Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Για σένα, ρε Πάου!

Σε έναν συγκλονιστικό μικρό τελικό, η Ισπανία επικράτησε 89-88 της συγκινητικής Αυστραλίας και κατέκτησε το χάλκινο. Ανύπαρκτο φάουλ υπέρ των Ιβήρων στα 5'' πριν το τέλος. Μυθικός Γκασόλ με 31π.-11ρ.

Έσπασαν καρδιές στον… μεγάλο μικρό τελικό του ολυμπιακού τουρνουά στο μπάσκετ!

Μετά από τρομερές εναλλαγές συναισθημάτων, η Ισπανία επικράτησε -με σπρώξιμο- στα «χασομέρια» 89-88 της εκπληκτικής Αυστραλίας και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, που είναι το 4ο στην ιστορία της στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Εκπληκτικό παιχνίδι, με τους Ίβηρες να προηγούνται με 12 στο πρώτο μέρος (40-28), ωστόσο οι «boomers» δεν το έβαλαν κάτω, επέστρεψαν και στην τέταρτη περίοδο το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς –κυριολεκτικά- χέρια. Στα 9’’ πριν το φινάλε ο Μπέινς έβαλε μπροστά την εθνική του, αλλά δύο βολές του Σέρχιο Ροντρίγκεθ στα 5’’ -από ανύπαρκτο φάουλ που κέρδισε- υπέγραψε τη νίκη για τους φούριας ρόχας, με τους αντιπάλους τους να μην κάνουν καν σουτ στη τελευταία επίθεση.

Μυθική εμφάνιση για τον θρύλο Πάου Γκασόλ, ο οποίος σταμάτησε στους 31 πόντους (12/15 σουτ), ενώ «κατέβασε» και 11 ριμπάουντ. 14 είχε ο Μίροτιτς που όμως «σίγησε» στο δεύτερο μέρος, 10 ο Ρούντι Φερνάντεθ και 11 ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με καθοριστική συμβολή στο νήμα.

Για τους συγκινητικούς Αυστραλούς 30 πόντους σημείωσε ο Πάτι Μιλς (11/23 σουτ), 15 είχε ο Άντερσεν, 12 ο Μότουμ, ενώ ο Μπόγκουτ έπαιξε μόλις 13’ αφού αποβλήθηκε με 5 φάουλ από το 23’!

Το ματς

Σε προσωπική υπόθεση μετέτρεψαν το ματς οι Πάου Γκασόλ και Μίροτιτς. Αμφότεροι πέτυχαν από οκτώ πόντους στα πρώτα λεπτά και η Ισπανία μπήκε σε θέση οδηγού με 16-9. Μιλς και Άντερσεν ήταν οι δύο που προσπαθούσαν περισσότερο στην επίθεση και αυτοί που μείωσαν για την Αυστραλία (πέντε λάθη στην πρώτη περίοδο) σε 20-17, προτού το τρίποντο του Κλαβέρ διαμορφώσει το 23-17 στο 10’.

Με τους «boomers» να μην βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση –και να υποπίπτουν συνεχώς σε λάθη- οι φούριας ρόχας βρήκαν την ευκαιρία να ξεφύγουν με εννιά, 32-23. Με τους Γκασόλ-Κλαβέρ να παίρνουν «φωτιά» από τα 6,75 (χάρη και στην καλή κυκλοφορία της μπάλας), οι Ίβηρες έφτασαν για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα τη διαφορά, προηγούμενοι στο 16’ με 40-28. Κάπου εκεί όμως ήρθαν τα πάνω-κάτω. Οι Ισπανοί χαλάρωσαν υπερβολικά, πήγαν σε βεβιασμένες επιλογές, οι Μιλς-Άντερσεν το πήραν… πάνω τους και με επιμέρους σκορ 10-0 στο τελευταίο τρίλεπτο, η «μεταμορφωμένη» Αυστραλία πλησίασε στο καλάθι, για το 40-38 του ημιχρόνου.

Τα πάντα ήταν ντέρμπι πλέον στο Ρίο, με την Αυστραλία να προσπερνά για πρώτη φορά με 43-42! Οι δύο ομάδες πήγαιναν πλέον χέρι-χέρι, με τον μυθικό Γκασόλ να φτάνει τους 22 πόντους (με εντυπωσιακή στατιστική) και να γράφει το 54-52 υπέρ της Ισπανίας απέναντι σε έναν συγκλονιστικό Μιλς (έπαιζε και για τον Μπόγκουτ που είχε αποβληθεί από το 23’!), που είχε φτάσει τους 20 και «οργίαζε» στην επίθεση. Οι Ίβηρες βρήκαν λύσεις από μακριά (με Ρούντι και Μίροτιτς), πήραν ξανά μια απόσταση τεσσάρων πόντων (65-61), αλλά ο Μότουμ είχε πάρει τη… σκυτάλη για τους boomers και κρατούσε όρθια την ομάδα του. Τελικώς, η Ισπανία έκλεισε την τρίτη περίοδο, μόλις στο +3 (67-64) σε ένα ντέρμπι που διατηρούσε στα ύψη την αδρεναλίνη.

Μετά από πολύ ώρα, η Ισπανία πήρε ένα «μαξιλαράκι» έξι πόντων (64-70), αλλά γρήγορα-γρήγορα οι Αυστραλοί… επέστρεψαν! Με καταπληκτικό τον Μότουμ (12π.) –έπαιζε και για τον Μπόγκουτ- και ένα προσωπικό 5-0 του Μπρόεκοφ, τα «καγκουρό» πέρασαν μπροστά 75-73 στο 34’. Το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς χέρια, αφού την μία ευστοχούσαν οι Αυστραλοί, την άλλη οι Ισπανοί, με τον τρομερό Μιλς να φτάνει τους 30 πόντους, να «απαντάει» στους 29 του Γκασόλ και να γράφει το 84-83 στο 38’. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ έβαλε ξανά μπροστά την εθνική του, ωστόσο στα 35’’ πριν το τέλος, δύο βολές του Άντερσεν έκαναν το 86-85. Ο Γκασόλ «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο, αλλά ο Μπέινς έβαλε εκ νέου σε θέση οδηγού την ομάδα του για το 88-87, εννιά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ανέλαβε την τελευταία επίθεση των Ισπανών, κέρδισε το -ανύπαρκτο- φάουλ, είχε 2/2 από τη γραμμή και ουσιαστικά «χάρισε» το χάλκινο μετάλλιο, 89-88, αφού οι Αυστραλοί δεν έκαναν καν σουτ στα πέντε δευτερόλεπτα που τους είχαν απομείνει…

Τα δεκάλεπτα: 17-23, 38-40, 64-67, 88-89

inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x