sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός: Ο Έσε είναι 8/9 βασικός και οι… μοιρασμένοι παρτενέρ του

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δίδυμα στον άξονα που έχει ξεκινήσει στα εννιά επίσημα παιχνίδια του Ολυμπιακού ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Αντίστροφα μετράμε για την επανέναρξη της Stoiximan Super League, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί τον Λεβαδειακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι Πειραιώτες θέλουν να αποφύγουν την «παγίδα» και να αποδείξουν πως το περασμένο πάθημα με τον Παναιτωλικό τους έγινε μάθημα.

Η ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα αρκετών ποδοσφαιριστών του και αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε «προβλέψεις». Δεδομένα θα εκτεθούμε, εφόσον δεν μάθουμε τι θα γίνει στις επόμενες προπονήσεις, μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι που θα βγει η αποστολή.

Στην μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη, κοιτάζοντας κάθε ενδεκάδα που παρατάχθηκε στο γήπεδο, παρατηρεί κανείς πως ο Βάσκος τεχνικός «πειραματίζεται» αρκετά στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Η αλήθεια είναι πως έψαξε αρκετά για να βρει το δίδυμο στον άξονα, τα δύο «εξάρια» δηλαδή που χρησιμοποιεί.

Δεδομένα, ο Σαντιάγο Έσε αποτελεί πάντοτε το ένα από τα δύο χαφ των «ερυθρόλευκων». Είναι μια σταθερά για τον Ολυμπιακό και ένας από τους πιο κομβικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας. Από την απόδοσή του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η εικόνα της ομάδας. Γι’ αυτό και δεν… βγαίνει από την ενδεκάδα, όντας ένας από τους πιο σταθερούς σε απόδοση παίκτες. Παίζει σταθερά, καμιά φορά ίσως και σε υπερβολικό βαθμό. Αλλά έρχονται αυτές οι «ευεργετικές» για τον ίδιο διακοπές για να γεμίζει τις μπαταρίες του και να συνεχίζει από εκεί που το είχε αφήσει.



Ο Αργεντινός μέσος έχει αγωνιστεί και στα 9 παιχνίδια του Ολυμπιακού ως τώρα στη σεζόν. Στα 8 από αυτά ήταν βασικός, στα 7 από αυτά έπαιξε από την αρχή ως το τέλος. Στο ένα, με την Athens Kallithea, αποχώρησε με μια αδιαθεσία στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και στο μοναδικό που δεν έπαιξε βασικός ήταν κόντρα στον Ατρόμητο, ώστε να πάρει ανάσες. Μπήκε βέβαια στο 61’ και έβγαλε ένα γεμάτο μισάωρο…

Ο παρτενέρ του Έσε μέχρι πριν λίγο καιρό, πάντως, ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Το οποίο ενδεχομένως αυτή τη στιγμή και να έχει λυθεί με την παρουσία του Μουζακίτη στην εβδομάδα πριν από τη διακοπή. Αποδεικνύεται και από τον χρόνο συμμετοχής του, αφού μετρά 3/3 ματς ως βασικός, έχοντας παίξει δύο 90λεπτα και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό βγήκε στο 86’.

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως ο Μεντιλίμπαρ το έψαξε αρκετά. Πειραματίστηκε, δοκιμάζοντας πέντε διαφορετικά δίδυμα. Από δύο συμμετοχές στο αρχικό σχήμα έχουν τα Έσε-Ντόη, Έσε-Στάμενιτς, Έσε-Γκαρθία και Έσε-Μουζακίτης. Μόλις μία φορά, κόντρα στους Περιστεριώτες, χρησιμοποιήθηκε από τον Βάσκο το Στάμενιτς-Μουζακίτης.





Τα βασικά δίδυμα στα χαφ που έχει χρησιμοποιήσει ο Μεντιλίμπαρ:

*Βόλος: Έσε-Ντόη
Athens Kallithea: Έσε-Ντόη
*Λαμία: Έσε-Στάμενιτς
Παναιτωλικός: Έσε-Στάμενιτς
*Άρης: Έσε-Γκαρθία
*Λιόν: Έσε-Γκαρθία
Ατρόμητος: Στάμενιτς-Μουζακίτης
Μπράγκα: Έσε-Μουζακίτης
*Παναθηναϊκός: Έσε-Μουζακίτης

*με αστερίσκο τα εκτός έδρας παιχνίδια.

Αν δούμε και πως διαχειρίστηκε το εκάστοτε παιχνίδι του ο Μεντιλίμπαρ, παρατηρούμε ακόμη περισσότερα. Ο Έσε βγήκε μόλις μια φορά και αυτή αναγκαστικά. Τι σημαίνει αυτό; Πως επί της ουσίας δεν… βγαίνει, αφού είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη λειτουργία του συνόλου και στις δύο μεριές του γηπέδου.

Ο Στάμενιτς ήρθε από τον πάγκο κόντρα σε Βόλο και Athens Kallithea. Ο Γκαρθία στα ματς με Athens Kallithea, Λαμία. Ο Ολιβέιρα πέρασε ως αλλαγή απέναντι στον Παναιτωλικό και στον Άρη. Ο Στάμενιτς μπήκε ξανά ως αλλαγή με τη Λιόν, ο Έσε με τον Ατρόμητο. Τέλος, ο Ντάνι Γκαρθία ήρθε από τον πάγκο απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ολυμπιακός: Ο Έσε είναι 8/9 βασικός και οι… μοιρασμένοι παρτενέρ του

Ο Μεντιλίμπαρ επί της ουσίας δείχνει να έχει καταλήξει στο δίδυμο που ταιριάζει περισσότερο στον άξονα της ομάδας του, αυτή τη στιγμή. Έσε-Μουζακίτης τη στιγμή που μιλάμε έχουν το προβάδισμα για να ξεκινούν. Ο Στάμενιτς δείχνει να χαίρει της εμπιστοσύνης του Βάσκου, με βάση τους αριθμούς του, ενώ και ο Γκαρθία ενεργοποιείται σταδιακά. Οι δύο τελευταίοι χρειάζονται ρυθμό και ο έμπειρος κόουτς προσπαθεί να τους τον δίνει. Για τον Ολιβέιρα δεν θα αναφερθούμε εκτενώς αφού κυρίως περνά στο «10» και λιγότερες φορές στο «8». Υπάρχει και η επιλογή του Ντόη, αλλά πλέον δείχνει να υπολογίζεται ξανά ως στόπερ και λιγότερο στον άξονα.

Όλα αυτά και ενώ… έρχεται ο Θεοφάνης Μπακούλας. Ο 19χρονος χαφ με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα γυμνασμένος και σύμφωνα με αρκετούς στου Ρέντη, ίσως ο πιο έτοιμος από τους «μικρούς». Γιατί έπαιξε πρώτος ο Μουζακίτης και όχι αυτός, όμως; Επειδή ο προπονητής ήθελε να βάλει στην εξίσωση έναν αριστεροπόδαρο παίκτη, αφού το ρόστερ έχει λιγοστούς. Αλλά και επειδή μπορούσε να του εξυπηρετήσει με μεγαλύτερη ευκολία τη δημιουργία σε σχέση με τον Μπακούλα, ο οποίος είναι περισσότερο «6-8άρι» και θυμίζει έναν Έσε…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x