Euro

Αλβανία: Έκανε την υπέρβαση και πάει στον όμιλο του «θανάτου» για ζημιές

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Αλβανίας εν όψει του Euro 2024.

Το παρών σε δεύτερο Euro στην ιστορία της -μετά από εκείνο του 2016- θα δώσει η Αλβανία, που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω της τα βλέμματα στα προκριματικά με τις εντυπωσιακές της εμφανίσεις.

Η γειτονική χώρα εκμεταλλεύτηκε πως στον 5ο όμιλο δεν είχε κάποιο μεγαθήριο να αντιμετωπίσει και τερμάτισε στην πρώτη θέση, υπερτερώντας στην ισοβαθμία της Τσεχία. Παράλληλα, άφησε εκτός της πρώτης δυάδας την Πολωνία, που εν τέλει κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τη διοργάνωση μέσω των playoffs.

Ο Βραζιλιάνος, Σιλβίνιο, καθοδήγησε με τον καλύτερο τρόπο την Αλβανία, η οποία ήταν εξαιρετική στην ανασταλτική της λειτουργία, κάτι που το αποτυπώνει και το παθητικό των μόλις τεσσάρων τερμάτων, που φυσικά ήταν και το καλύτερο στον όμιλο. Παράλληλα, λύσεις υπήρχαν και στο επιθετικό κομμάτι, έχοντας μαζί με τους Τσέχους την καλύτερη επίθεση με 12 τέρματα.

Ωστόσο, η τύχη δεν έκανε το χατήρι στην Αλβανία για μια ευνοϊκή κλήρωση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αφού έπεσε στον όμιλο του «θανάτου» με Ιταλία, Ισπανία και Κροατία. Δεδομένα είναι το απόλυτο αουτσάιντερ, όμως, θα πάει στο Euro χωρίς άγχος και είναι ικανή να προκαλέσει ζημιές.

Στο ρόστερ υπάρχει… ποικιλία χαρακτηριστικών, με την ηγετική φυσιογνωμία του αρχηγού, Μπεράτ Τζιμσίτι, να ξεχωρίζει στην άμυνα, ενώ στο κέντρο ο Ασλάνι της Ίντερ δείχνει έτοιμος και έχει τα στοιχεία για να πρωταγωνιστεί. Στην επίθεση πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση του Αρμάντο Μπρόγια, ο οποίος θέλει να κάνει ένα καλό τουρνουά και να δείξει παράλληλα στο νέο προπονητή της Τσέλσι, Έντσο Μαρέσκα, πως μπορεί να ανταπεξέλθει και να παραμείνει στο ρόστερ των «μπλε» τη νέα σεζόν.



Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ετρίτ Μπερίσα (Έμπολι), Θωμάς Στρακόσια (Μπρέντφορντ), Καστράτι (Τσιταντέλα), Σιμόνι (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).

Αμυντικοί: Τζιμσίτι (Αταλάντα), Χισάι (Λάτσιο), Μπάλιου (Ράγιο Βαγιεκάνο), Ισμαϊλι (Έμπολι), Αγέτι (Κλουζ), Αλίγι (Βολουντάρι), Μιτάι (Λοκομοτίβ Μόσχας), Μιχάι (Φαμαλικάο), Κουμπούλα (Σασουόλο).

Μέσοι: Αμπράσι (Γκρασχόπερς), Ασλάνι (Ίντερ), Μπαϊράμι (Σασουόλο), Μεντόν Μπερίσα (Λέτσε), Γκιασούλα (Ντάρμσταντ), Λάτσι (Σπάρτα Πράγας), Μούτσι (Μπεσίκτας), Ραμαντάνι (Λέτσε).

Επιθετικοί: Ασάνι (Γκουαντζού), Μπρόγια (Τσέλσι), Ντάκου (Ρουμπίν Καζάν), Χότζα (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μανάι (Σίβασπορ), Σεφέρι (Μπανίγιας).

Πώς προκρίθηκε:

Ήταν στον 5ο όμιλο και τερμάτισε στην πρώτη θέση με 15 βαθμούς, υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Τσεχία. Η Πολωνία στην τρίτη θέση με 11 πόντους πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση μέσω των playoffs, η Μολδαβία με 10 βαθμούς ήταν μαχητική, χωρίς όμως κάτι περισσότερο, με τα Νησιά Φερόε να είναι στην τελευταία θέση με μόλις δύο πόντους.

Σχηματισμός:

Ο Σιλβίνιο επιλέγει κατά κύριο λόγο για την Αλβανία διάταξη 4-2-3-1, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που το έχει μετατρέψει και σε 4-3-3.

Μπερίσα - Χισάι, Αγέτι, Τζιμσίτι, Μιτάι - Ασλάνι, Ραμαντάνι - Μπαϊράμι, Ασάνι, Σεφέρι – Μπρόγια.

Το αστέρι:

Μπεράτ Τζιμσίτι. Μπορεί σε αυτή την κατηγορία να επιλέγονται, κυρίως, επιθετικοί παίκτες, όμως, στην Αλβανία κάτι δεν ισχύει. Ο αρχηγός της Αταλάντα φοράει το περιβραχιόνιο και στην εθνική του ομάδα, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα θα πάει στο Euro με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα κατέκτησε με τους Ιταλούς το Europa League.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Αλβανίας

Αξίζει να τον δεις:

Κριστιάν Ασλάνι. Ο 22χρονος αμυντικός μέσος ανάγκασε το περασμένο καλοκαίρι την Ίντερ να πληρώσει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ στην Έμπολι για να τον κάνει δικό της και είναι ένα από τα project που δουλεύουν και πιστεύουν πολύ οι «νερατζούρι». Ήταν βασικός στέλεχος της Αλβανίας στην προκριματική φάση με οκτώ συμμετοχές, ένα γκολ και μια ασίστ, έχοντας πολύτιμη συνεισφορά στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Προπονητής:

Μπορεί από τον πάγκο της γειτονικής χώρας να έχουν περάσει γνωστά ονόματα όπως ο Ολλανδός Άρι Χάαν, οι Ιταλοί Πανούτσι και Ντε Μπιάζι και ο Κροάτης Κούζε, όμως, ο Σιλβίνιο δείχνει να έχει δέσει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία της εθνικής, έχοντας παράλληλα περάσει στους παίκτες την αγωνιστική του φιλοσοφία. Ο Βραζιλιάνος είναι στην Αλβανία από τον Ιανουάριο του 2023 και μέσα σε 11 μήνες την οδήγησε στην τελική φάση του Euro 2024. Αγωνίστηκε στην, πιθανότατα, κορυφαία ομάδα όλων των εποχών και φυσικά η αναφορά γίνεται για την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα το 2009, ενώ ως πρώτος προπονητής καθοδήγησε στο παρελθόν τις Λιόν και Κορίνθιας.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Αλβανίας

Πιθανότητες κατάκτησης:

Η απόδοση για να κατακτήσει η Αλβανία το ευρωπαϊκό είναι στο 700.00 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος, έχοντας πιο κάτω μονάχα τη Γεωργία με 800.00. Κάτι απολύτως λογικό, αφού εκτός όλων των άλλων βρίσκεται στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης με Ιταλία, Ισπανία και Κροατία.

Το πρόγραμμα στον 2ο όμιλο:

Ιταλία-Αλβανία (15/06, 22:00) - Signal Iduna Park, Ντόρτμουντ

Κροατία-Αλβανία (19/06, 16:00) - Volkparkstadion, Αμβούργο

Αλβανία-Ισπανία (24/06, 22:00) – Merkur Spiel-Arena, Ντίσελντορφ

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:

1 (2016)

Υψηλότερη θέση:

18η (2016)

Θέση στην κατάταξη της FIFA:

66η (1375 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x