Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

«Βασιλιάς» Κιπτσόγκε, θριάμβευσε στον μαραθώνιο!

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία! Ο μεγάλος Κιπτσόγκε τερμάτισε 1ος στον μαραθώνιο και πρόσθεσε το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή του, χαρίζοντας το 6ο χρυσό στην Κένυα! Χαμηλά οι Έλληνες.

Ελιούντ Κιπτσόγκε, η επιστροφή!

Ο σπουδαίος Κενυάτης, που ήταν «χάλκινος» στην Αθήνα και «ασημένιος» στο Πεκίνο, αλλά στα 5 χλμ., κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, χαρίζοντας την 6η πρωτιά της Κένυας, στην καλύτερη συγκομιδή της από το 2008!

Ο 31χρονος αθλητής των μεγάλων αποστάσεων ήταν εξαιρετικός (δεν «έπεσε» κάτω από την 7η θέση) και με χρόνο 2:08.44 τερμάτισε πρώτος, προσθέτοντας το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή του και μάλιστα, έπειτα από απουσία 8 ετών από τους Αγώνες! Το 2012, θυμίζουμε, δεν ταξίδεψε στο Λονδίνο, καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί στα 5 χλμ. και τότε αποφάσισε να ασχοληθεί με τον μαραθώνιο. Έκτοτε, λοιπόν… δεν έχει αντίπαλο!

Στο ντεμπούτο του στη μεγαλύτερη απόσταση, το 2013, στο Αμβούργο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε 2:05:30, για να ακολουθήσουν άλλες πέντε πρωτιές και μία δεύτερη θέση! Φέτος, δε, στον μαραθώνιο του Λονδίνου τερμάτισε σε 2:03:05, ανεβαίνοντας, φυσικά, στο πρώτο σκαλί του βάθρου, με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ΟΛΩΝ των εποχών!

Σήμερα, ο Κιπτσόγκε επιβεβαίωσε πως είναι ο κορυφαίος στον μαραθώνιο, ενώ η νίκη του ήρθε να προστεθεί σε εκείνη της συμπατριώτισσάς του, Τζεμίμα Τζέλαγκατ Σουμγκόνγκ, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο των γυναικών! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που μία χώρα αναδεικνύει Ολυμπιονίκες στον μαραθώνιο ΚΑΙ στους άνδρες ΚΑΙ στις γυναίκες, με την αφρικανική χώρα, μάλιστα, να πανηγυρίζει το έκτο της χρυσό μετάλλιο, στην καλύτερη συγκομιδή της από τους Αγώνες του Πεκίνου, ενώ είναι η δεύτερη φορά που ένας αθλητής της Κένυας νικά στον μαραθώνιο, μετά τον Σάμουελ Βανζίρου, το 2008!

Δεύτερος, να πούμε, ήταν ο Αιθίοπας Φεϊζά Λιλέσα με 2:09:54 («χάλκινος» στο Παγκόσμιο της Νταεγού) και τρίτος ο εκπληκτικός Αμερικανός Γκάλεν Ραπ (2:10:05), που μπήκε «σφήνα» στους σπουδαίους Αφρικανούς και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο! Θυμίζουμε, είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στα 10 χλμ. στους Αγώνες του Λονδίνου. Όσο για τους δύο Έλληνες, ο Χριστόφορος Μερούσης και ο Μιχάλης Καλομοίρης κατάφεραν να τερματίσουν στην 116η και στην 132η θέση αντίστοιχα και να μην είναι ανάμεσα στους 14 που εγκατέλειψαν.

Ο Μερούσης έκανε χρόνο 2 ώρες 29 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, ενώ ο Καλομοίρης πέρασε τη γραμμή τερματισμού μετά από 2 ώρες 37 λεπτά και 3 δεύτερα.

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x