sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο έλεγχος των Ελλήνων στο ΝΒΑ

Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να αισθάνεται περήφανο για τις επιδόσεις των παιδιών του στο ΝΒΑ.Το sport-fm.gr κάνει τον απολογισμό της κανονικής περιόδου για Αντετοκούνμπο,Παπανικολάου,Κουφό και Καλάθη.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι ελληνικές παρουσίες στο ΝΒΑ ήταν σποραδικές και μάλλον απαρατήρητες. Η φετινή σεζόν, ωστόσο, απέδειξε περίτρανα πως η χώρα έχει… θέση στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Κουφός και Νικ Καλάθης εκπροσώπησαν επάξια τα ελληνικά χρώματα και άφησαν υποσχέσεις πως αν βρεθούν στην ίδια ομάδα, την Εθνική, θα κάνουν… θαύματα με τους υπόλοιπους παίκτες.

Το www.sport-fm.gr κατέγραψε την πορεία τους τη φετινή περίοδο, έκανε τις συγκρίσεις με το παρελθόν και προβλέπει το μέλλον τους.

Giannis… η εκτόξευση

Αν η πρώτη χρονιά του ήταν πολλά υποσχόμενη αλλά ακόμη αναγνωριστική, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτοξεύτηκε στη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ. Πέρσι έπαιξε σε 77 παιχνίδια, μόλις 23 σαν βασικός, έχοντας 6,8 πόντους (41,4% στα σουτ, 34,7% στα τρίποντα, 68,3% στις βολές), 4,4 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ, 0,8 κλεψίματα, 0,8 τάπες και 1,6 λάθη σε 24,6 κατά μέσο όρο, με την ομάδα του να έχει το χειρότερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου (15-67).

inner

Φέτος, ο Τζέισον Κιντ τον εμπιστεύτηκε πολύ περισσότερο και ο 20χρονος άσος τον δικαίωσε. Απουσίασε σε μόλις ένα ματς της κανονικής περιόδου, στα 71 υπόλοιπα ήταν… πενταδάτος και είχε 12,7 πόντους (49,1% στα σουτ, 15,9% στα τρίποντα και 74,1% στις βολές), 6,7 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 0,9 κλεψίματα, 1 τάπα και 2,1 λάθη σε 31,4 λεπτά. Η ομάδα του Μιλγουόκι είχε ρεκόρ 41-41 και κατέλαβε την έκτη θέση της Ανατολής επιστρέφοντας στα play offs, ενώ ο Giannis αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Ανατολής για την εβδομάδα 2-8 Φεβρουαρίου και είναι υποψήφιος για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη. Οι Μπακς θα αντιμετωπίσουν τους Μπουλς με μειονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο των play offs, ενώ δεδομένα η επόμενη σεζόν θα βρει στην ίδια βάση τον αποκαλούμενο και Greek Freak (που έχει συμβόλαιο 1.873.200 δολάρια για φέτος). Και μάλλον τα καλύτερα έρχονται για εκείνον…

Ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο…

Μια πολύ ελπιδοφόρα αρχή είχε άσχημο φινάλε για τον Κώστα Παπανικολάου. Ο 24χρονος φόργουορντ μπήκε εντυπωσιακά στη rookie του χρονιά στο ΝΒΑ. Ο Κέβιν ΜακΧέιλ τού έδωσε ρόλο και εκείνος έκανε όλα τα μικρά πράγματα που είναι απαραίτητα για να αισθάνονται πιο άνετα οι σταρ της ομάδας, Τζέιμς Χάρντεν και Ντουάιτ Χάουαρντ. Το πράγμα, ωστόσο, μετά τη μέση της χρονιάς «στράβωσε». Η απόκτηση των Τζος Σμιθ και Κόρεϊ Μπρούερ περιόρισε στο ελάχιστο ή στο… μηδέν τη συμμετοχή του, ενώ ένας τραυματισμός τον κράτησε για αρκετές εβδομάδες εκτός δράσης και δεν μπόρεσε ποτέ να βρει ρυθμό. Από τα 26,1 λεπτά ανά αγώνα του Νοεμβρίου και τα 18,3 του Δεκεμβρίου, ο χρόνος του «έπεσε» τον Ιανουάριο στα 13,4, το Φεβρουάριο στα 11,8, ενώ το Μάρτιο δεν έπαιξε καθόλου και τον Απρίλιο ελάχιστα.

inner

Ο «Παπ» έκλεισε την κανονική περίοδο με 4,2 πόντους (35% στα σουτ, 29,2% στα τρίποντα, 72,2% στις βολές), 2,7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 0,7 κλεψίματα, 0,3 τάπες και 1,3 λάθη σε 18,5 λεπτά κατά μέσο όρο σε μόλις 43 εμφανίσεις. Είναι δύσκολο να δει καν χρόνο στο παρκέ στα play offs, όπου οι δεύτεροι στη Δύση Ρόκετς θα συναντήσουν τους Μάβερικς. Ο Παπανικολάου έχει αβέβαιο μέλλον στο ΝΒΑ. Στο συμβόλαιό του υπάρχει οψιόν για τον δεύτερο χρόνο από τους Ρόκετς και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα την ενεργοποιήσουν, δεδομένου πως έχει αρκετά υψηλές αποδοχές για παίκτη που δεν είναι στα βασικά πλάνα της ομάδας (4.797.664 δολάρια φέτος).

Ρολίστες, αλλά πολύτιμοι

inner

Κώστας Κουφός και Νικ Καλάθης δεν… θάμπωσαν με τις επιδόσεις τους τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ. Όμως ο μικρός ρόλος τους στους Γκρίζλις, μιας εκ των κορυφαίων ομάδων της Δύσης, ήταν πολύ σημαντικός, ενίοτε και κομβικός, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι όπου ήταν αμφότεροι από τους κορυφαίους της ομάδας, έστω κι αν αυτό δεν αποτυπωνόταν πάντα στη στατιστική τους. Ο ομογενής σέντερ είναι υποχρεωμένος να ζει στη σκιά του Μαρκ Γκασόλ και να κάνει τα… ρεπό του. Οι αριθμοί του δεν παρουσίασαν μεγάλη διαφορά φέτος σε σχέση με πέρσι. Είχε 5,2 πόντους φέτος (50,8% στα δίποντα, 64,7% στις βολές) έναντι 6,4 πέρσι (49,5% στα δίποντα, 64,5% στις βολές), 5,3 έναντι 5,2 ριμπάουντ, ενώ είχε ίδιους αριθμούς σε ασίστ (0,5), κλεψίματα (0,4), τάπες (0,8) και λάθη (0,9) και σε λεπτά συμμετοχής είχε 16,6 σε 81 ματς έναντι 16,9 σε 80 παιχνίδια πέρσι.

Ο Καλάθης υποχρεώθηκε να χάσει τα πρώτα 13 ματς της κανονικής περιόδου λόγω της τιμωρίας που κουβαλούσε από πέρσι. Αυτό τον έφερε τρίτο γκαρντ στο rotation, πίσω και από τον Μπένο Ούντριχ, ωστόσο σταδιακά κέρδισε τη θέση και το ρόλο του στην ομάδα. Πέρσι, στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ, είχε σε 71 εμφανίσεις (7 στην πεντάδα) 4,9 πόντους (45,7% στα σουτ, 31,1% στα τρίποντα, 61,1% στις βολές), 1,9 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ, 0,9 κλεψίματα, 0,1 τάπα και 1,4 λάθη σε 16,5 λεπτά ανά αγώνα. Φέτος σε 58 παιχνίδια (κανένα στην πεντάδα) είχε 4,2 πόντους (42,1% στα σουτ, 25,6% στα τρίποντα, 53,3% στις βολές), 1,8 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 1,1 κλεψίματα, 0,1 τάπες και 1,1 λάθη σε 14,4 λεπτά ανά αγώνα.

inner

Έπονται τα play offs και η δύσκολη σειρά με τους Μπλέιζερς. Τα συμβόλαια αμφοτέρων λήγουν. Ο Κουφός είναι δεδομένο πως ως σέντερ θα βρει ένα καλό deal (3 εκατ. δολάρια πήρε για φέτος), ίσως ακόμη και στην ίδια ομάδα, ενώ ο Καλάθης ίσως επιζητήσει μια μεγαλύτερη οικονομική συμφωνία στην Ευρώπη (816.482 δολάρια ήταν οι φετινές του απολαβές), όπου θα είναι περιζήτητος.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x