sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Να αναβιώσουν τον μύθο τους

Να ζήσουν ξανά ένδοξες στιγμές θέλουν οι McLaren και Honda, μετά την επίσημη ανακοίνωση επιστροφής της ιαπωνικής μάρκας στο πρωτάθλημα της Formula 1 το 2015.

Μία συνεργασία από τα παλιά, γραμμένη με χρυσά γράμματα, θέλουν να αναβιώσουν McLaren και Honda.

Η ανακοίνωση της επιστροφής της ιαπωνικής εταιρίας στο πρωτάθλημα της Formula 1 το 2015 έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την βρετανική ομάδα, η οποία έχει ξεκινήσει υποτονικά τη φετινή σεζόν.

Οι δύο μάρκες έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία, κατακτώντας σε πέντε χρόνια οχτώ πρωταθλήματα (οδηγών και κατασκευαστών).

Το sport-fm.gr θυμίζει στους παλιούς και μαθαίνει στους νέους:

Το 1988 ήταν η πρώτη χρονιά συνεργασίας της McLaren με την Honda. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό με την MP4-4 –το πιο πετυχημένο μονοθέσιο στην ιστορία της F1- να πανηγυρίζει 15 νίκες στα 16 γκραν πρι της σεζόν με τον Άιρτον Σένα να κατακτά τα πρωτάθλημα με οχτώ νίκες, αφήνοντας δεύτερο τον ομόσταβλό του, Άλεν Προστ.

Στους Κατασκευαστές η McLaren πήρε το πρωτάθλημα με 199 βαθμούς με την Ferrari να είναι δεύτερη με…65.



Την επόμενη χρονιά, 1989, ήταν η σειρά του Προστ να στεφθεί Παγκόσμιος πρωταθλητής, έχοντας στα χέρια του την MP4-5. Με 76 βαθμούς (έξι νίκες) πήρε πίσω το αίμα του από τον ομόσταβλό του, Άιρτον Σένα, ο οποίος με τέσσερις νίκες πλασαρίστηκε δεύτερος.

Η βρετανική ομάδα άνετα πήρε τον τίτλο στους Κατασκευαστές με 141 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη την Williams με 77.



Το 1990 η McLaren συνέχισε να τρέχει με κινητήρες Honda, ωστόσο τη θέση του Άλεν Προστ πήρε ο Τζέραρντ Μπέργκερ. Η MP4-5B κατέκτησε το πρωτάθλημα των Κατασκευαστών με 121 βαθμούς. Ο Άιρτον Σένα πανηγύρισε τον Παγκόσμιο τίτλο, ανεβαίνοντας έξι φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Η επιτυχημένη συνεργασία συνεχίστηκε και το 1991 με τον Άιρτον Σένα να πανηγυρίζει ακόμη έναν τίτλο με εφτά νίκες στα 16 γκραν πρι. Η MP4-6 κατέκτησε το πρωτάθλημα των κατασκευαστών με 139 βαθμούς, 14 περισσότερους από τη Williams που ήδη είχε αρχίσει να δείχνει τις προθέσεις της.



Το 1992 ήταν η χρονιά που σηματοδότησε το τέλος της συνεργασίας της McLaren με την Honda.

Οι Σένα και Μπέργκερ έτρεξαν στα πρώτα δύο γκραν πρι με την MP4-6B και στη συνέχεια με την MP4-7 με πέντε νίκες (3 του Σένα και 2 του Μπέργκερ). H McLaren τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος των Κατασκευαστών, πίσω από τη Williams.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x