θέσεις σαν τον Παπαπέτρου προσφέροντας σημαντικά σε άμυνα, ριμπάουντ και… καταργώντας τα μις ματς. Με τον Λιθουανό τραυματία, τον Παπαπέτρου όχι ακόμη στα στάνταρ με τα οποία έκλεισε την περασμένη σεζόν και το σχήμα με τρία γκαρντ να μην αντέχει για πολλή ώρα ή βολεύει με κάθε αντίπαλο, η παρουσία του Τούρκου είναι κομβικότατη.
Στα επτά τελευταία παιχνίδια του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα έχει 13,6 πόντους με 61,3% στα δίποντα και 41,4% στα τρίποντα, 3,7 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ και 1 λάθος ανά αγώνα σε 26,2 λεπτά. Στο διάστημα που παίζει οι «πράσινοι» είναι μεν στο -1 ανά 100 κατοχές, ωστόσο μόνο Σλούκας (+14,4) και Γκέιμπριελ (+13) από τους βασικούς έχουν καλύτερο net rating.
Παρά τη δεδομένη αγάπη του Εργκίν Αταμάν σε σχήματα με τρία γκαρντ, ο Όσμαν είναι αναγκαίος για τον Παναθηναϊκό και επειδή το καλοκαίρι κοντοζυγώνει και ειδικά οι τουρκικές ομάδες θα σπεύσουν να τον κάνουν δικό τους, οι «πράσινοι» καλό θα ήταν να προλάβουν να τον «δέσουν» στο ΟΑΚΑ μαζί με τον υπόλοιπο κορμό. Γιατί τέτοιο «πακέτο» φόργουορντ και σε συσκευασία ενός εξαιρετικού χαρακτήρα, είναι δύσκολο να βρεθεί.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.