Το όνομα του νεαρού μέσου της Σλάβια Πράγας, Χρήστου Ζαφείρη, βρίσκεται στο επίκεντρο της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας, μετά την απόφασή του να εκπροσωπήσει την Εθνική μας ομάδα!
Παρότι αγωνίζεται εδώ και χρόνια με τις εθνικές ομάδες Νέων της Νορβηγίας, τους τελευταίους μήνες η νέα διοίκηση της ΕΠΟ σε συνεννόηση με τον νέο προπονητή της Εθνικής μας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, «κίνησαν τα νήματα» και προσέγγισαν τον γεννημένο στην χώρα μας 21χρονο μέσο, ο οποίος τελικά επέλεξε να φορέσει τη «γαλανόλευκη»!
Από τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Αθήνα, τη μετακόμιση στη Νορβηγία λόγω οικονομικής κρίσης, τα δοκιμαστικά σε ομάδες της αγγλικής Premier League και την πρώτη του επαγγελματική χρονιά στη δεύτερη κατηγορία της Νορβηγίας, μέχρι το… ξεπέταγμα στη Χαούγκεσουντ και το άλμα στη Σλάβια Πράγας ως η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα ο νεαρός μέσος, ο οποίος… προβάρει τη «γαλανόλευκη»!
Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα, η ακαδημία του Παναθηναϊκού και η μετακόμιση στη Νορβηγία
Γεννημένος στις 20 Φεβρουαρίου του 2003 στην Αθήνα και… κολλημένος με την μπάλα από πιτσιρικάς, ο Χρήστος έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα σε διάφορες ακαδημίες της πρωτεύουσας, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδάκια και συνεχίζοντας (μετά από δοκιμαστικά από τα οποία πέρασε) σε μια ακαδημία που άνηκε στο δίκτυο του Παναθηναϊκού.
Ωστόσο, εκεί έμεινε μόνο για μερικούς μήνες, αφού σε ηλικία 9 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη μακρινή Νορβηγία και στο Όσλο. Αφορμή για τη μετακόμιση ήταν η εξοντωτική οικονομική κρίση που είχε χτυπήσει αλύπητα τη χώρα μας. Έχοντας τον παππού του να κατοικεί χρόνια στη σκανδιναβική χώρα και με τον πατέρα του να βρίσκει δουλειά εκεί ως μηχανικός, πάρθηκε η απόφαση για τη μεγάλη αλλαγή.
Παρότι άλλαξε χώρα και τρόπο ζωής, το ποδόσφαιρο συνέχισε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα του νεαρού Χρήστου. Με το που ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, πέρασε από τις ακαδημίες της Λίλεστρομ, της Φόρνεμπου και της Φιέλχαμαρ, συνεχίζοντας να παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση, τραβώντας πάνω του τα βλέμματα ανθρώπων που δούλευαν για τις κορυφαίες ομάδες της χώρας!
«Στην αρχή μου ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ, απλώς έπαιρνα την μπάλα που μου είχε πάρει ο μπαμπάς μου, έβγαινα έξω στο γήπεδο και έπαιζα», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή του για το πώς έζησε τον πρώτο καιρό σε μια ξένη χώρα. Στα 14 του, η ιστορική Βαλερένγκα τον ξεχώρισε και τον απέκτησε, βάζοντάς τον στις ακαδημίες της. Εκεί, δουλεύοντας σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις και με προπονητές-γυμναστές που γνωρίζουν άψογα το πώς να εξελίσσουν νεαρούς ποδοσφαιριστές, ο Ζαφείρης βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξει το ταλέντο του και να δείξει ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που διαθέτει όλα τα εφόδια για να κάνει το βήμα παραπάνω! Εκεί, ο προπονητής άρχισε να τον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ως «εξάρι» (νωρίτερα αγωνιζόταν ως επιθετικός, «δεκάρι» ή και μπακ), αρχίζοντας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και να είναι ο leader της ομάδας, αγωνιζόμενος στον νευραλγικό χώρο του κέντρου.
Οι «μικρές» εθνικές της Νορβηγίας, τα δοκιμαστικά στην Αγγλία και το… ξεπέταγμα
Εντυπωσιάζοντας, κλήθηκε για πρώτη φορά στις εθνικές ομάδες Νέων της Νορβηγίας, κάνοντας το ντεμπούτο του με την Κ15 τον Απρίλιο του 2018, ενώ λίγο αργότερα κλήθηκε και στην Εθνική Κ16 της χώρας μας, με την οποία πραγματοποίησε 3 εμφανίσεις. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2019 ξαναφόρεσε τη φανέλα της Νορβηγίας, ενώ στα τέλη εκείνου του έτους ταξίδεψε στην Αγγλία, περνώντας δοκιμαστικά σε Τσέλσι, Λέστερ και Γουέστ Χαμ. Στη Νησί κατάφερε να δοκιμαστεί σε πιο απαιτητικές συνθήκες, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο ως ποδοσφαιριστής, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, για να βρεθεί σε δοκιμαστικά του Ολυμπιακού.
Ωστόσο, δεν έμεινε στους «ερυθρόλευκους» και ξαναπήγε στη Νορβηγία, εκεί όπου αγωνίστηκε στην Γκρόρουντ, ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Μαζί της πήρε την πρώτη του γεύση από επαγγελματικό ποδόσφαιρο και κατάφερε να ξεχωρίσει, βάζοντας το όνομά του ξανά σε μεταγραφικές λίστες ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας. Τότε ήρθε στη ζωή του η Χαούγκεσουντ, η οποία τον απέκτησε (είχαν ενδιαφερθεί για εκείνον επίσης Ρόζενμποργκ και Μπόντο Γκλιμτ) και τον άφησε δανεικό για μία ακόμα σεζόν στην Γκρόρουντ, με την οποία πραγματοποίησε συνολικά 50 εμφανίσεις, με 3 γκολ και 5 ασίστ. Έχοντας μεγαλώσει και εξελιχθεί πολύ ως ποδοσφαιριστής, κέρδισε την ευκαιρία του στη Χαούγκεσουντ, με την οποία αγωνίστηκε συνολικά σε 32 παιχνίδια, σκοράροντας 5 γκολ και μοιράζοντας ισάριθμες ασίστ. Παράλληλα, συνέχισε να παίρνει ευκαιρίες με τις «μικρές» εθνικές ομάδες της Νορβηγίας, φορώντας μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, οι δικές μας Εθνικές δεν τον ξαναπροσέγγισαν.
Η… απογείωση με τη Σλάβια Πράγας και η «γαλανόλευκη» προσέγγιση
Ένας playmaker, ικανός να παίξει με την ίδια ευκολία τόσο ως «εξάρι», όσο και ως «οχτάρι», δεξιοπόδαρος που χρησιμοποιεί με άνεση και το αριστερό, με αυτοπεποίθηση και απρόβλεπτος όταν έχει την μπάλα στα πόδια του, χωρίς να φοβάται να σουτάρει. Έχοντας καταφέρει πλέον να θεωρείται ένα από τα πιο ανερχόμενα ταλέντα του νορβηγικού ποδοσφαίρου, ο Ζαφείρης είδε την Σλάβια Πράγας να επισημοποιεί το ενδιαφέρον της για εκείνον τον Ιανουάριο του 2023, βγάζοντας από τα ταμεία της 3,2 εκατ. ευρώ και κάνοντάς τον την τρίτη ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της! Έτσι, μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας έως το καλοκαίρι του 2027 με τη Σλάβια, η οποία έκανε πρωταθλητισμό!
Το ντεμπούτο του με την ομάδα της Πράγας ήρθε λίγες μόνο μέρες αργότερα, όταν αγωνίστηκε για ένα εικοσάλεπτο στον προημιτελικό του Κυπέλλου, ενώ μετά τη χειμερινή διακοπή άρχισε να αγωνίζεται όλο και περισσότερο, μέχρι να εξελιχθεί σταδιακά σε σημαντικότατο στέλεχος του συνόλου. 18 εμφανίσεις με ένα γκολ και 4 ασίστ ο απολογισμός του στο πρώτο εξάμηνο, με την ικανότητά του να αγωνίζεται με άνεση σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, να τον κάνει σημαντικότατο «όπλο» στα χέρια του προπονητή του.
Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε και την περσινή σεζόν, την οποία ολοκλήρωσε με 39 εμφανίσεις, 4 γκολ και 3 ασίστ, ξεκινώντας ολοένα και πιο συχνά ως βασικός! Ξεδιπλώνοντας το ταλέντο και μοιάζοντας πλέον με έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή, η χρηματιστηριακή του αξία (σύμφωνα με το tranfermarkt) έφτασε μέχρι και τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα το όνομά του βρέθηκε στην 47η θέση της λίστας για το Golden Boy, βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο στον καλύτερο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών.
Παράλληλα, όσο δεν καλούνταν από την εθνική ομάδα των Ανδρών της Νορβηγίας, το «παράθυρο» της Εθνικής μας ομάδας παρέμενε ανοιχτό, παρότι μερικά χρόνια νωρίτερα και δεδομένης της συμμετοχής του σε όλες τις «μικρές» εθνικές των Νορβηγών, το να φορέσει τη «γαλανόλευκη» έμοιαζε πολύ δύσκολο. Ωστόσο, όντας εδώ και καιρό στη λίστα της Εθνικής μας, ο νέος ομοσπονδιακός μας προπονητής, Ιβάν Γιοβάνονβιτς, έδωσε το «οκ» και τελικά η προσέγγιση έγινε πραγματικότητα, με τον Χρήστο Ζαφείρη να απαντά θετικά, επιλέγοντας την Εθνική μας αντί της Νορβηγίας! Πλέον, είναι θέμα χρόνου η πρώτη κλήση του 21χρονου στη «γαλανόλευκη», αφού ο μόνος λόγος που δεν θα αγωνιστεί στα προσεχή παιχνίδια με Φινλανδία και Ιρλανδία για το Nations League, είναι το ότι η FIFA δεν… έδωσε το πράσινο φως, παρότι ΕΠΟ και νορβηγική ομοσπονδία έχουν στείλει τα απαραίτητα έγγραφα.
Όπως και έχει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Ζαφείρης θα βρίσκεται στις κλήσεις του Σέρβου τεχνικού για τα παιχνίδια του Οκτωβρίου κόντρα στους Άγγλους και στους Ιρλανδούς, προσφέροντας όχι απλώς μια έξτρα λύση στον χώρο του κέντρου, αλλά μια ποιοτική αναβάθμιση. Με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τον νεαρό μέσο, έχουμε κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούμε όσον αφορά το μέλλον του με τη «γαλανόλευκη»! Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει, μπαίνοντας πλέον και στην ποδοσφαιρική μας… καθημερινότητα, μέσω της Εθνικής!