Euro

Τουρκία: Προσγειωμένη, αλλά με ταλέντο και σύμμαχο τον κόσμο!

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να γνωρίζετε για την εθνική ομάδα της Τουρκίας του Βιντσέντσο Μοντέλα ενόψει του Euro 2024.

Με… ανάμεικτα συναισθήματα θα κατέβει στο Euro 2024 η Τουρκία.

Από τη μία, η αρνητική παρουσία ή και η απουσία στις πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις. Από την άλλη, το ταλέντο που υπάρχει σε αρκετές θέσεις και φυσικά η… έδρα! Άλλωστε, στη Γερμανία κατοικεί μεγάλος αριθμός Τούρκων, εξού και αναμένεται να έχει τη στήριξη χιλιάδων φιλάθλων της.

Αυτή είναι η έκτη της εμφάνιση σε τελική φάση της διοργάνωσης και τρίτη συνεχόμενη. Μεγαλύτερή της διάκριση φυσικά (σε επίπεδο Euro, καθώς υπάρχει και η 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002) είναι η πρόκρισή της στα ημιτελικά το 2008 (ηττήθηκε 3-2 από τη Γερμανία).

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα της τα τελευταία χρόνια αναλογικά με αυτές τις επιτυχίες (που φυσικά δεν είναι εύκολο να επαναλαμβάνονται).

Στο Euro 2020, που διεξήχθη το 2021 ελέω κορωνοϊού, αποτέλεσε μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία τις δύο ομάδες που τερμάτισαν… άποντες στους ομίλους (η ίδια κόντρα σε Ιταλία, Ουαλία και Ελβετία). Εν συνεχεία, δε, απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ, χάνοντας 3-1 από την Πορτογαλία στα ημιτελικά των μπαράζ.

Πλέον, έχει μπει στην εποχή «Βιντσέντσο Μοντέλα». Από τον περασμένο Σεπτέμβρη συγκεκριμένα, όταν ο 49χρονος Ιταλός αντικατέστησε τον Στέφαν Κουντς. Μεσούσης δηλαδή της προκριματικής φάσης, καθώς τα αποτελέσματα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά και υπήρξε ο φόβος μιας νέα αποτυχίας. Εντέλει, η… δουλειά έγινε και με το παραπάνω. Κι αυτό διότι κατέλαβε την πρώτη θέση του 4ου γκρουπ -τερματίζοντας πάνω από Κροατία και Ουαλία κάνοντας- και κάνοντας ντεμαράζ θετικών αποτελεσμάτων (ξεχώρισε το «διπλό» στην έδρα της Χρβάτσκα).



Ένα σύνολο ποιοτικό και με ταλέντο, ειδικά από τη μέση και μπροστά.

Με αρχηγό και ηγέτη τον Τσαλχάνογλου της Ίντερ, με βασικά γρανάζια προερχόμενα από την αφρόκρεμα του τουρκικού πρωταθλήματος, όπως οι Αρτούρκογλου (Γαλατασαράι) και Καχβετσί (Φενέρμπαχτσε), με παίκτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό (βλ. τον -πιθανότατα νέο ηγέτη αυτής της ομάδας- Κοκτσού της Μπενφίκα) και, όπως σημειώθηκε, με ταλέντο: Άλλωστε, έχει να… προτάξει δύο από τα σημαντικότερα wonderkids του τουρνουά, τον Αρντά Γκιουλέρ της Ρεάλ Μαδρίτης και τον Κενάν Γιλντίζ της Γιουβέντους (περισσότερο χρόνο, τουλάχιστον θεωρητικά, αναμένεται να πάρει ο δεύτερος).

Στόχος της, σε κάθε περίπτωση, είναι η ουσιαστική επιστροφή της στο προσκήνιο. Ενδέχεται, δε, τα πρόσφατα «χαστούκια» να έχουν της αποβάλει το όποιο άγχος για διάκριση και, ούσα «απελευθερωμένη», να καταφέρει να εξαργυρώσει την ποιότητα που έχει. Άλλωστε, προσφέρεται και το γκρουπ (6ο) που έχει κληρωθεί και το οποίο, αν μη τι άλλο, είναι στα μέτρα της. Συγκεκριμένα, θα αντιμετωπίσει τις Πορτογαλία, Τσεχία και Γεωργία, με τις δύο πρώτες να είχαν βρεθεί απέναντί της στη φάση των ομίλων και στην εξαιρετική πορεία της το 2008.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Μερτ Γιουνόκ (Μπεσίκτας), Ουγουρτσάν Τσακίρ (Τράμπζονσπορ), Αλτάι Μπαγιντίρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Αμυντικοί: Αμπντουλκερίμ Μπαρντακτζί (Γαλατασαράι), Σαμέτ Ακαϊντίν (Φενέρμπαχτσε), Ζεκί Τσελίκ (Ρόμα), Μερίχ Ντεμιράλ (Αλ-Αχλί), Φέρντι Καντίογλου (Φενέρμπαχτσε), Αχμετσάν Καπλάν (Άγιαξ), Μερτ Μουλντούρ (Φενέρμπαχτσε).

Μέσοι: Χακάν Τσαλχάνογλου (Ίντερ), Ισμπαΐλ Γιουκσέκ (Φενέρμπαχτσε), Καν Αϊχάν (Γαλατασαράι), Οκάν Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ), Ορκούν Κοκτσού (Μπενφίκα), Σαλίχ Οζκάν (Ντόρτμουντ).

Επιθετικοί: Γιουνούς Ακγιούν (Λέστερ), Κερέμ Αρτούρκογλου (Γαλατασαράι), Αρντά Γκιουλέρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ιρφάν Καχβετσί (Φενέρμπαχτσε), Σεμίχ Κιλικσόι (Μπεσίκτας), Τσενκ Τοσούν (Μπεσίκτας), Γιουσούφ Γιαζίτσι (Λιλ), Μπερτούγκ Γιλντιρίμ (Ρεν), Κενάν Γιλντίζ (Γιουβέντους), Μπαρίς Αλπέρ Γιλμάζ (Γαλατασαράι).

Πώς προκρίθηκε:

Τερμάτισε στην πρώτη θέση του 4ου γκρουπ των προκριματικών με 17 βαθμούς. Άφησε πίσω της τις Κροατία (16β.), Ουαλία (12β.), Αρμενία (8β.) και Λετονία (3β.) έχοντας ρεκόρ 5Ν-2Ι-1Η και συγκομιδή γκολ 14 υπέρ - 7 κατά.

Σχηματισμός:

Το 4-2-3-1, το οποίο συνιστά και το «αγαπημένο» του σύστημα, έχει καθιερώσει ο Βιντσέντσο Μοντέλα σε αυτά τα επτά παιχνίδια που έχει καθοδηγήσει την εθνική Τουρκίας.

Τσακίρ – Τσελίκ, Καμπάκ, Μπαρντακτζί, Καντίογλου – Γιουκσέκ, Κοκτσού – Καχβετσί, Τσαλχάνογλου, Αρτούρκογλου – Γιλμάζ.

Το αστέρι:

Χακάν Τσαλχάνογλου: Από το 2017 στην Ιταλία, έχοντας θητεία και στις δύο μεγάλες ομάδες του Μιλάνο. Αρχικά στη Μίλαν και από το 2021 στην «αιώνια» αντίπαλό της, Ίντερ. Εκ των ηγετικών (και) των «νερατζούρι», o 30χρονος άσος συνέβαλε τα μέγιστα στην… παρέλασή τους στο πρωτάθλημα -βγαίνοντας στην καλύτερη ενδεκάδα της Serie A- ενώ φέτος κατέκτησε και το ιταλικό Σούπερ Καπ. Συνολικά, στη σεζόν μετρά 15 τέρματα και τρεις ασίστ σε 40 εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο απόλυτος ηγέτης και της εθνικής Τουρκίας, αγωνιζόμενος και ως «δεκάρι» και ως «οκτάρι» Τα εξαιρετικά του δημιουργικά χαρακτηριστικά δεν τον αποτρέπουν από το να μαρκάρει (έχοντας μάλιστα και την τάση να… κιτρινίζεται). Ξεκίνησε την καριέρα του από τα γερμανικά γήπεδα, έχοντας θητείες σε Καρλσρούη, Αμβούργο και Μπάγερ Λεβερκούζεν, οπότε επιστρέφει σε… γνώριμα λημέρια.

Euro 2024: Το προφίλ της Τουρκίας

Αξίζει να τον δεις:

Κενάν Γιλντίζ: Ένα εκ των δύο wonderkids της εθνικής Τουρκίας αλλά και συνολικά της διοργάνωσης. Η επιλογή του 19χρονου μεσοεπιθετικού -έναντι του Αρντά Γκιουλέρ της Ρεάλ Μαδρίτης- έγκειται τόσο στον παραπάνω χρόνο συμμετοχής που είχε τη φέτος σε σχέση με τον συνομήλικό του άσου (ο οποίος εξάλλου έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού) όσο και γιατί αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και περισσότερο.

Προϊόν των ακαδημιών της Μπάγερν, μεταπήδησε στην Κ19 της Γιουβέντους το 2022. Τον περασμένο Νοέμβριο προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα των «μπιανκονέρι», με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να τον εμπιστεύεται και να του δίνει μέχρι το φινάλε της σεζόν 32 συμμετοχές (4 γκολ/1 ασίστ). Αγωνίζεται κυρίως ως δεύτερος επιθετικός (και στην κορυφή και στα άκρα), έχοντας εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και… μπόι (1,87μ.). Ελάχιστα πριν, προωθήθηκε και στην εθνική Ανδρών της Τουρκίας, μετρώντας από τον περασμένο Οκτώβριο έξι εμφανίσεις (1 γκολ/ 1 ασίστ). Στα 30 εκατ. ευρώ η αξία του στο transfermarkt.



Προπονητής:

Βιντσέντσο Μοντέλα: Μακρά θητεία στα ιταλικά γήπεδα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ως προς το δεύτερο κομμάτι, o 49χρονος τεχνικός καθοδήγησε τις Ρόμα (2011), Κατάνια (2011-2012), Φιορεντίνα (2012-2015 και 2019), Σαμπντόρια (2015-2016) και Μίλαν (2016-2017), κατακτώντας με την τελευταία το ιταλικό Σούπερ Καπ (μοναδικός του τίτλος ως τεχνικός). Για μισή χρονιά, τη σεζόν 2017-2018, δούλεψε στην Ισπανία και τη Σεβίλλη, ενώ η διετία του στην Αδάνα Ντεμίρσπορ (2021-2023) του έδωσε ουσιαστικά και το «εισιτήριο» για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Euro 2024: Το προφίλ της Τουρκίας

Πιθανότητες κατάκτησης:

Σύμφωνα με τις αποδόσεις η Τουρκία είναι στην 11η θέση στη σειρά των φαβορί (μαζί με την Ελβετία) σε απόδοση 80.00. Βασικός στόχος φυσικά της ομάδας του Βιντσέντσο Μοντέλα είναι να περάσει από τον όμιλο. Είναι επιτεύξιμος βάσει και των αντιπάλων (έστω και μέσω των καλύτερων τρίτων), εάν αφήσει πίσω της τις πρόσφατες αρνητικές παρουσίες/απουσίες από τα μεγάλα τουρνουά και αξιοποιήσει την ποιότητά της και, βεβαίως, τη στήριξη χιλιάδων φιλάθλων της.

Το πρόγραμμα στον 6ο όμιλο:

Τουρκία-Γεωργία (18/6, 19:00) – «Σίγκναλ Ιντούνα Παρ», Ντόρτμουντ
Τουρκία-Πορτογαλία (22/6, 19:00) – «Σίγκναλ Ιντούνα Παρ», Ντόρτμουντ
Τσεχία-Τουρκία (26/6, 22:00) – «Βόλκσπαρκστεντιον» (Αμβούργο)

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:

5 (1996, 2000, 2008, 2016, 2020)

Υψηλότερη θέση:

Ημιτελικά (2008)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη:

40ή (1.495,94 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x