Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός, το ντέρμπι και οι Μεντιλίμπαρ, Ζέλσον, Ολιβέιρα και Τσικίνιο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει μέσα από το sport-fm.gr δέκα πράγματα για το ντέρμπι, τον προπονητή του και τρεις παίκτες του, που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικοί.

• Ένα ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έχει πάντα πολλές ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές στο αποψινό; Ο Μεντιλίμπαρ ενώ έχει τρεις νίκες επί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, κυνηγάει την πρώτη του νίκη επί των «πράσινων».

• Ο έμπειρος προπονητής, που σημειωτέον όταν απολύθηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο από τη Σεβίλλη είχε αντικατασταθεί από τον σημερινό τεχνικό του Παναθηναϊκού, τον Αλόνσο, έχει παίξει δύο φορές κόντρα στους «πράσινους». Κι έχει την ήττα 1-3 στο Καραϊσκάκη, παρότι ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί στο σκορ, και την ισοπαλία 2-2 στη Λεωφόρο, παρότι ο Παναθηναϊκός ήταν 2-0 μπροστά στο σκορ! Μία ισοπαλία, πάντως, σαν νίκη, καθώς έτσι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κερδίσει την 3η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος από το «τριφύλλι».

• Ο Μεντιλίμπαρ στα άλλα ντέρμπι έχει με τον ΠΑΟΚ δυο νίκες (4-1 έξω και 2-1 μέσα) και μία ήττα (0-2 έξω) και με την ΑΕΚ μία νίκη (2-0 μέσα) και μία ήττα (0-1 έξω), οπότε σε σύνολο μαζί και με τα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, τα αποτελέσματα του είναι ισορροπημένα, τρεις νίκες, τρεις ήττες και μία ισοπαλία.

• Άλλη ιδιαιτερότητα του ντέρμπι η παρουσία πάλι Γερμανού διαιτητή, αυτή τη φορά του Ζίμπερτ. Να υπενθυμίσω ότι με Γερμανούς διαιτητές στο περασμένο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό με 2-0 στη Λεωφόρο (Γιαμπλόνσκι) και με 3-1 στο Καραϊσκάκη (Σλάγκερ)! Για τον Ζίμπερτ αυτό που μπορεί κάποιος να προσέξει στα δύο άλλα ντέρμπι που έχει παίξει στην Ελλάδα (ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 1-2 και ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 1-2), είναι ότι τα διαχειρίστηκε βγάζοντας πάρα πολλές κίτρινες κάρτες, ιδίως στους φιλοξενούμενους (13), αλλά και 8 στους γηπεδούχους, όχι όμως κάποια κόκκινη.

• Κατά την γνώμη μου, το αβαντάζ του Ολυμπιακού είναι η καλή ψυχολογία μετά το 3-0 επί της Μπράγκα και το χάντικαπ, πέραν της απουσίας του αναντικατάστατου σε αυτή τη φάση Τσικίνιο, ότι ο Παναθηναϊκός προέρχεται από ήττα από ντέρμπι, και δη το 0-2 από την ΑΕΚ και θα παίξει στα «κόκκινα», ώστε μίνιμουμ να μην χάσει σε δεύτερο σερί ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός, το ντέρμπι και οι Μεντιλίμπαρ, Ζέλσον, Ολιβέιρα και Τσικίνιο!

• Παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά δημιουργικά-επιθετικά για τους «ερυθρόλευκους» είναι ο Ζέλσον, αν καταφέρει και κρατήσει το ίδιο επίπεδο απόδοσης όπως την Πέμπτη με την Μπράγκα, σε αυτό που ήταν το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, και η επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από δύο χρόνια, αφού είχε παίξει, έστω λίγο, το φθινόπωρο του 2022 με τη Μονακό στο Γιουρόπα Λιγκ και τότε.

• Ο Πορτογάλος κυνηγός, όσο έχει αντοχές, μπορεί να πάρει προσπάθειες και να γίνει επικίνδυνος, είτε από τα πλάγια, είτε από τον άξονα, αρκεί να δίνει την μπάλα πιο σωστά και την στιγμή που πρέπει, αλλά και να αποφεύγει τα μακρινά σουτ, αφού δεν το έχει-αντίθετα, είναι πολύ πιο απειλητικός όταν τελειώνει φάσεις μέσα από την περιοχή, ενώ μπορεί και να ταλαιπωρήσει τον αντίπαλο αμυντικό, να του πάρει φάουλ κλπ.

• Βέβαια, σταθερά ο πιο επικίνδυνος παίκτης του Ολυμπιακού, μετά τον Ελ Κααμπί, παραμένει τη φετινή σεζόν ο Ρόντινεϊ, είτε βρίσκοντας χώρο ως δεξιός μπακ, είτε παίζοντας καθαρά μπροστά ως εξτρέμ. Ο Βραζιλιάνος την Πέμπτη δεν είναι απλά ότι έφτιαξε τα δύο γκολ (ειδικά το ένα κλέβοντας δυναμικά ο ίδιος την μπάλα και φεύγοντας σφαίρα μπροστά). Βρέθηκε κι αυτός σε φάση για γκολ, άλλη μία φορά κόπηκε πάνω στο σουτ και είχε και δύο πάσες πολύ καλές. Μακάρι όσα έκανε, να τα κάνουν κι οι κανονικοί εξτρέμ! Και, κυρίως, να τα επαναλάβει κι απόψε.

• Σίγουρα είναι σημαντικό ότι έχει πίσω του έναν καλό μπακ, όπως ο Κοστίνια. Ο Πορτογάλος, για όποιον το πρόσεξε, είχε δείξει τις διαθέσεις του την Πέμπτη από το πρώτο σφύριγμα της έναρξης του αγώνα, έχοντας δύο ανακτήσεις μπάλας στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από διωξίματα του αντίπαλου γκολκίπερ! Εκεί που διακρίθηκε ιδιαίτερα, ασφαλώς, ήταν στις αμυντικές του επεμβάσεις, με πολλά κοψίματα και πολλές φορές να βγαίνει πρώτος δυναμικά στην μπάλα.

Ο Ολυμπιακός, το ντέρμπι και οι Μεντιλίμπαρ, Ζέλσον, Ολιβέιρα και Τσικίνιο!

• Επιθετικά ο Κοστίνια σίγουρα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο, αλλά όσο έβρισκε καλύτερα πατήματα στο παιχνίδι, τον είδαμε να περνάει και μία σέντρα φαρμάκι, με τον Ελ Κααμπί εξ επαφής να μην βρίσκει την μπάλα, αλλά και να απειλεί ο ίδιος ο δεξιός μπακ με την προβολή του στα τελευταία λεπτά, μετά την εκτέλεση φάουλ του Ολιβέιρα. Δεν είναι το καλύτερο του σημείο οι επαφές με την μπάλα, κάτι που φάνηκε πολύ κόντρα στην Μπράγκα, γιατί αρκετές φορές έκανε τις σωστές άμυνες, αλλά παίρνοντας την μπάλα οι πάσες του δεν ήταν ανάλογα σωστές, με συνέπεια να χάνονται επιθέσεις και μία φορά και πολύ καλή αντεπίθεση.

• Γενικά ο 25χρονος Πορτογάλος δείχνει μία επιλογή που μπορεί να του «βγει» του Ολυμπιακού, γιατί βάζει ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι, παίρνει πολλές κεφαλιές (κυρίως αμυντικά, αλλά και επιθετικά), είναι μαχητής, αρχίζει και βγάζει συνεργασίες με τον Ρόντινεϊ και όλα αυτά έχοντας μόλις δύο παιχνίδια στα πόδια του με την «ερυθρόλευκη». Από την άλλη, με την Μπράγκα έφαγε δύο ντρίμπλες και βγήκε ευκαιρία στη μία περίπτωση. Και νομίζω ότι θα πρέπει να παίζει λίγο πιο έξυπνα, ελέγχοντας ίσως καλύτερα την «επιθετικότητα» του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x